optimisme na 21-12


Regelmatige lezers weten het al, ik kan me wel eens opwinden over alles wat er fout loopt, maar ik blijf optimistisch. Vooral om er steeds maar nieuwe goede ideeën de kop op steken.

swapswanWat dacht je bijvoorbeeld van SwapSwan, een fantastisch idee om het probleem van kinderkleertjes aan te pakken. Kinderen hebben de neiging nogal flink te groeien waardoor ze vaak nieuwe kleren nodig hebben. Je kan natuurlijk naar de kringwinkel gaan of een tweedehandsbeursbezoeken, maar met Swapswan krijg je nog een extra optie. Je maakt een pakketje aan van kleren die je kleine spruit niet meer nodig heeft en ruilt het voor een pakketje van iemand anders maar dan een maatje groter. Simpel, doeltreffend en goed voor het milieu.

In Nederland is er ook Nudge.nl, nog zo’n platform waar burgers goede ideeën uitwisselen, elkaar inspireren en aan de slag gaan. Op dit ogenblik zijn er al meer dan 27 000 mensen actief. Ook het ministerie van Ideeën blijft een inspiratiebron. Zo kan je er nu kennismaken met kringloopexpo, een slim plan om de kunstensector materialen te gaan delen. Ook het repaircafé is een vergelijkbaar concept, mensen delen kennis en spullen, gaan zelf aan de slag en doen niet meer mee aan een wereld van verspilling. Na een opmars in Nederland komt het concept nu ook naar Vlaanderen overgewaaid.

Als we de ondergang van de wereld morgen overleven – waar ik niet aan twijfel – dan staan ons de volgende decennia flinke schokken en uitdagingen te wachten. De honderden inspirerende initiatieven die we nu zien opduiken zijn de kiemen van een nieuwe manier van omgaan met elkaar en met de aarde. Daar kunnen we morgen alvast eens op toasten.

2 reacties op ‘optimisme na 21-12

  1. heb net de website van SwapSwan bekeken want lijkt me een superhandig initatief. Maar wat blijkt … blijkbaar moet je wel de merken van de kledingstukken aanduiden. Dat vind ik persoonlijk wel een gemiste kans. Want niet iedereen heeft voldoende budget om merkartikelen te kopen en sommigen kiezen er zelfs bewust voor om niet voor de dure merken te kiezen. De vraag is dan natuurlijk of jouw niet-merkbevattende pakketje wel gevraagd zal worden door de andere mama’s op de site en of je zelf ook pakketjes kan vinden die niet teveel merkkledij bevatten.

    Like

  2. Ik ben naar het Repair Café geweest in Antwerpen en het was super! Ik heb een portefeuille en een stoffen tas laten repareren en ik heb ondertussen een gezellige babbel met de naaister gehad. Superinitiatief, ik ga zeker terug (want mijn mixer is kapot, maar elektrische toestellen konden niet meer gerepareerd worden omdat er zo’n grote opkomst was!!!)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s