boek van de maand: identiteit


Ik heb het boek nog niet gelezen, maar voor mij krijgt het nu al de titel boek van de maand. Ik heb hier al meerdere keren geschreven over de interessante inzichten van Paul Verhaeghe. Vooral zijn analyse van de neoliberale meritocratische samenleving verdient de nodige aandacht. Deze gedachten die hij al heeft toegelicht in lezingen heeft hij nu samengebracht in een boek ‘Identiteit’.

Een fragment ervan is te lezen via De Morgen, ook in de Standaard van vandaag heel wat aandacht voor de man en zijn ideeën. Hij slaagt er in een link te maken tussen ons economisch model (neo liberale vrije markt economie) en een aantal maatschappelijke fenomenen zoals de toename van depressies, eenzaamheid, zogenaamde gedragsstoornissen enzovoort. Hij maakt duidelijk dat we zelf ondertussen helemaal doordrongen zijn van het idee dat we als individu het zelf moeten maken en onze medemensen concurrenten zijn. Een evolutie die niet echt bevorderlijk is voor de gemeenschapsvorming natuurlijk.

Soms klinken zijn opvattingen controversieel en gaat hij wel eens kort door de bocht maar zijn betoog krijgt eindelijk de aandacht die het verdient. Dit kan helpen om het debat op gang te brengen, en uiteindelijk komen we daarbij bij dezelfde vragen terecht als bij het ecologisch debat. In wat voor wereld willen we leven, welke ethische keuzes willen maken.

Hij geeft regelmatig lezingen (een overzicht kon ik niet direct vinden), maar o.a. in Gent is hij te gast in de Vooruit op 18 september, en op 23 september bij Aan de Rand in Sint-Amandsberg. Ik ga zeker eens luisteren (en hoop dat het boek snel in de bibliotheek te vinden zal zijn)

6 reacties op ‘boek van de maand: identiteit

  1. Inderdaad een zeer interessante man met héél goede inzichten. Zijn boekje “De neoliberale waanzin. Flexibel, efficiënt en … gestoord.” is zeker de moeite waard om eens te lezen!!!

    Like

  2. Ik zal waarschijnlijk het boek kopen en via Lets ter beschikking stellen. Binnen lets testen we een soort webshop waarbij een soort bieb functie makkelijker moet worden 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s