het goede voorbeeld


Ik heb mijn buurvrouw Simonne alvast een doos koekjes gegeven voor haar schitterende bijdrage aan het kleine-affiche filmpje. Het is zo’n klassieke doos met een beeltenis van de koning en de koningin. Misschien zullen sommige partijen daar een provocatie in zien, maar om een of andere reden denk ik dat tachtigers dit soort dozen het leukste vinden.

Wat campagne betreft kreeg ik gisteren een bijzonder mail van W uit W.  (hij wil liever anoniem blijven). W woont namelijk niet in Gent (dat was al duidelijk) maar heeft zijn vrienden en kennissen een mail gestuurd in verband met de verkiezingen.  Volgens mij heeft zo’n mail veel meer effect dan 10 grote affiches op drukke kruispunten.

Waarom? Het is een persoonlijke mail, goed gestoffeerd (met veel links voor wie meer wil lezen), maar toch is de boodschap niet drammerig, wel uitnodigend.  W. heeft tijd genomen om de mail te schrijven en benadert zijn lezers met respect. Ik heb een beetje getwijfeld om deze mail hier te publiceren (want van zoveel lof ga ik toch een beetje blozen), maar in kader van de bijna-papierloze campagne geloof ik wel dat dit soort communicatie werkt. Ter inspiratie dus van wie zijn of haar vrienden en familie in Gent een soortgelijke boodschap wil sturen lijkt me dit wel nuttig. Let wel, met het volgen van dit voorbeeld kan je geen koekjesdoos verdienen (want dat mag niet volgens de kieswet).

Dag (Gentse) vrienden,

Het is niet mijn gewoonte om mij politiek te engageren, of ongevraagd mailings door te sturen, maar bij deze wil ik graag een lans breken en reclame maken voor Steven Vromman, alias de Low Impact Man, die opkomt voor de gemeenteraadsverkiezingen in Gent, voor Groen.

Ik volg sinds een tweetal jaar ofzo zijn blog, en kan mij voor een groot deel vinden in zijn ideeën. Nu zijn er wel meer kandidaten waar ik mij wel in meer of mindere mate in kan vinden, maar Steven Vromman springt er voor mij bovenuit om volgende redenen:

 • Hij snapt voor welke grote problemen we binnenkort zullen komen te staan (of denkt er in ieder geval gelijkaardig over als ik). De impact van de klimaatsverandering en de aanstormende oliecrisis reikt veel verder dan wat zonnigere Belgische zomers, en wat meer windmolens langs de E40. Zijn voorstellen ivm maatregelen rond het thema lokale voedselproductie vind ik baanbrekend (zie bijv hier en hier) en getuigen IMO van een weinig gezien langetermijndenken.
 • Hij is heel consequent, wat niet zo heel vaak voorkomt. Hoeveel beleidsmakers, BVs of gewoon mensen in het algemeen (ik heb ook hier en daar ook wat boter op mijn hoofd) verklaren zich volledig te scharen achter bijv. ‘het klimaatprobleem’ of een veiligere mobiliteit, maar maken zich er van af met een extra spaarlamp of een tweede gezinswagen ‘omdat het niet anders kan’? Mooi voorbeeld: zijn promofilmpje voor zijn 200 verkiezingsaffiches van  5 op 4 centimeter met een totaal gewicht van 25 gram (‘Een beetje jammer van de plastic verpakking‘) haalde zelfs de Zevende Dag en toont opnieuw dat hij niet zonder concrete ideeën zit.
 • Ondanks zijn consequent gedrag en zijn nogal … euh … sobere levensstijl lijkt Steven Vromman mij voor zover ik dat kan inschatten helemaal niet fanatiek maar daarentegen heel realistisch in het feit dat zijn doorgedreven levensstijl niet voor iedereen een optie is. Ik had een toepasselijke blogpost in gedachten op het te illustreren, maar heb hem niet teruggevonden, dus zijn deze iphone post en deze salon post een flauw alternatief.
 • Daarenboven blijft hij doorheen zijn blog posts en toespraken (bijv tijdens TEDx Gentoptimistisch en (uit goede bron) zeer minzaam.

Zelf kan ik niet op hem stemmen omdat ik niet in Gent woon.

Je hoeft dat uiteraard ook niet te doen naar aanleiding van dit mailtje, maar misschien toch even overwegen om af en toe te kijken (op zijn blog of via facebook) wat hij te zeggen en te denken heeft?

Onderaan zijn eerste lowimpact campagne brief.

Zijn zeer leesbaar boek kan je ook altijd uitlenen bij ons.

Ziezo, dat was het,

groeten,

W.

