feesten omdat het moet zolang het kan?


Ook  in mijn familie is het de gewoonte om bij het kerstfeest te zorgen voor cadeautjes. Een onschuldige hand trekt voor iedereen 2 namen voor wie een geschenkje voorzien moet worden.  De instructies die dit jaar door mijn zus zijn gegeven klinken als volgt: Afspraken: Niet van China, voorkeur 2e hands of zelfgemaakt, max. €10 en het mag niets te maken hebben met NVA!!!!!! Een beetje ongewoon misschien maar wel passend bij mijn familie waar nogal wat onconventionele personages rond lopen.  Onderaan deze post bijvoorbeeld de kijk van broer Koen op de kwestie van de Fyra.

Zelf ga ik dan meestal naar de kringwinkel en de wereldwinkel, en kijk ik eens rond in mijn eigen kasten. Maar mijn vrienden van Netwerk Bewust verbruiken zullen het niet erg vinden als ik ook hun tips nog eens meegeef:
Fairy Christmas en a happy green year
Achtergrondinformatie over kerstbomen? Tips voor milieuvriendelijke cadeaus? Ideeën om je geschenken in te pakken zonder inpakpapier? De recepten voor quinoasoep met witloof en fairtrade gluhwein? Je krijgt het allemaal op een presenteerblaadje in de eerlijke kerstplanner.

Klik door naar de eerlijke kerstplanner

Over het project eerlijk feesten
Eerlijk feesten is een project van Netwerk Bewust Verbruiken. Het kadert in de Week van de Fair Trade, een initiatief van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. Netwerk Bewust Verbruiken ontwikkelde drie duurzame feestenplanners: voor Kerstmis, Sinterklaas en verjaardagsfeesten. Je vindt ze allemaal terug op www.bewustverbruiken.be/feesten.

Ik ben trouwens benieuwd of dit jaar – crisis zeggen ze – opnieuw alle records zullen verbroken worden van het aantal elektronische betalingen. Pas als deze trend wordt verbroken denk ik dat we hier de crisis echt zullen gaan voelen. Niet dat ik daar zit op te wachten, maar wie het boek van Bernard Lietaer heeft gelezen zal beseffen dat die dag onvermijdelijk is. Maar wie weet, is geen slechte zaak dat dergelijk feesten wat ontdaan worden van de vele commerciële invullingen die ze hebben gekregen. En weer kan gaan over de essentie van dergelijke rituelen, zoals dit stukje van Geert Van Istendael hier beschrijft.

6 reacties op ‘feesten omdat het moet zolang het kan?

 1. die extreme negativiteit over NVA , waarvoor is dat nodig eigenlijk ? behoefte aan een vijandbeeld nu het Vlaams Belang is uitgeteld ?

  Like

 2. Beste Bert, Ook hier is het NvA niet meteen de vijand, toch niet echt geliefd, noch populair. Ik las ergens dat BDW zelf een mens is die vertrouwt op het conflictmodel, ik vermoed dat hij dat conflictmodel bewust hanteert om een totalitair Vlaanderen tot stand te brengen? Ik moet zeggen dat de politieke ontwikkelingen van de laatste tijd mij zeer verontrusten en dat heeft met vijandsbeelden weinig, met realiteit alles, te maken. Ik zou durven stellen dat het blijk geeft van grote onvoorzichtigheid om via vijandsdenken uitdrukking te geven aan welk soort van ongenoegen ook. Meer nog, ik vermoed dat NvA daarop speculeert, daar zelfs garen van spint. Beter nog is zelf een positieve koers aanhouden ala LIM (vergeet de zwaksten niet, da’s het uitverkoren slachtoffer van een partij als NvA) en daar met dezelfde hardnekkigheid aan vasthouden als NvA aan zijn rechtse invulling van welk probleem ook.

  Like

 3. hey Bert, hier ging het wel om een grapje hoor. Maar verder is het wel zo dat ik het mens- en maatschappijbeeld van NV-A erg gevaarlijk vindt omdat het volgens mij zal leiden naar een meer duale en niet-duurzame samenleving.

  Like

 4. Met de gemiddelde NVA’er is niet meer mis dan met een volgeling van het creationisme. ‘Kille’ BDW daarentegen is een kruitvat vol infantiele emoties. We zien steeds vaker wat er gebeurt als zoiets ongecontroleerd naar buiten komt. Hij zegt dat ook zelf: ‘Janssens was een manager. Zijn bloed gaat niet koken van ideologie. Terwijl dat van mij wél kookt van ideologie, misschien zelfs iets te veel.’ [1]

  Er is ook geen enkel objectief wetenschappelijk materiaal te vinden dat een nationalistische reflex ook maar iets kan oplossen, integendeel zelfs. Wie zich overlevert aan pseudoreligieuze ideologische emoties verliest vroeg of laat alle redelijkheid. De eerste symptomen daarvan zijn reeds zichtbaar. Zo ging BDW enige tijd terug op een sjamanistische manier van leer tegen een koele wetenschappelijke analyse van historische gebeurtenissen [2].

  Het voorspelt weinig goeds, maar laten we vooral geen emoties met emoties bestrijden (via naamsveranderingen van pleinen bv.) want escalatie is het laatste wat de rede nodig heeft. Misschien moeten we de vice-slimste mens ter wereld maar eens uitdagen Vlaanderen 1 miljoen € rijker te maken door het opvoeren van zijn nationalistische goocheltrucks [3]. Veel meer valt er niet mee te verdienen, vrees ik.

  [1] http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20121215_019&test

  [2] http://www.ipg.ugent.be/archives/1242#more-1242

  [3] http://www.demorgen.be/dm/nl/992/Wetenschap/article/detail/1508435/2012/09/28/Een-miljoen-euro-voor-wie-paranormale-gaven-kan-bewijzen.dhtml

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s