goed bezig…


Ik weet dat mensen vooral behoefte hebben aan Hoop en inspiratie. Gisteren tijdens een workshop hierover zei een van de deelnemers: ‘ik heb eigenlijk geen Hoop meer, als je alle rapporten en studies op een rij zet en bekijkt hoe weinig er verandert dan is de conclusie toch dat we afstevenen op een ramp. Maar blijkbaar is het een taboe om dit zo te stellen.’ Ik begrijp heel goed deze gedachte, en voor ik probeer er iets tegenover te zetten wil in ze nog even bevestigen. Op basis van een aantal recente krantenartikels.

En zo kunnen we nog even doorgaan over de megawinsten van de olie-industrie, de Vlaamse regering die een pretpark rond de luchtvaart wil, terwijl ze er helemaal niet in slaagt de vooropgestelde ‘haalbare en betaalbare’ klimaat doelen te halen. Dus ja, redenen genoeg om de toekomst donker in te zien.

Tegelijk zijn er ook evoluties in de goede richting. Europa gaat de verkoop van auto’s met verbrandingsmotoren verbieden vanaf 2035 (het zou voor mij wat vroeger mogen zijn, maar het is wel een duidelijke signaal), aandeelhouders eisen dat de olieindustrie van koers verandert, burgers spannen rechtszaken in tegen vervuilende bedrijven, Europa daagt België voor de rechter wegens ontoereikend mestbeleid.

Als je vanuit helicopter perspectief naar deze losse evenementen kijkt zie je duidelijk dat er een machtsstrijd aan de gang is. De gevestigde belangen, degenenen die rijk en machtig geworden zijn door het kapitalisme willen hun positie met hand en tand verdedigen. Maar steeds meer burgers en organisaties, en sommige overheden willen wel het algemeen belang en dat van de planeet vooropstellen. Die strijd zal nog een hele tijd doorgaan, en de uitkomst ervan kennen we niet. En precies omdat er nog meerdere opties zijn is Hoop gekoppeld aan actie zo belangrijk. Zie dit fragment van Rebecca Solnit (uit haar boek ‘Hope in the Dark’.

“Hoop draagt in zich de veronderstelling dat we niet weten wat de uitkomst zal zijn en dat die ruimte van onzekerheid ons de mogelijkheid biedt om te handelen. Wanneer je onzeker bent over de uitkomst, erken je dat je invloed hebt op het resultaat – jij alleen of jij samen met enkele tientallen of met miljoenen anderen. Hoop omarmt wat onbekend is en wat je niet bij voorbaat weet. Het biedt een alternatief voor de zekerheid van zowel optimisten als pessimisten. Optimisten denken dat het allemaal wel goed komt zonder onze inzet. Pessimisten nemen het tegenovergestelde aan. Beide weigeren om te handelen. Hoop is het geloof dat ons handelen verschil maakt, ook al weten we bij voorbaat niet hoe en wanneer het effect zal hebben, noch wie of wat we ermee bereiken. Misschien weten we het zelfs nadien niet, maar toch doet het er toe, en de geschiedenis is een optelsom van mensen die de grootste impact hadden, lang nadat ze er zelf niet meer waren.”

4 reacties op ‘goed bezig…

 1. Een mooie uitspraak die ik ooit las over hoop, waarin dat handelen vervat zit (ik denk uitspraak van Leo Bormans): ‘Hoop is optimisme op opgestroopte mouwen.’

