leve de reddingsautomaat


In moeilijke tijden is creativiteit erg belangrijk. Daarom ben ik zo blij met het nieuwe initiatief van Let’s Save Food in Gent. Vanaf nu kan je aan de Voo?uit in de Sint-Pietersnieuwstraat in Gent voedsel redden uit een reddingsautomaat. Let’s Save Food!vzw vult de automaat meermaals per dag met brood en broodproducten, soms ook koekjes, gevriesdroogd fruit, of andere lekkernijen. Alles in de automaat is gered van de afvalberg.

Dagelijks zijn vrijwilligers van Let’s Save Food!vzw onderweg om al fietsend voedsel op te halen bij supermarkten, buurtwinkels, bakkers,… Het is die dag niet verkocht of heeft de houdbaarheidsdatum bereikt. Maar iedereen weet intussen dat die datum indicatief is, want THT (Tenminste Houdbaar Tot) betekent dat je het nog maanden na die datum kan consumeren.

Omdat de mensen van Let’s Save Food!vzw al een hele tijd meer ophalen dan ze kunnen verdelen, kwam Mieke B. op het idee van ‘reddingsautomaten’. Ze diende een project in bij Gent en Garde en zo kreeg Let’s Save Food!vzw een budget om 8 tweedehands automaten aan te kopen.

Met de opbrengst van de automaat (minimale bijdrage, tussen €0,10 en €0,50)) investeert Let’s Save Food!vzw in werkingskosten (koeltoestellen, herstellen van fietsen,…) maar ook in het aanplanten van bossen. Ook de bijdrage tijdens de verdeelmomenten wordt hiervoor gebruikt. Het telen van grondstoffen voor voedsel kost immers veel energie. Tijdens de productie van afgewerkte voedingsmiddelen wordt veel CO2 uitgestoten. Om dat te compenseren wil Let’s Save Food!vzw bomen planten.

Heel wat buurtbewoners hebben de weg naar de automaat al gevonden. Iedereen welkom, zolang het maar te voet of met de fiets is! Gent en Garde zet maximaal in op een duurzaam voedselsysteem. De drie belangrijkste pijlers zijn daarbij: Korte en duurzame voedselketen, Iedereen eet duurzaam en Niets gaat verloren.

Logo

3 reacties op ‘leve de reddingsautomaat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s