hoop in bange dagen


Straks ga ik naar Destelbergen om in kader van 11-11-11 mijn klimaatshow te brengen. Voor het tweede jaar op rij werkt 11-11-11 rond het klimaatthema.   Ik  hoop alvast dat deze campagne de nodige weerklank kent en de politieke wereld zich nu eindelijk eens ernstig over het thema zal buigen. Over een maand is er namelijk een volgende klimaattop, deze keer in Doha (Qatar). Het is tevens de laatste top die valt binnen de eerste verbintenisperiode van het Kyoto-periode.

Het voorlopig engagement van onze “wereldleiders'” (jaja, tussen aanhalingstekens) is dat ze in Doha zullen bekijken hoe een de Kyoto afspraken vanaf 2013 zullen lopen én hoe men dan komt tot een nieuw bindend akkoord vanaf 2015.  Waarmee dus alweer drie kostbare jaren verloren gaan. De hoop dat er in die tussentijdse periode stevige afspraken komen is klein als je hoort hoe Romney en Obama tegen elkaar opbieden in het stimuleren van de Amerikaanse olie-industrie. Mijn inschatting is dat we zelf voor de trendbreuk zullen moeten zorgen, dat de politiek hier schandelijk zal tekort schieten.

Maar misschien zullen de omstandigheden een handje toestoppen. Dit artikel in de autobijlage van De Telegraaf maakt een duidelijk analyse van de verwachte olieprijzen en de economische gevolgen ervan. Je kan er uit afleiden dat alle economische prognoses gebaseerd zijn op veel te lage olieprijzen en dus zo goed als waardeloos zijn. Ik zou niet dezelfde conclusies trekken als de auteur (die vindt dat de politici meer moeten tanken) maar wie weet kan een stijgende olieprijs er wel voor zorgen dat we minder gaan gebruiken en sneller overschakelen op alternatieven.

Het meest hoopgevende tussen al deze verontrustende berichten kom ik bijna dagelijks tegen. Vrijdag bijvoorbeeld was ik in Zele, waar ze een veertigtal mensen verwachtten voor een avond rond transitie. Maar om 20 uur zaten de stoelen al vol en bleef het volk toestromen. Een aantal mensen moest mijn lezing zelfs in de hal volgen via de openstaande deuren. Op zo’n moment kan je voelen hoe deze mannen en vrouwen, jong en oud de overtuiging en capaciteiten hebben om de omslag te maken. Als we  de energie van fossiele brandstoffen vervangen door deze menselijke energie dan ziet het er goed uit voor het klimaat in alle betekenissen.

 

 

4 reacties op ‘hoop in bange dagen

 1. Inderdaad Johan! Beknopt, to-the-point, interessant boek, met wat mij betreft de juiste inschattingen en conclusies. De piekolie opspliting tussen conventionele en onconventionele olie in hoofdstuk 4 was nieuw voor mij.

  Het stukje over “Energiebeleid in Nederland” (pag 54 e.g.) is ook erg raak:

  “Terwijl tweederde deel van de olie die ons land importeert naar de vervoersector gaat, wordt hieraan in het [Nederlands] Energierapport 2008 nagenoeg geen aandacht geschonken. Het rapport richt zich in hoofdzaak op de uitbreiding van de opwekking van elektrische stroom, de aanbodzijde. Maar over de eindgebruikers, de vraagzijde, wordt in het rapport vrijwel niets geschreven. Slechts een enkele keer wordt vermeld dat in de toekomst overwegend elektrische auto’s zullen worden gebruikt. Welke oplossingen moeten worden geboden voor het vrachtverkeer, de luchtvaart en de scheepvaart komt niet ter sprake.”

  Ik heb er even snel de “beleidsnota energie” van onze Vlaamse minister voor Energie op nagekeken (http://www.vlaanderen.be/nl/overheid/vlaamse-regering/beleidsdocumenten/beleidsnotas-van-de-vlaamse-regering-2009-2014), en ze lijkt heel erg in het zelfde bedje ziek… Of is dat (af te schuiven op?) een Federale bevoegdheid ?

  Like

 2. Ik zal eens een gedurfde voorspelling doen. Er zal paniek uitbreken en het zal voornamelijk ieder voor zichzelf worden. En als enige tegenreactie kunnen we leren om beter samen te werken, zoals dzt bij transitie wordt gedaan. Maar dat komt van onderuit en is heel traag. En ik heb een gevoel dat het veel te traag zal zijn en niet voor een omkanteling kan zorgen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s