Van de straat naar de bank

Ik was erbij zondag. Het was mooi om te zien en te horen hoeveel mensen, van alle leeftijden en strekkingen hun stem lieten klinken voor een doortastend en rechtvaardig klimaatbeleid. Het was geen betoging tegen iets, maar vooral voor iets. Vele grootouders én evenveel kinderen kwamen er samen om aan te dringen op actie. De planeet zelf overleeft het wel, maar het menselijk leed zal alsmaar groter worden naarmate de klimaatontwrichting toeneemt. Hoe langer de radicale actie wordt uitgesteld, hoe erger de gevolgen voor onze kinderen, enja, ook voor de kinderen van Bart De Wever.

Een heel belangrijk element in het klimaatverhaal is natuurlijk de rol van het geld. Zolang ons financiëel systeem baat heeft bij fossiele brandstoffen en plundering van grondstoffen kan er weinig fundamenteel veranderen. Daarom een oproep:

Verander van bank.

De grootbanken scoren nog steeds erg slecht als het gaat over klimaatbeleid. Als klant kan je een belangrijk signaal geven door er te vertrekken. Banken die het beter doen zijn VDK, Triodos en Argenta. En sinds kort hebben we ook New-B. Een burgerbank die zeer uitdrukkelijk etisch en democratisch wil zijn. Het is belangrijk dat New-B snel kan groeien en steeds meer mensen daarvoor kiezen. Ze voeren op dit moment campagne in stations en op de radio, en wij kunnen allemaal helpen. Wordt zelf coöperant van de bank (kost slechts 20 euro) en open er je rekening. Spreek erover met je vrienden en familie, met iedereen die iets wil doen voor een betere wereld. Het kost misschien wat moed en wat moeite, maar dat is precies wat er vandaag nodig is.

promomateriaal

2 reacties op ‘

  1. Dag Steven,

    Dank voor dit stuk alweer, je zet me aan het denken waarom zoveel mensen wel zouden willen dat hun geld goede dingen doet, maar geen actie ondernemen.

    Ik denk dat er veel obstakels zijn rond het overstappen van bank, niet in de eerste plaats omdat het ‘gedoe’ is. Iets administratiefs. Iets met geld – wat toch spannend is. Vandaar dat ik me afvroeg, zou je eens in iets meer details kunnen vertellen hoe je dat hebt aangepakt? Moest je veel papieren invullen? Veel kleine lettertjes lezen? Heb je nog steeds je rekeningen bij andere banken of niet? Hoe zit het met vaststaande rekeningen? (Ik heb bijvoorbeeld een huurwaarborgrekening bij een fossiele bank en wat me tegenhoudt om daar iets mee te doen is dat ik dan ook met mijn huurbaas moet spreken).

    Ik stapte toen ik nog in Nederland woonde over naar een duurzame bank (na vier jaar uitstellen) en mij hielp het toen enorm dat ik effectief zag hoe iemand anders dat aanpakte. (En dat er een overstapservice was, die is er in België nog niet toch?)

    Moest er wat meer concreet ergens staan hoe het moet, zou ik er graag eens een overstapclubje met vrienden en kennissen voor oprichten. Samen zoiets doen is toch makkelijker dan alleen. 🙂

    Like

    1. Hey Loes,

      Steven is net als ik coöperant van het eerste uur, een jaar of tien geleden intussen. Hoe het nu in zijn werk gaat weet ik ook niet maar het kan niet moeilijk zijn. Heb sinds enkele maanden een rekening, en die aanmaken en mezelf authoriseren kon allemaal via pc + telefoon.

      Een jaar of twee geleden ben ik van een fossiele bank (heerlijke term) naar Argenta gegaan. Dat viel best mee, het kantoor gaf me een goede uitleg over beleggingen en regelde mijn overstap van spaar- en zichtrekening. Ik hoefde enkel nog aan belanghebbenden zoals het werk m’n nieuwe rekeningnummer door te geven en klaar.

      Dus niks om bang voor te zijn, het is niet typisch Belgisch-kafka :p

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s