  Like

 2. beste lowimpact man,
  met het meeste wat ik volg van u kan ik akkoord gaan;
  Toch enkele pertinente vragen over die elektrische auto’s
  – wat gebeurd er met alle afgedankte auto’s? Gaan die naar andere gebieden om daar te rijden?
  En hoe wordt het werk/thuis bekeken als ge geen elektrische auto kunt betalen? met het openbaar vervoer wordt het een lachertje en onze Europese landen zijn op een lintbebouwing gestaafd.
  Handig als je geen vervoer meer hebt om naar je werk te gaan
  -hoe zit het met het ongebreidelde vrachtvervoer/monsters op diesel of benzine die al onze wegen kapot rijden? Ook op elektriciteit? Dan heb ik het nog niet over het vliegverkeer en de privé jets .
  – waar zullen we al de energie halen om al die elektriciteit op te wekken? Windmolenparken overal in het landschap zetten ten koste van natuur, insecten, vogels en noem maar op? Met het besef dat de levensduurte misschien 30 jaar ten top is , en dat de enorme polyesters wieken nog altijd niet gerecycleerd worden? plus de nood aan zand en water, beton, om de grondconstructie stevig genoeg te maken… er is nu al een tekort aan goed zand en een tekort aan water…..Kijk wat er met uitgravingen van rivieren gebeurd, en kijk wat er in de aarde verandert als er een windmolen geplant wordt…..
  OP zee is het niet beter: nog nooit zoveel levenloze dolfijnen aangespoeld op de kusten van franktijk. Die dieren zijn geluidsgevoelig en hun oriëntatie en leefbiotopen worden kapot gemaakt.
  – oh ja die zonnepanelen…energie : groen. Heuvels worden ontbost om die panelen in hele velden te zetten , zelf op wateroppervlakten worden ze geïnstalleerd Hahahahaha leve de biotopen
  hoop wil ik wel hebben
  geloof in een verandering van mentaliteit heb ik al langsom minder zolang er meer lobbyisten aan het werk zijn in Davos en andere van die bijeenkomsten, zolang de rapporten van het giec niet ernstig worden genomen, sinds in de jaren 70 als ik het goed heb? ; zolang ge als een complotist door het leven moet gaan als ge andere vragen stelt dan diegene die in de meeste gelezen kranten aan bod komen , kranten die gesubsidieerd en gecontroleerd worden door een kleine groep en waar persvrijheid geen plaats meer heeft.

  mijn vraag , de laatste voor het moment/
  – waarom is er geen enkele regering die de volgende woorden in ons hoofd prent via televisie, reclame, radio enz
  minder, lokaler, trager , beter openbaar vervoer, met respect voor onze natuur waar wij een deel van zijn

  een zin die ik onthou : ” la destruction est une vieille fille , elle a de l’expérience, elle travaille bien plus vite que la création ” en daar zitten we helaas in , ongebreideld dank zij het winstbejag op korte termijn en de leugens waar we iedere dag mee geconfronteerd worden. Kijk naar Turkije waar nieuwe gebouwen als kaartjes huizen in elkaar storten, denk je dat het met de bouwpromotoren hier in België hetzelfde niet is? Rap , zo goedkoop mogelijk voor de bouwpromotoren , zo veel mogelijk winst op de kap van de particulier. Maar ik ben een complot denkster. Binnenkort wordt in Europa de kernenergie : groene energie , sommige reactoren in Frankrijk worden gevoed met steenkool , dorpen in Duitsland worden ontruimd om de steen kool uit de grond te graven met monsters , monsters die ze nu ook hier in mijn buurt gebruiken om de oude noodzakelijke bomen te kappen in nog een natuurlijk gebied.
  met de gevolgen voor heel het bosleven, grond, dieren en welzijn voor de mens
  met vriendelijke groeten
  ik blijf u volgen
  want zoals brel het zo mooi zong
  on n’est pas du même bord mais on recherche le même port
  met 1 randopmerking
  misschien zijn we wel van le même “bord”, maar ik heb andere bedenkingen dan u
  Wat ik fantastisch vind aan u is dat ge positief denkend zijt en ik blijf u steunen
  ondertussen blijf ik ” auprès de mon arbre” G.brassens
  mvg
  ann denys

  Like

  1. dag Ann,
   Bedankt voor je bericht, en voor de duidelijkheid, ik ben ook zeer kritisch voor elektrische wagens en ben het helemaal eens met je pleidooi voor trager, minder en lokaler!

   Like

 3. Wat de opportunisten van de multinationals, de hoop-loze en de hoop-volle groenen vandaag blijkbaar allemaal gemeen hebben is dat ze hun handelen laten afhangen van het (verwachte) resultaat.

  Ze verschillen uiteraard in opinie van wat dat resultaat zou moeten zijn, maar het frappeert wel dat ze allen in de basis een utilitaristisch wereldbeeld hanteren.
  Een houding waarbij men zijn handelen baseert op principiële keuzes en/of overtuigingen lijkt bij niemand nog op te komen. Dat zou het probleem van de onzekere toekomst/resultaat opheffen: je handelt immers niet meer (louter) voor het resultaat, maar owv de principes/overtuigingen die daar los van staan.

  Misschien is dát wel het probleem en heeft Paul Kingsnorth gelijk als hij zegt dat deze houding eeuwen de basis was van ons handelen. Maar dat dit samen met ons (Christelijk) geloof verdwenen is. Onze Cultuur heeft geen heilige uitgangspunten meer in de kern, alles kan in vraag gesteld worden , berekend en geoptimaliseerd…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s