de speech


Leuk om te lezen dat het verkiezingsfilmpje met Simonne nu ook goede punten krijgt van Carl De Vos in De Morgen. Ik krijg tussendoor wel fijne reacties van mensen die om een mini-affiche vragen – zelfs in het station van Brussel Noord. En ik zie ze hier en daar toch opduiken in het straatbeeld in de buurt. Hier bijvoorbeeld met een vergrootglas erbij. Leve de creativiteit.

Natuurlijk is de inhoud nog belangrijker dan een leuk ideetje, en daarom wil ik graag in gaan op de oproep van Bie Vancraeynest.  Op de site van MO* doet ze een oproep naar echte politieke speeches, met de nodige retoriek, metaforen en grote verhalen.  Ze klaagt de leegheid en holheid van de oneliners (en campagnefilmpjes) aan en hoopt ooit tot tranen toe bewogen te worden door een goed verhaal met de juiste woorden en stiltes.

Zo’n uitdaging zie ik wel zitten. En aangezien er op 2 oktober bij me thuis een politiek salon is gepland zal de speech dan plaatsvinden. Het zal geen speech worden in de goede traditie van Fidel Castro van enkele uren, maar ik hoop toch een goed verhaal van zowat een kwartier te kunnen brengen. Voor Bie zal het wellicht niet evident zijn om hiervoor naar Gent te komen, dus ik bekijk de mogelijkheid om de speech op te nemen en dan meteen ook te delen via de virtuele wereld. Aangezien het wel nodig is dat er ook publiek aanwezig is meteen een oproep (zeker voor Gentse bloglezer) om de datum in je agenda al aan te kruisen.

Ook Caroline Van Petegem zal er zijn met een speech (misschien wat korter) en wellicht ook een van de Groen gemeenteraadsleden. Zodat na de speeches er ruimte is voor een gesprek met het publiek rond de inzet van de verkiezingen. Want al geloof ik sterk in het kartel de race is bijlange na nog niet gelopen. Zo zijn er geruchten dat Open-VLD, NV-A en CD&V niet zullen aarzelen om samen een coalitie te vormen als ze genoeg zetels halen. Dit horror-scenario – waar ik vorig jaar een stukje over schreef in mijn ‘toekomstverhaal’ – zou ik toch het liefste vermijden. Dus dit wil zeggen nog een maand stevig campagne voeren, en een speech afleveren waar ook Bie warm van wordt.

5 reacties op ‘de speech

 1. Misschien een tip voor je speech. Wie de holocaust ontkent, pleegt een strafbaar feit. Prima. Het wordt tijd om een wet te maken die het ontkennen van de opwarming van de aarde door menselijk gedrag wordt veroorzaakt, ook een strafbaar feit wordt.

  Like

  1. Hoe absurd ik de ontkenning van bepaalde feiten ook mag vinden, ik vind de vrije meningsuiting dusdanig fundamenteel, dat ik mij steeds zal verzetten tegen inperkingen van dit basisrecht. (Ik ben dus ook tegen wetgeving die het ontkennen van de holocaust verbiedt.)
   Mensen bedreigen of smaad valt mijn inziens niet onder vrijheid van meningsuiting.

   Like

   1. Ik waardeer dat je opkomt voor het belang van vrije meningsuiting. Er is voor mij een verschil tussen iemand die sympathie heeft voor Hitler ( dit is zijn goed recht) en beweren dat de concentratiekampen nooit bestaan hebben. Mensen mogen beweren dat ze zich niets aantrekken van de opwarming, maar beweren dat de mens er niet voor verantwoordelijk is, kan voor mij niet.
    Ik wil mijn pijlen niet zozeer richten op een persoon, maar eerder op bedrijven, denktanks, lobbyisten die voortdurend misleidende info de wereld insturen en zo de mensen in verwarring brengt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s