Superhelden


De superhelden van de actiefilms zijn helemaal niet interessant. Het is zo voorspelbaar. Ze winnen altijd tegen de slechteriken. Uiteindelijk zijn het niet meer dan holle karikaturen. Ik wil het daarom hebben over een ander soort superhelden. Aan de hand van een voorbeeld.

T. (ze wil liever anoniem blijven) is een vrouw die zich al vele jaren actief inzet voor een betere wereld. Ze is aanwezig op elke betoging voor het klimaat, leeft zelf zo ecologisch mogelijk en is bij familie, vrienden en op het werk een voorvechter van een rechtvaardig en eerlijk klimaatbeleid. Niet zo verwonderlijk dat ik T. regelmatig tegenkom bij diverse acties. Gisteren kwam ik ze opnieuw tegen, op de fiets zoals steeds. ‘Ik ga je een mailtje sturen, ik heb net je boek gelezen, ik heb een idee.’

Het mailtje met het idee kwam snel. ‘Ik wil jouw boek in alle Gentse boekenruilkastjes zetten. Dit met een speciale boodschap. Kan jij 65 boeken hiervoor leveren’. Uiteraard ben ik in zo’n geval bereid om een hele fikse korting te geven en zonet heb ik met de bakfiets de boeken afgeleverd bij T. thuis. De volgende dagen en weken gaat ze nu het hele grondgebied van Groot-Gent rondfietsen om de boeken te verdelen. En dit met volgende boodschap.

Ik ben T. Ik ben erg bezorgd over de toekomst van de planeet. Daarom heb ik dit boek hier in het boekenruilkastje gezet (en in alle Gentse ruilkastjes).

Heeft dit boek je op één of andere manier doen nadenken? Zou het een invloed kunnen hebben op je manier van leven? Indien enthousiast, geef het boek of de boodschap door. Je kunt het ook gewoon in de boekenkast terug stoppen, zodat meer mensen het kunnen lezen. Het zou leuk zijn om iets te horen van je via (mailadres T.)

Heel erg bedankt,

T.

Geef toe, dat is toch veel straffer dan op flatgebouwen klimmen of met racewagens rondcrossen. Voor dit soort mensen doe ik dus nederig mijn petje af. Ook voor Noreen trouwens, die een overzicht heeft gemaakt met alle boekenruilkasten in het Vlaanderen en Brussel. Dus mocht nog iemand een dergelijke of andere actie willen opzetten, laat maar weten!

Zolang we niet naar de bioscoop kunnen spelen we maar beter zelf superheld.

4 reacties op ‘Superhelden

 1. Dag Steven, van de boeken die ik van je kocht (3) geef ik er ene aan de bib in onze gemeente, een ander gaf ik aan potentieel geïnteresseerden, en nog eentje ligt hier klaar als “doorgeefboek”. — Maar ik had er toch nog mijn twijfels over: verknoei ik met zo een aanpak niet de verkoop van je boek, bedacht ik zo… In het idee van de boekenruilkastjes van T. heb ik wel al een antwoord in die zin. (Ik schat dat mijn doorgeefplan uiteindelijk wel maar een 5-tal lezers zal bereiken…). Jouw mening hierover ?

  Like

  1. Dag Hilde,
   Ik hoop toch vooral dat veel mensen door het verhaal geïnspireerd worden. De opbrengst voor mezelf is minder belangrijk. Dus als je nog plannen hebt, laat maar horen 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s