tien voor Tine


Vandaag wil ik graag  even aandacht voor Tine Heyse.  Ze zit al twaalf jaar in de gemeenteraad en is erin geslaagd vanop de oppositiebanken een aantal zaken te verwezenlijken.

Legendarisch zijn haar tussenkomsten rond het belang van energiebesparing bij alle dossiers op de gemeenteraad. Het is vooral onder haar impuls dat er een energiebeleidsplan is gekomen en er meer inspanningen gedaan worden om het gebouwenpark van de stad onder handen te nemen. Met haar expertise opgedaan bij Greenpeace en bij de Groen fractie in het federaal parlement is ze onze energiespecialiste bij uitstek. Binnen de vzw Regent combineert ze het thema armoede en energie door te werken aan energiearmoede.

Tine volgt ook de thema’s ruimtelijke ordening en huisvesting op de voet. Zo bondt ze de kat de bel aan door enkele maanden geleden via een persconferentie aan te tonen dat op 10 jaar tijd geen enkele sociale woning extra bijkwam in de stad. Een stelling die behoorlijk wat stof deed opwaaien en de aanleiding was voor de oprichting van een taskforce die de knelpunten rond het bouwen van sociale woningen moet aanpakken. Het aanpakken van huisjesmelkers is nog zo’n thema dat haar nauw aan het hart ligt. (zie ook dit filmpje)

Samen met de andere collega’s heeft ze jarenlang gepleit voor een volwaardige autoloze zondag in Gent. Dit voorstel is lang tegengehouden, maar morgen kan je dus ook dankzij Tine genieten van een stad voorbehouden aan fietsers en wandelaars.

Nieuwe projectontwikkelingsplannen (Gent Sint-Pieters, Oude Dokken, Gasmeterlaan,…) worden door haar gescreend op criteria van leefbaarheid voor de buurt, duurzaamheid en voldoende groen en natuur. Daarmee was ze soms wel eens een lastige luis in de pels van het schepencollege.

Kortom een dame die ervaring, werkkracht en dossierkennis combineert. Als dit niet de ideale mix is voor de nieuwe gemeenteraad (en liefst ook de nieuwe coalitie).

2 reacties op ‘tien voor Tine

  1. dat verhuurde huizen een minimale oppervlakte moeten hebben is 1, maar dat je voor jezelf geen piepkleine woning mag zetten een ander ding.
    kan je hierover bij gelegenheid eens over doorsudderen ?
    Groet,

    Like

    1. Omdat het bouwen van een woning nogal wat materiaal vergt, is het goed na te denken over het bouwsel met een langer perspectief dan de eigen, onmiddellijke noden en ideeën. Op TedX Gent werd al een modulair huis voorgesteld, een bouwpakket eigenlijk, waarbij je modules kan aanbouwen (of afbouwen) tijdens de verschillende levensfases.
      Ook de lokatie van woningen (en inplanting) is heel belangrijk. Architectuur is immers ook de ruimte tussen gebouwen. En de nutsvoorzieningen – die collectief betaalde installaties zijn – moeten kunnen aangesloten worden.
      Verder is het niet de bedoeling dat de ‘eilanden’ waarop mensen zich terug trekken kleiner worden, maar dat meer functies (terug) in gemeenschappelijke faciliteiten plaats vinden. Want het meest materiaal intensief en het minst modulair zijn de ‘natte groepen’ van een woning. Het heeft geen zin te gaan wonen op ‘hotelkamergrootte’ als je elke voorziening in het klein erin stopt. Want dat zal het verbruik van water en energie niet verkleinen maar doen toenemen.
      Ecologisch bouwen en leven heeft minder met zuinigheid te maken, dan met het fundamenteel herorganiseren van ‘overvloed’. En het is vooral een kwestie van cultuuromslag van het hyperindivualisme (wat van iedereen is, heeft geen waarde) naar de Oikos, de commons en communaal contentement (het meest waardevolle beheren we samen; alles van waarde is weerloos en dient beschermt te worden…).

      Een zeer kleine, individuele wooneenheid is niet aangewezen, maar in een groter geheel kan het dus wel…

      Like

Plaats een reactie