het feestje is over


Al jarenlang zeggen wetenschappers, milieu-activisten, ngo’s, low impact vrouwen en mannen dat het feestje over is. Dat het onmogelijk is om onze materiële welvaart nog verder op te krikken omdat we zowel de grenzen van onze planeet als die van de ongelijkheid bereikt hebben. Bij het grote publiek, de media en de doorsnee politici worden dat soort berichten snel afgedaan met dooddoeners als, ‘het zijn doemdenkers’, ‘we vinden er nog wel iets op’ en ‘geen paniek we hebben alles onder controle’.

Maar nu is het ultieme argument dat het feestje over is wel boven water gekomen. Unilever, een van de grootste voedingsconcerns ter wereld past zijn strategie aan. Ze gaan er van uit dat binnenkort in Europa de armoede zal oprukken. Ze zijn volop bezig hun assortimenten aan te passen aan een lagere koopkracht door bijvoorbeeld shampoo  of voeding in kleine porties aan te kunnen bieden. Want als de verarming toeslaat zullen mensen minder tegelijk kopen, zoals je nu in het Senegal ook wel sigaretten per stuk kan kopen. Volgens het bedrijf zijn de aanpassingen nu vooral op het Zuiden van Europa, maar we komen ook nog wel aan de beurt

Je kan er zeker van zijn dat de marketingstrategen van Unilever echt niet over een nacht ijs gaan en zeer goed weten wat ze doen. Ze hebben de huidige tendensen op economisch, financieel en ecologisch vlak diepgaand geanalyseerd en gaan zich voorbereiden op de strijd om de consument met magere portemonnees. Het is zo jammer dat al het denkwerk van de topmensen van deze grote bedrijven niet publiek gemaakt wordt om het maatschappelijk debat te voeden. Want wees er maar zeker van dat de multinationals kenniscellen hebben die over zeer veel informatie beschikken en goed inschattingen kunnen maken van wat ons te wachten staat.

Maar in ons economisch model wordt dat soort kennis niet gebruikt om de samenleving vooruit te helpen  maar wordt gebrainstormd over hoe een crisis te gebruiken om marktaandeel te verwerven. Shame.

4 reacties op ‘het feestje is over

 1. Wees maar zeker dat we hier veel kunnen van leren, want zoals je zelf aangeeft hebben ze heel wat capaciteit om uit te pluizen welke richting het zal uitgaan.
  Maar ook wij kunnen daar iets van leren. Als we aandachtig de gedragingen van zulke bedrijven volgen, kunnen we met enige zekerheid voorspellen welke richting het zal uitgaan. In dit geval kunnen we inderdaad voorspellen dat armoede zal toenemen. Dat is ook niet zo abnormaal, als je de prijzen bekijkt van doorsnee producten, vergeleken met dezelfde producten van voor de introductie van de euro. Brandstofprijzen zijn verdubbeld. Een brood is met meer dan 1/3 gestegen in prijs, … De lonen hebben die stijging nooit gekend.
  Maar andere sectoren gaan ook van zich laten horen. Nu is elektrisch vervoer een perfecte greenwash. Maar hou het maar eens in de gaten als autoconcern plotseling hun gamma zullen uitbreiden met alternatieven, zoals waterstof of elektriciteit. Misschien gaat dat een teken zijn van nakend olietekort?

  Like

 2. het vrachtvervoer per spoor wint terug terrein tov wegtransport in de VS. het verbruik van transportbrandstoffen daalt er zoetekesaan.
  alleen gaat het traag tov de waan van de dag en valt het dus minder op, tot er een flipping point bereikt wordt. het unilever initiatief is daar een voorbeeld van dat mensen de ogen doet openen.
  ik zie nochthans steeds meer flippende dingen om me heen : woeste brandstofprijsschommelingen, bi polaire stoornissen in de nederlandse politiek, vliegtuigen die besparen op veiligheid (noodlandingen door lagekosten maatschappij omdat ze te weinig reserve meenemen), produktie van outo’s verminderd nu ook in de thuislanden van de constructeurs (Frankrijk en Duitland zelve), het tot in het oneindige ‘flexen’ van de arbeidsmarkt (flexen moet zoiets zijn als de flexe onderzoeken bij werknemers, in ieder gaval een hip woord in neo-liberale kringen (lees werkgevers), CEO’s die meer verdienen dan de bedrijven in kwestie aan belastingen betalen, …
  misschien moet ik toch maar eens naar een oogarts.

  Like

 3. Of verpakkingsvrije winkels waar mensen zelf hun ‘portie’ afwegen, dat kan ook natuurlijk. In ieder geval zullen de logistieke processen er anders gaan uitzien. Tijd om de ware kost ervan bloot te leggen, zodat lokaal en bio kunnen concurreren met de Unilever merken …

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s