De kleine dingen des levens…


Vandaag bij toeval nog een leuk Low Impact plekje gevonden in Gent. Op vrijdag, zaterdag en zondag is er namelijk de rommelmarkt bij Sint-Jacobs. Tegenwoordig kan je er ook koffie drinken, geserveerd door een vriendelijke dame vanuit een omgebouwde caravan. Op de tafeltjes bij de caravan liggen verse kranten. Toen ik dit tafereeltje merkte ben ik prompt van de fiets gestapt. Ik heb mezelf getracteerd op een kop bio-thee en een chocoladekoek (ja, ik heb me eens laten gaan) en heb ik rustig de kranten doorgenomen. Low Impact genieten noemen ze dat.

Vorige woensdag met Adam en zijn vriendje Rufus samen getimmerd aan een hooikist. Dit is een goed geïsoleerde en afsluitbare koffer. We hebben de hooikist meteen getest. De rijst op het vuur gezet samen met  wortelen en bloemkool. Zodra het water kookt het deksel op de pot en hup in de hooikist. Vijf uur later hebben de kist meegenomen naar het park en -onder het oog van de Canvas camera’s- de pot opgemaakt. En hoera, hoera, alles was lekker gaar en warm. En dit met een energiebesparing van 75%. 

Woensdag ook een eerste experiment gedaan om de oververpakte koekjes die de kinderen meenemen naar school te vervangen. Koekjes bakken dus. De ingrediënten: bio-bloem, wereldwinkelcacaopoeder, melk van de boerenmarkt en wat ongeraffineerde rietsuiker. Vijf minuten mengen, dan op de bakplaat en 10 minuten in de oven. En voila, de koekjes waren een groot succes bij de kinderen (en mezelf). De volgende uitdaging komt eraan; koekjes bakken in de hooikist op de rommelmarkt!

 Tip voor het weekend: maak zelf je hooikist!

4 reacties op ‘De kleine dingen des levens…

 1. Dag Steven,

  Als ik je zeer prettige berichten lees, valt het me op dat je niet spreekt over voedselteams. Wij overwegen om lid te worden van een voedselteam om onze EV te “verbeteren” en als ik het goed voor heb moet er daar één bij jou in de buurt zijn. Ben je daarbij aangesloten en zo neen, waarom niet? Verbetert een voedselteam je E.V. of niet?

  Like

 2. Dag An,

  Een voedselteam is zeker goed voor je voetafdruk. Je koopt lokale producten, seizoensgebonden, minder verpakking, dus zeker een goede zaak.
  Ik ga nog eens contact nemen met het voedselteam in Sint-Amandsberg. Nu heb ik hier ook al een mooi aanbod met twee boerenmarkten en een biowinkel in de buurt. Maar alle beetjes helpen…, als het zo ver lees je er hier meer over,
  Prettig weekend,

  Steven

  Like

 3. Ik zou zo’n hooikist wel willen uittesten, maar om er daarom speciaal één te maken heb ik momenteel geen tijd. Kopen is duur, zo lees ik op het net.

  Ik vond nog wel wat tips om er nog simpeler te maken, met een oude slaapzak, dikke aluminiumfolie en sinaasappelkrat. Iemand anders vertelde over zijn ‘hooikist’ in een koelbox! Zo’n ding staat bij mij toch te verkommeren …

  Zie
  http://duurzaamleven.net/index.php?post=169

  en

  http://www.flickr.com/photos/sissidekroon/2500448136/

  Like

 4. Je kan het hooikistprincipe ook toepassen door je potten in bed in het donsdeken te wikkelen (oppassen voor lekken natuurlijk)

  Wat duurzame baby’s betreft, ben ik niet op de hoogte van een forum. Bij Velt hebben ze er wel een goed boekje over. Te vinden op http://www.velt.be > Thema Ecologisch leven > Baby en kids,

  Groetjes

  Steven

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s