dansen in het park en fluiten in het donker


Vandaag begint hier in mijn achtertuin het jaarlijkse festivalletje ‘dansen in het park’.  Een gezellig en kleinschalig festival waarbij drie dagen lang alle mogelijke vormen van dansen aan bod komen. Zelf zal ik er ook zijn op zaterdag en zondag, om met de LIM-mobiel een aantal lokale vegetarische  lekkernijen klaar te maken die me ter beschikking gesteld zijn door Biofresh. (Biofresh is een leverancier die levert aan de meeste biologische winkels). Wie wil komen proeven (en dansen) zal  er me vinden tussen 15 en 18 uur. Zon zal er deze keer in overvloed zijn.

Over dansen en de hete brij gesproken. Het is weer  hommeles rond de kerncentrales. Scheurtjes in de reactor wand zorgen er voor dat Doel 3 en Tihange 2 dicht moeten. (dat is ook een manier om de kernuitstap te realiseren natuurlijk) Volgens sommige dreigen we daarmee met stroomtekorten als ze niet terug opgestart kunnen worden. Al is het de vraag of de experts die moeten beslissen over de veiligheid wel voldoende onafhankelijk zijn, wat het is in ons land al jaren de gewoonte dat topmensen van de FANC (het controleorgaan) nauwe banden hebben met de nucleaire belangenverdedigers zoals Electrabel en het Nucleair Forum (zie ook dit artikel van Kristof Calvo). Het hele energiebeleid blijft dus maar een beetje fluiten in het donker. De beslissingen over laten aan de ‘deskundigen’  en hopen dat niks mis gaat.

 

3 reacties op ‘dansen in het park en fluiten in het donker

 1. Als er zich een black-out voordoet, zal ik mijn voorzorgen nemen voor de volgende. Ik heb al een noodgroepje (om zelf elektriciteit op te wekken) gevonden dat werkt op gas in plaats van diesel of benzine. Misschien gaan we toch naar Californische toestanden gaan, met regelmatige blackouts en waar de mensen zich zijn beginnen voor te bereiden. Ik heb in elk geval geen vertrouwen in die zogezegde experts en onze vooruitziende politici. (Sorry Steven, jouw niet meegeteld).

  Like

 2. Men heeft het er de laatste dagen over dat, als Doel 3 en Tihange 2 dicht moeten, we mogelijks 10% elektriciteit te weinig kunnen hebben. Misschien het moment om serieus te gaan denken aan energiebesparingen. 10% bijvoorbeeld? (het mag ook wat meer zijn)

  Like

  1. In de discussie over het energieprobleem, is het uiterst belangrijk een onderscheid te maken tussen elektriciteit en energie, waarbij men bij die energie nog het onderscheid moet maken primaire energie en secundaire energie. Zo staan kerncentrales in België absoluut niet in voor tientallen procenten van het energieverbruik in België en op wereldschaal zijn kerncentrales maar van heel klein belang.

   Om de 10% elektriciteit te besparen, dient er dus geen 10% energie bespaart te worden, maar slechts een fractie daarvan. (Wel 10% energie besparen is natuurlijk nog beter.)
   Belangrijk is ook om te beseffen dat met b.v. de besparing van 20% energieverbruik (geen elektriciteitsverbruik) men een grotere besparing van primaire energie realiseert (door de omzettingsverliezen).
   Als men echter 20% meer elektriciteit (= secundaire energie) wil creëren met andere middelen dan kerncentrales, dan betekent dit dat het verbruik van primaire energie voor de productie van elektriciteit met meer dan 20% moet toenemen.

   M.a.w. besparingen in verbruik is ‘dubbele’ winst en besparen is de meest logische manier om minder elektriciteit uit kerncentrales te compenseren.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s