en nu: een deftig verslagje


Ik ben ondertussen thuis, ik heb niet het hele debat meegedaan (want ik wil ook niet beschuldigd worden van kinderverwaarlozing). Als ik de stukjes hieronder bekijk moet ik toegeven dat de iPhone niet het handigste instrument is (of ik niet de handigste gebruiker) om er live op te bloggen. Misschien is dit meer iets voor Twitter.

Maar goed, nog een paar dingen over de inhoud zelf. Het thema van het debat was eigenlijk de nood aan een stadsdebat over een stadsvisie. Stijn Oosterling gaf in de inleiding aan dat er in Vlaanderen nauwelijks sprake is van een stedenbeleid, en dat ook de steden nauwelijks een globale stedelijke visie ontwikkelen. Tegelijk stelde hij dat zo’n visie veel meer is dan wijkprojecten of specifieke acties voor bepaalde doelgroepen. Het viel op dat de meeste politici op het podium daar wel akkoord mee waren maar dan nogal snel terug begonnen over specifieke deelgemeentes of wijken.

Wat ik het meeste miste was een bredere kijk. Als grote uitdaging voor de stad worden genoemd de verkleuring, de demografie (steeds meer stedelingen), de mobiliteit en het woonbeleid. Maar behalve een korte verwijzing van Elke DC is er niet gesproken over de mondiale veranderingen die er aan zitten te komen. Hoe gaan we om met gevolgen van klimaatverandering op stedelijk niveau? Hoe reageren we als steden te maken krijgen met problemen van bevoorrading van energie of voedsel? En wat zijn de gevolgen als het financieel systeem het begeeft (want wat nu in Spanje gebeurt is redelijk verontrustend), als we een langdurige recessie tegemoet gaan? Hoe gaan we schaarser wordende middelen dan verdelen?

Hoe de verschillende kandidaten deze mogelijke problemen zullen aanpakken is nog niet zo duidelijk geworden. En als er echt een visie moet ontwikkeld worden kan je niet om deze vragen heen. Ik hoop maar dat de aanwezigen ook na 15 oktober bereid zijn om met burgers en middenveld een echte dialoog te starten over de toekomst die we willen. En daar wil ik zelf zeker ook aan meewerken.

2 reacties op ‘en nu: een deftig verslagje

  1. Ik hoop dat de mensen die op de hoogte zijn van de ernstigheid van de situatie hun stem bij de gemeenteraadsverkiezingen zullen gebruiken om net die politici die de nodige beslissingen durven te nemen op een plaats te zetten waar ze effectief een invloed kunnen hebben op het beleid.
    Daarnaast moeten wij diezelfde politici blijven bombarderen met projecten ‘van onder uit’, die zij dan ‘van boven uit’ kunnen ondersteunen.
    Ik ben dit alvast van plan met GandaZwam, en ik hoop steun te krijgen van de volgende legislatuur in Gent. Maar ik ben niet van plan daarop te wachten, we kunnen ons niet meer de luxe van tijd permitteren.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s