afval aanpakken aan de bron


Sinds dit weekend kan je in het Design Museum terecht voor een opmerkelijke tentoonstelling over…rommel en vuilnis. Onder de noemer ‘Out to Sea?‘ wordt je ondergedompeld in de gigantische hoeveelheden afval die in de oceanen rond drijven. Bij het binnenkomen wordt je meteen geconfronteerd met allerlei stukken en brokken kunststof in alle kleuren en uit alle werelddelen. Een flinke wake-up call.

Verder in de tentoonstelling is er heel wat informatie te bekijken over hoe het plastic zich gedraagt in de oceanen, hoelang het duurt voor bepaalde producten zijn afgebroken (een wegwerpluier 250 jaar), welke soorten plastic er zijn en wat de gevolgen zijn voor fauna en flora. Er zijn ook enkele mogelijke toepassingen te zien van wat er met dit afval kan gebeuren.

Belangrijkste is natuurlijk het probleem aan de bron aanpakken, zorgen dat er minder plastic wordt gebruikt én minder in de natuur terecht komt. Ik ben dan ook blij dat we proberen als stad daar iets aan te doen. Zo wil Gent projecten zoals een verpakkingsvrije winkel ondersteunen, en is de vraag gesteld aan de komende Vlaamse regering om ook statiegeld in te voeren voor Pet-flessen en blikjes. Wie de volgende weken op reis gaat in Duitsland of de Scandinavische landen zal merken dat dit daar overal is ingevoerd én alvast zorgt dat deze fractie nauwelijks in de natuur of op straat voorkomt.

Afval blijft een moeilijk beheersbaar probleem, maar dat er iets aan moet gebeuren is wel duidelijk, en dat iedereen een stukje verantwoordelijkheid heeft ook.

2 reacties op ‘afval aanpakken aan de bron

  1. En in Nederland is men zo dom om het statiegeld af te schaffen. De combinatie van lobbyisten van bepaalde sectoren en een conservatief liberale overmacht is natuurlijk vragen om problemen.

    Like

  2. Statiegeld op blikken en petflessen vind ik een absoluut goed idee. Ik vraag me al jaren af waarom men dat niet doet. Het zou zeker ettelijke tonnen zwerfvuil langs Vlaamse wegen schelen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s