tussen utopie en dystopie: Pretopia


Deze week is hier een bijzonder mooi boek in de bus gevallen. Een kanjer van 350 pagina’s met mooie illustraties en 33 interessante ideeën voor de toekomst. ‘Pretopia’ geschreven door Stefaan Van Dist. Ik ken Stefaan al een tijdje. Hij was erbij toen we in 2010 met een mooi gezelschap samen nadachten over de klimaatkwestie. Stefaan had een lange carrière in marketing en is nu bezeten van duurzame innovaties en toekomstbeelden. Ik ken nog wat wel wat mensen die bezig zijn met technologische vernieuwing maar vaak hebben ze last van tunnelvisie. Ze zien niet dat ook sociale, politieke en mentale innovaties nodig zijn. Stefaan Van Dist is daarop een uitzondering. Je zal hem nooit horen beweren dat technologie alles zal oplossen.

Zijn boek is een manier om naar de toekomst te kijken, rekening houdend met de grote uitdagingen maar met de focus op de vele kleine vernieuwingen die bezig zijn. Hij beschrijft interessante innovaties die zich voordoen op vlak van mobiliteit, wonen, voeding, ondernemen, welzijn, empowerment en de grote ecosysteem-uitdagingen. Onder de 33 toekomstscenario’s staan honderden fijne voorbeelden zoals de natuur-inclusieve stad, regeneratieve landbouw, snelfietsroutes, grondrechten voor de natuur, onderwatermoestuinen, zaadbomdrones en nog veel ideeën die evengoed een plaatsje zouden kunnen krijgen in Amor Mundi deel II (waar voor de duidelijkheid nog geen plan voor is). Het is een soort snoepwinkel van de toekomst waar je toch vooral likkebaardend in rondloopt. Af en toe maak ik me wel de bedenking of het digitaliseren van alles (een rode draad in het boek) ons ook niet kwetsbaar maakt. Het punt is echter niet of alle ideeën uit het boek op grote schaal kunnen uitgevoerd worden. Ze helpen vooral een andere wereld te verbeelden.

Je verandert nooit iets door de bestaande realiteit aan te vechten. Als je iets wilt veranderen, dan moet je een nieuw model bouwen dat het bestaande overbodig maakt. Buckminster Fuller.

Als extra worden negen methodieken beschreven om over te toekomst na te denken. Naast het klassieke scenariodenken gaat het over design sprint, het Overton raam, toekomstlenzen nog boeiende concepten. Ik heb het boek nog niet uit, maar het is een ideaal boek om in huis te laten rondslingeren en jezelf dagelijks te tracteren op een veelbelovend toekomstidee.

Samen met zijn kompaan Jan Leyssens post hij regelmatig een video op zijn youtube kanaal, met daarin telkens een concreet voorbeeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s