de pora…


Vanavond weer gemeenteraad. Een heleboel punten op de agenda, al zitten er deze keer geen bij waarbij ik verwacht wordt om tussen te komen. Want zoals trouwe bloglezers ondertussen zullen weten wordt bij Groen goed bekeken wie welke agendapunten opvolgt en wie tussenkomt op welk moment. Mochten er toch spannende zaken gebeuren dan kan je het hier morgen lezen (vanavond ga ik trouwens de decibels meten in de gemeenteraad).

Ondertussen kan ik echter wel een verslagje uitbrengen van een ander politiek orgaan waarvan ik nu deel uitmaak. De PORA (ook wel politieke raad) van Groen nationaal. Deze vergadering komt gemiddeld één per keer per maand samen en kan je beschouwen als het ‘parlement’ van de partij. In deze Pora met een vijftigtal leden zitten vertegenwoordigers van lokale groepen, provincies, mandatarissen, Jong Groen, Groen plus en dergelijke. Het is de plek waar de voorzitter en de parlementsleden toelichting komen geven over hun aanpak en waar de grote politieke lijnen worden uitgezet.

Zaterdag was ik er dus voor de eerste keer bij. Met een beetje spijt heb ik vastgesteld dat al beslist is met welke boodschap de partij naar de verkiezingen van 2014 zal gaan. Ik vermoed dat het niet de bedoeling is dat ik dit hier ga onthullen, al had ik graag mee gediscussieerd om een paar andere accenten te leggen. Er zullen nog wel kansen komen om mijn ei kwijt te kunnen.

Waar ging het dan wel over? De uitgebreide planning voor de volgende anderhalf jaar met de congressen, pollactiviteiten (= samenstellen van de lijsten), vormingsaanbod, regiowerking en communicatielijnen. Een toelichting door parlementairen over een aantal actuele dossiers zoals het euthanasiedebat (door Freya Piryns) en de kwestie van de staatsveiligheid (Stefaan Van Hecke). Daarbij gaf hij ook toelichting bij de stand van zaken van het grote investeringsplan van de NMBS. Dit plan zou ergens in mei moeten voorgesteld worden, maar nu is al duidelijk dat een aantal projecten zoals het voorstadsnet in Brussel zeer grote vertraging zullen oplopen. Best wel interessant om dit soort informatie uit eerste hand te horen.

Het zal me nog wat vergaderingen kosten om de interne werking van Groen te doorgronden, maar het politieke virus doet zijn werk. Ter info: in tegenstelling tot bij de gemeenteraad blijven de temperaturen hier redelijk (21 graden) en branden er enkel TL lampen in de vergaderzaal en de broodjes zijn exclusief vegetarisch. Ohja, voor deze vergadering van een dag krijgen we nogmaals 30 euro (treinticket is slechts 9,6 euro).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s