Overshoot Day: alweer een nieuw record


overshoot2015Ik probeer ten alle tijde optimistisch te blijven, toch is het weinig bemoedigend om te lezen dat we vandaag al Earth Overshoot Day meemaken. Vandaag hebben we dus alle biocapaciteit die de aarde op een jaar produceert opgebruikt, en gaan we de rest van het jaar verder roofbouw plegen.

De eerste overschoot day was op 23 december 1970 (tot dan bleven we binnen de grenzen van één planeet), in 1980 was de datum al opgeschoven naar 3 november, nog eens tien jaar later was het 13 oktober, in 2000 4 oktober en in 2010 viel deze dag op 28 augustus. De kans is reëel dat we volgend jaar op mijn verjaardag uitkomen, er zal dan weinig reden tot feesten zijn.

Deze cijfers en nog zoveel wetenschappelijke data over versnelde klimaatverandering, droogte, uitputten van grondstoffen en uitsterven van diersoorten maken duidelijk dat het dringend tijd is voor actie. Toch is de gebeurtenis van de dag in de media het openen van een Primark winkel in Gent waar massaconsumptie wordt gepromoot, en spotgoedkope kledij met een zware ecologische en sociale impact als bijna-wegwerp product aan de man wordt gebracht…  Ik vrees dat we op een dag heel wat uit te leggen zullen hebben aan onze kinderen en kleinkinderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s