de MeerJarenPlan marathon


stadhuisgentDeze week zijn bij ons in de Gemeenteraad de besprekingen aan de gang van het meerjarenplan 2014-2019. Daarin zijn de financiële krijtlijnen voor de volgende zes jaar uitgetekend, en voor een groot stuk de beleidskeuzes want die zijn uiteraard afhankelijk van de centen.

Ter info, de voorbije twee weken zijn in zes commissievergaderingen per schepen de begrotingen al aan bod bekomen. Nu gaat het over de bespreking en goedkeuring van het totale plan. De eerste avond is voorbehouden voor de grote speeches. Voor geïnteresseerden, hier het verloop van maandagavond:

 • 18u; het vragenuurtje wordt afgewerkt
 • 19u; start van de zitting, enkele praktische punten worden afgehandeld.
 • 19u15; een inleiding van de Burgemeester op het MJP met een toelichting bij de belangrijkste politieke keuzes.
 • 19u25; een toelichting door de schepen van Financiën, Christophe Peeters, waarin hij vooral de context toelicht, zoals het nieuwe opgelegde boekhoudmodel, de verminderde inkomsten en de economische situatie.
 • 19u50; Siegfried Bracke mag als fractieleider van de grootste oppositie partij NV-A (9 zetels) het debat openen. In een uitgesponnen betoog stelt hij dat zijn fractie dit akkoord niet zal goedkeuren.
 • 21u: we krijgen even pauze om te bekomen van dit exposé van 70 minuten.
 • 21u15; Veli Yuksel van de CD&V brengt een ingekorte en afgezwakte versie van de visie van vorige spreker en besluit dat ook zijn fractie (4 leden) het plan zal wegstemmen.
 • 21u48; Vlaams Belang fractieleider (3 zetels) Johan Deckmyn neemt het woord en besluit na bijna een uur dat ze dit niet zullen goedkeuren.
 • 22u40; Na de oppositie is het de beurt aan de meerderheid. Als eerste neemt Sami Souguir (Open VLD, 9 zetels) het woord. Hij verdedigt het akkoord.
 • 22u53; Dirk Holemans (Groen, 10 zetels) neemt over, en houdt een pleidooi ten voordele van het meerjarenplan.
 • 23u16; Als laatste mag Anne Schietekatte (Sp-a, 16 verkozenen) het akkoord verdedigen. Ze heeft genoeg aan 12 minuten.
 • 23u28: De burgemeester neemt even het woord om op enkele elementen te antwoorden.
 • 23u33: Christophe Peeters mag als schepen van financiën de eerste avond van het debat afsluiten.

De zitting wordt geschorst om 23u37. Iedereen die kan tellen weet natuurlijk al dat het MJP zal worden goedgekeurd, maar zover zijn we nog niet.  De debatten gaan verder op dinsdagavond.

We starten om 19u met nog een kwartiertje antwoorden en aanvullingen op het debat van gisteren. Om 19u18 start de echte bespreking van het MJP. Op voorhand moesten alle raadsleden doorgeven op welke punten ze willen tussenkomen. In de lijst staan 477 doelstellingen en actiepunten. In totaal zijn 145 tussenkomsten zijn voorzien (soms worden er wel enkele samengenomen, als eenzelfde raadslid tussenkomt op dezelfde hoofd strategische doelstelling). Ik heb twee tussenkomsten gevraagd, en sta in de lijst op plaats 16 en 140.

Voor wie nog aan het volgen is, nadat alle tussenkomsten zijn gemaakt voor een hoofd strategische doelstelling mogen de betrokken schepenen antwoorden. De doelstellingen kan je hier nog eens bekijken. De bespreking verlopen als volgt;

 • HSD 1: van 19u18 tot 21u13 (met erna een korte pauze)
 • HSD2: van 21u26 tot 21u54
 • HSD3: van 21u55 tot 23u37

Hier besluit de burgemeester na een kort overleg met de fractievoorzitters de zitting te schorsen. Er zijn 3 van de 9 HSD’s besproken, en daarnaast staan er nog een hele reeks punten op de gewone agenda. Vanavond starten we om 18h met de derde en laatste avond. Bedoeling is dat we dan alles afwerken, dus een lunchpakket en slaapzak meenemen is misschien geen slecht idee. Wie graag in de warmte zit is welkom, de temperatuur is er rond de 25 graden…

2 reacties op ‘de MeerJarenPlan marathon

 1. En dan vraag ik me af of wat dhr. Bracke in 70 minuten heeft verteld, hij niet perfect in 10 minuten had kunnen vertellen. En zonder er iets van te hebben gehoord vrees ik dat het antwoord ja is.

  Like

 2. Walkman meenemen, eentje op hand generatortje waar je in moet knijpen en dan hopen dat het vliegwieltje piept als gek.
  Tenminste hier en daar zeker voor 70 minuten fun

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s