Rampenplan (#17 – voorkomen)


De voorbije twee weken stonden hier allerlei stukjes over hoe we ons kunnen voorbereiden op rampen. Lastige situaties die een gevolg kunnen zijn van klimaatverstoring, maar ook calamiteiten door menselijke activiteiten (nucleair, chemisch,…). Een vulkaanuitbarsting of aardbeving kunnen we niet voorkomen, maar rampen die te maken hebben met klimaat en biodiversiteit wél.

Het blijft dus ontzettend belangrijk het risico te beperken. Wat klimaat betreft maakt zelfs één-tiende graad gemiddelde opwarming een groot verschil. Als het over biodiversiteit gaat is elk ecosysteem dat we kunnen redden of herstellen van wezenlijk belang. Kiezen voor een rechtvaardige verdeling kan dan weer helpen conflicten voorkomen.

Het goede nieuws is dat vele acties die goed zijn voor het klimaat meteen ook onze natuur ten goede komen, vaak onze gezondheid verbeteren, rechtvaardigheid bevorderen én zorgen dat we beter voorbereid zijn op een mogelijke crisis. Win-win-win-win-win dus.

Betrokken burgers

Ik vermoed dat de meeste lezers van deze blog het lijstje basisacties al voldoende kennen en toepassen. Ik herhaal ze even in sneltempo.

 • meer plantaardig eten
 • voedsel kiezen dat lokaal is en seizoensgebonden
 • kiezen voor echte groene stroom (liefst van een burgercoöperatie)
 • de auto zo weinig mogelijk gebruiken, en indien wel (elektrische)een deelauto kiezen
 • je bankrekening checken en overstappen op een duurzame bank
 • waar mogelijk je huis isoleren en verwarming op fossiele brandstoffen zo veel mogelijk beperken
 • vliegreizen vermijden, kiezen voor trein, bus, fiets
 • minder spullen kopen, en wat je koopt liefst duurzaam
 • spullen delen, ruilen, herstellen
 • zuinig omspringen met water, kraanwater drinken in plaats van flessenwater, en in het toilet regenwater in plaats van kraanwater
 • als je een stukje tuin hebt: alle pesticiden mijden, tuin laten verwilderen
 • plastics vermijden, verpakkingsarm winkelen
 • wie nog meer tips zoek, hier zijn er nog 101
overzicht van de energiecoöperaties in heel het land

Structuren beïnvloeden

Wat we doen als consument speelt een rol. Door te kiezen voor coöperatieve energie of lokale groenten stimuleren we een ander economisch model. Want uiteindelijk zijn er grote structurele veranderingen nodig. Ons als verantwoorde consument gedragen helpt daarin mee, maar is wellicht niet voldoende. Echte verandering heeft ook te maken met het veranderen van de machtverhoudingen.

Onder de radar zijn er tientallen mensen, groepen en ondernemers keihard aan het werken aan een betere wereld. Je kan ze onder andere vinden op veranderalles en inspiratie opdoen bij de verklaring van 30 november. Ideeën over een nieuwe economie kan je vinden op Re-story en Zwijgenisgeenoptie. Er zijn misschien lokale actiegroepen die je hulp kunnen gebruiken, petities die getekend kunnen worden. Je kan politici aanspreken en goed nadenken aan wie je stem wil geven. Je kan de straat op gaan, bijvoorbeeld op 10 oktober, contact opnemen met een lokale groep van Extincion Rebellion. In de geschiedenis zijn vele voorbeelden van structurele veranderingen het gevolg van een soms lange en lastige strijd van onderuit.

Relatie met de natuur

Een rol opnemen als actieve burger én een verantwoord consumeren is al heel wat. Wellicht is nog wat werk te doen op vlak van onze houding ten opzichte van niet-menselijk leven. Leen Gorissen stelt in deze interessante podcast dat we niet meer begrijpen hoe de natuur werkt. De grondoorzaak van de ecologische crisis ligt in de disconnectie, in het idee dat we boven de natuur staan. Dat we de natuur zien als iets wat we moeten controleren met de gekende overschrijding van planetaire grenzen.

Daarom nodig ik je uit om heel even te luisteren naar Matthijs Schouten. In nauwelijks vijf minuten krijg je prachtige inzichten. En wat mij betreft mooie woorden om de reeks af te sluiten. “We moeten verliefd worden op de wereld én beseffen dat met alles wat we denken, doen en zeggen, we de toekomst creeëren.”

(bedankt alvast om te lezen, morgen komt hier nog een klein evaluatie momentje)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s