11 reacties op ‘het goede voorbeeld

 1. Dag Steven, als ik in Gent zou wonen, zou ik ook voor je stemmen. Weet jij soms waarom Groen tegen een verbod op terrasverwarmers en ‘stoken met open deuren’ (grote winkels) is? (lees in in GMF-krantje) het is voor mij onbegrijpelijk en om dit soort flauwgroen gedoe stem ik de laatste jaren niet meer voor Groen…

  Like

  1. Bert, Groen is ‘tegen’ terrasverwarmers en stoken met open deuren als vorm van dienstverlening of oplossing voor klanten. Maar Groen is niet voor een onmiddelijk verbod omdat er eerst een oplossing moet komen voor de vraag waarom die terrasverwarmers er nu staan, met name om aan rokers tegemoet te komen. Hetzelfde geldt voor die deuren. Als we een beleid kunnen ontwikkelen die deuren toe kan houden, zal Groen daar volop voor gaan. Maar een deel van die verantwoordelijkheid ligt dan ook bij de burger. Ecologische keuzes zijn altijd een combi van beleid, infrastructuur en gedrag…

   Like

   1. “Als we een beleid kunnen ontwikkelen die deuren toe kan houden, zal Groen daar volop voor gaan” – Ai ai ai Steven , ge begint ook al groene wartaal uit te slaan … Mijn voorstel is : geef GAS boetes aan winkels die stoken met de deuren op en en aan horeca die de buitenlucht verwarmt – of leg ze desnoods een tijdelijke sluiting op.

    Like

 2. dag Bert, je legt me – wellicht per ongeluk – woorden in de mond die ik niet heb geschreven, de uitspraak over beleid is van Lucie.

  Maar desalniettemin geloof ik niet in meteen sluiten van die winkels of boetes geven. Tenzij we willen dat Groen weer meteen gezien wordt als de partij van regels en verboden. Het is iets te makkelijk om radicaal te eisen dat die winkels dicht moeten of 4×4’s verboden moeten worden.
  Ik zou veel liever een alomvattender aanpak zien waarbij er een C02 taks komt op alle vormen van uitstoot. Waardoor niet enkel de winkeliers, maar evengoed de consumenten (die vliegen en autorijden) worden belast.

  Like

  1. 1/ ja mijn reactie was inderdaad voor Lucie bedoeld; Groen die de rokers wil tegemoet komen (sic) … amai mijne frak : het is nog niet genoeg dat rokers doelbewust hun longen verwoesten , ze moeten het ook comfortabel kunnen doen onder een verwarmd terras … Als symbool voor een partij die de strijd tegen de klimaatopwarming aanvoert, kan dat tellen …
   Wat mij betreft blijft het tot nader order “Groen?” (vraagteken) in plaats van “Groen!” (uitroepteken)
   2/ en een vraagje voor jou : staat die algemene CO2-taks in het programma van SPA Groen ? of is het voorlopig nog een “gemakkelijke radicale eis” ?

   Like

   1. Ik blijf het voor een partij als Groen een moeilijke oefening vinden, de evenwichtsoefening tussen een voldoende duidelijke en radicale boodschap (in overeenstemming met wat er echt moet gebeuren) of een boodschap waarin op voorhand reeds water bij de wijn is gedaan, om deze ‘verkoopbaar’ te houden. Wat mij betreft mag Groen nog radicaler (op ecologisch gebied), maar of dat strategisch de meest doeltreffende werkwijze is?

    Like

   2. Bert, het is makkelijk om alles met een zekere ‘boosheid’ te benaderen, maar het zet weinig zoden aan de dijk. Er is een verschil tussen ideologie en het politiek bedrijf. En zoals je wellicht weet, vormen we met zijn allen een gemeenschap waar niet 1 strekking volkomen gelijk heeft of gelijk krijgt. Tot nader order werken we via de model aan een betere samenleving, met als inspiratie radicale keuzes maar als uitwerking beleid dat we met zijn allen kunnen en willen uitvoeren zodat het bedoelde doel ook gehaald wordt. Ik pleit ervoor dat we manieren zoeken om mensen te overtuigen om zelf te kiezen voor die andere manier van leven, zonder dat we te paard en te zwaard dit moeten opleggen…

    Like

   3. Beste Lucie, ik wens je veel succes. Maar mijn stem gaat niet meer naar Groen. Too little, too late …

    Like

 3. @Bart. met de smartphone ben ik wel tevreden, ik gebruik die om bussen en treinen op te zoeken, de weg te vinden, en nog wat nuttige zaken. ik heb wel een beetje spijt dat ik me heb laten verleiden voor een Iphone zeker nu ik lees dat Android toestellen vergelijkbare prestaties leveren en een stuk goedkoper zijn

  Like

 4. @Bert, er zijn mensen die met evenveel argumenten en overtuiging vinden dat we auto’s en vlees moeten verbieden (zoals jij de terrasverwarming wil verbieden). wie en op basis waarvan zal bepalen welke eis gerechtvaardigd is? aangezien ik geen voorstander ben van een eco-dictatuur zullen we het dus anders moeten aanpakken…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s