de Fairphone is aangekomen


Vandaag is mijn langverwachte Fairphone gearriveerd. Deze smartphone is een bijzonder product dat weliswaar niet perfect fair is, maar tenminste op heel transparante manier is gemaakt.

Het verhaal is gestart toen enkele mensen onder impuls van Bas van Abel zich afvroegen of het echt niet mogelijk was om een telefoon te maken die zo goed mogelijk voldoet aan een aantal sociale en ecologische criteria. Het is bijna een onhaalbare zaak om te zorgen dat alle onderdelen en processen bij de productie van zo’n ding helemaal in orde zijn, maar op zijn minst een serieuze poging wagen. Dat was het doel.

Ondertussen zijn de eerste 25 000 exemplaren gemaakt (en verkocht aan 325 euro). Opvallend is zeker de IMG_1038communicatie van het bedrijf. Zo kan je op hun blog in detail lezen hoe het hele proces is gelopen, in welke fabriek de telefoons zijn gemaakt, hoe de verzending is gegaan enzovoort.

Er is ook gekozen voor een ander economisch model dan gebruikelijk, want dat is zoveel mogelijk produceren en dan de boel verkopen. Hier is eerste nagegaan of er voldoende mensen zo’n telefoon bestelden en dan pas is met de productie gestart. Zo komt er binnenkort een oproep voor de tweede lading Fairphones, die dan opnieuw een stukje fairder zullen zijn. Je kan je hier inschrijven als je interesse hebt.

Een andere optie is om niet standaard een oplader bij te leveren, maar te kiezen voor een systeem (mini-usb) waarvan de meeste mensen ook al enkele kabeltjes thuis hebben liggen. Voor de verpakking is lang gezocht naar de meest duurzame materialen. Kortom, dit is het soort ondernemerschap dat toch wel een verschil kan maken.

Aangezien ik al een hele tijd een Ello abonnement heb kan ik in combinatie met de Fairphone nu toch op een behoorlijk verantwoorde manier mobiel bezig zijn. Ik weet het, geen smartphone en internet hebben zal voor een nog kleinere voetafdruk zorgen, maar het is niet mijn bedoeling terug te keren naar de middeleeuwen.

2 reacties op ‘de Fairphone is aangekomen

 1. Back to the dark ages, tja dat zou natuurlijk kunnen.
  Maar we zitten nu eenmaal in een communicatiestroom.
  En als gemeenteraadslid moet je evengoed kunnen werken naast wat je schenkt op het blog and maybe Youtube.
  Dat kan eventueel via Internet café of andere gebruiker.
  Maar deze kleine verschillen wegen niet op tegen zelf dus de toestellen hebben.
  Een noodzakelijk kwaad dus gewoon.
  Usb blokjes kan je kopen voor opladen.
  Zijn niet duur.
  Vervangen inderdaad andere oplader.
  Dat hij transparant is, ook meegenomen zo kan je er door kijken.
  Wens je er succes mee en hoop op veel en vooral lang gebruikgenot.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s