vegetarische schoenen


Ja, het klinkt misschien wat vreemd maar ze bestaan. Meer nog, ik draag ze. Ik ben al jarenlang een voltijds vegetariër, maar de stap zetten naar veganisme blijft moeilijk. Al let ik wel op mijn gebruik van zuivel en koop ik regelmatig vervangproducten. Waar ik nauwelijks bij stil stond – let op de woordspeling – zijn de vele dierlijke producten die we op andere manieren gebruiken. Aan onze voeten bijvoorbeeld.

Dus toen iemand me een mailtje stuurde over het bestaan van vegetarische schoenen ben ik toch een kijkje gaan nemen op de site van Chevaliers des Pieds. Want sowieso zijn schoenen voor mij een lastige kwestie. Kleren vind ik voldoende in de Kringwinkel, maar voor schoenen weet ik niet zo goed waar ik terecht kan, en ga ik dan maar met lood in de schoenen naar een ordinaire schoenenzaak.

2015-01-22 18.16.14Op de webwinkel vond ik in het soldenhoekje enkele mogelijke opties, na wat twijfelen over het kleur heb ik mijn stoute schoenen aangetrokken en meteen besteld. Op de site staat trouwens de nodige info over de herkomst van de schoenen en het onderhoud ervan, en hoe je je voeten kan meten!

Enkele dagen later lagen de schoenen al in mijn brievenbus. Verpakt in een bio-afbreekbare verpakking en een linnen zakje met zelfs nog enkele gratis stukken krant in de schoenen (van de Standaard van vorig weekend).

Ze zitten goed (alleen de veters zijn wat aan de korte kant) en zondag kan ik ze meteen showen op de boekvoorstelling, want, wie het schoentje past trekke het aan.

En geef toe, zulke schoenen kunnen alleen maar goed zijn voor mijn ecologische voetafdruk!

3 reacties op ‘vegetarische schoenen

 1. Het zien er mooie schoenen uit en ze zullen jou een héél goed gevoel geven… Blijven doorgaan, beste Steven en dank voor jouw steeds weer inspirerende engagement…

  Like

 2. Wat is me dat nu ? Mogen we dierlijke producten niet meer gebruiken ? Miljoenen en dan vooral in het Zuiden verdienen hun boterham met lederbewerking.

  Like

 3. Boudewijn Van Belle,

  – Blijkbaar ga je er van uit dat met die veganistische schoenen geen mensen geld kunnen verdienen? Dit terwijl het meer handwerk is (dus meer werkgelegenheid) en – zoals je natuurlijk op de website hebt gelezen – de schoenen ook nog Fairtraid zijn, dus de productiearbeiders tenminste een eerlijk loon hebben gehad.

  – Standaard schoenen worden (zoals veel gewone kledij) vaak gemaakt door extreem slecht betaalde arbeiders (vaak net geen slaven, soms echt slaven) en dat vaak in barslechte arbeidsomstandigheden en met gebruik van erg giftige stoffen. Is het dat wat je verdedigd door je slecht onderbouwde aanval op dit alternatief?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s