0,7 of 10%


Ruim 60 000 mensen hebben meegezongen met Sing for the climate, dat lijkt me toch een behoorlijk signaal. Tegelijk lees ik dit weekend dat de Belgische bijdrage voor ontwikkelingssamenwerking flink geslonken is (-13%). Terwijl duidelijk is dat de slachtoffers van klimaatverandering zich vooral in het Zuiden bevinden gaat onze steun terug ferm achteruit. Het pijnlijke is dat in elk regeerakkoord, bij elke nieuwe minister of staatssecretaris voor ontwikkelingssamenwerking met veel overtuiging gemeld wordt dat België van plan is de bijdrage op te trekken tot 0,7 % van het BNP.  Een belofte van 1970 (!) die nog geen enkele keer gehaald is. Wie gelooft deze mensen nog.

Dit moest ik toch even kwijt. Dit falen van de overheid mag geen reden zijn om zelf niks te doen. Te geven dus. In het boekje ‘de wereld veranderen hoe doe je dat’, staat een interessant stuk hierover. Het gaat over Toby Ord die onderzocht hoe je nu het meest effectief geld kan geven en hoeveel dit dan zou kunnen zijn. Zijn conclusie is dat 0,7% nogal mager is, hij stelt voor om 10% te nemen. Hij kwam tot dit getal door eerst te  berekenen hoe rijk hij was.

Op deze pagina kan je dit zelf ook doen, let wel, je moet dan nog even omzetten van dollar naar euro (1 dollar = 0,77 euro).  Je kan eventueel nog eens met deze andere site de berekening maken – hoewel ze een beetje anders rekenen). Toen Ord ontdekte dat hij bij de 4% rijkste van de wereld hoort en besefte dat als hij 10% van zijn inkomen zou weggeven dan nog bij de 5% rijkste zou horen was zijn keuze snel gemaakt.

Bij mijn berekening zou ik zakken van 6,6 naar 7,9 %, inderdaad niet echt een probleem. Op dezelfde site bekijkt hij dan ook hoe je het meest effectief kan helpen. En als ik daar even snel de oefening maak zou ik ongeveer 45000 ‘schooljaren’ kunnen financieren. Goed, ik heb even niet de tijd om dit allemaal grondig na te rekenen. Maar het punt is wel; laten we wel blijven beseffen hoe rijk (de meesten van ons) zijn, en dat delen echt geen kwaad kan. (Zingen alleen zal niet genoeg zijn)

Een reactie op “0,7 of 10%

  1. Ik weet niet op welke cijfers deze website zich baseert, maar naar mijn gevoel word er een beetje overdreven… Mijn vrouw en ik sponsoren de scholing van haar petekind in de Dominikaanse Republiek, en dat kost ons ong. 4% van ons gezamelijk jaarlijks inkomen (inschrijving, boeken, uniform, materiaal…) – dus 10% komt in dat land neer op 2,5 schooljaren, en niet op 250…
    Ik ga wél akkoord met het kernidee van de site: we zijn in vergelijking met de rest van de wereld enorm rijk, en door een beetje weg te geven kan je veel realiseren. Alleen controleer ik liever zelf waar die centen naartoe gaan… de volgende 13 jaar dus naar ons petekind…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s