genoeg rook


Ik ben al content dat het alvast gedaan is met die zwarte en witte rook uit die schouw in Rome, toch ook niet echt een voorbeeld van een ecologische aanpak. Volgens mij gaat dat evengoed met een witte of zwarte vlag toch? Volgens de eerste berichten neemt de nieuwe paus het openbaar vervoer (al zal dit nu wel veranderen) en zijn naam zou verwijzen naar aandacht voor de armen. Klinkt goed, maar laat ons toch even afwachten welke daden deze man zal stellen.

Over daden gesproken, op 29 maart gaat de film ‘cRISEs UP’ in première. De documentaire brengt straatprotesten in beeld van hier en elders in de wereld. De film zoomt in op syndicalisten, Indignados, Occupyers en andere sociale bewegingen die samen strijden tegen de uitwassen van een roofzuchtig economisch systeem. Deze documentaire is niet het werk van één maker, maar is de vrucht van een nieuwe ‘common’: een gemeenschap van mensen die collectief hetzelfde doel nastreven.

Twee dagen eerder kan je ook  in de Vooruit terecht voor een interessante boekvoorstelling. Met het boek ‘groeten uit Transitië’, brengen 5 jonge vrouwen een boek op de markt dat het brede publiek warm moet maken met alle aspecten van ‘anders gaan leven’. Met stukjes over vegetarisme, moestuinieren, autodelen, verbouwen maar ook eetbare bloemen, composttoiletten, vrachtschipreizen of zelfgemaakte deo zochten zij uit welke praktische, duurzame veranderingen je kan uitproberen zonder dat je aan kwaliteit inboet. Ze maakten tekeningen, schreven handleidingen en recepten en gingen op zoek naar goede – en vooral leuke – duurzame alternatieven voor een aantal van onze meest vervuilende gewoontes. ‘Groeten uit Transitië’ is een vrolijk boek dat even stil doet staan bij het leven dat we leiden en dat aanzet om kleine dingen te veranderen met een groots effect.

Kortom actie voeren op straat en in de keuken of winkel,  twee verschillende en elkaar versterkende strategieën gericht op min of meer hetzelfde, een sociale, rechtvaardige en ecologische wereld. Zoals ik hier al tot vervelens toe heb gezegd, als we zo’n wereld willen zullen we er zelf werk moeten van maken. Er van uit gaan dat de nieuwe paus dit even voor ons zal regelen lijkt me wat lichtgelovig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s