conferentie in mineur


Vandaag start dus RIO+20, de volgende conferentie in de rij die oplossingen zou moeten bieden voor de grootste uitdagingen van deze tijd, zoals armoede, verlies aan biodiversiteit en klimaatverandering. Maar de verwachtingen zijn laag, er worden geen doorbraken verwacht en veel landen vinden het niet eens de moeite om topfiguren te sturen. De Vlaamse minister van milieu (tja) Joke Schauvliege vind de top niet belangrijk genoeg, misschien moet ze ergens een shopping centrum openen. De federale minister van duurzame ontwikkeling Steven Van Acker heeft ook andere dingen te doen. Op zijn site kan je grote woorden lezen over ambitie en duurzame ontwikkeling. Maar ja, we weten allemaal dat grote woorden goedkoop zijn tegenwoordig. Dat prins Laurent onze vertegenwoordiger is in Rio zegt genoeg.

Conclusie, we zullen het zelf moeten doen. Het gaat er om dat we zelf kiezen wat voor wereld we willen en er meteen ook werk van maken. De richting waarin dit zou kunnen gaan kan je bijvoorbeeld lezen in het gemeenschappelijk standpunt van het Belgische middenveld. Kernelementen zijn herverdeling van rijkdom, in vraag stellen van het groei-model en respecteren van de grenzen van onze planeet. Daar kunnen we dus zelf werk van maken. De conclusie ook van een gesprekje met Lady Angelina, een low impact madam waar ik veel respect voor heb. Ze gelooft dat we zelf de maatschappij kunnen maken die we willen. Voila.

En gisteren hebben we dus met zijn allen een liedje gezongen ‘Do It Now’. Ik stond op de laatste rij tussen Raf Walschaert en Kris Wauters. Hij heeft me trouwens gerustgesteld en gezegd dat ik niet vals zing.  Ik heb wel een probleem in het gezelschap van B.V’s, omdat ik geen televisie heb en veel van die bekende koppen niet ken. En het is een beetje genant als je Kris Wauters aanspreekt als Koen Wauters. Maar hij kon er mee lachen. Het was een gezellige boel natuurlijk bij de VRT, tussen mensen die ook niet steeds de kleinste voetafdruk hebben. Maar er zijn toch ook goede voorbeelden, zoals Bart Cannaerts die weigerde om een televisieprijs op te halen in New York omdat hij het vliegtuig niet wou nemen. Of mensen als Warre Borgmans, Jill Peeters en Maaike Neuville die zich inzetten voor vele goede zaken.

Het was fijn om Dimitri Leue terug te zien natuurlijk, en ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om een paar steunbetuigingen voor de verkiezingen te verzamelen. Dat zal nog leuke filmpjes opleveren. Ps: op de foto kan je mijn nieuwe Kringwinkel broek niet zien, maar ik heb er maandag 4 gekocht voor in totaal 14 euro. Het T-shirt is van FairFin (de nieuwe naam voor Netwerk Vlaanderen)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s