een vol hoofd


Het is een lange dag geworden,  in de overvolle prachtige aula in de Volderstraat in Gent. Met 450 bezoekers en 21 lezingen (schommelend tussen 3 en 18 minuten), 3 internetlezingen en een mini-optreden. Maar al bij was deze TEDx Ghent een geslaagde editie. Ik mocht zelf als eerste starten, wat toch een beetje spannend is, maar ik kreeg toch goede reacties op mijn korte lezing over ‘het einde van de wereld zoals we die kennen en een blik op de volgende’.

Het zal me niet lukken om alle lezingen te bespreken maar ik wil er wel enkele verhalen uithalen die ik zelf  interessant vond. Zo bijvoorbeeld Markus Kayser die een slimme manier heeft gevonden om iets te doen met de twee belangrijkste ingrediënten van de woestijn; zon en zand. Op dit filmpje kan je zijn ‘solar sinter’ zien. Een 3D printer die met de energie van de zon eenvoudige glas-sculpturen kan maken. Het leuke is dat hij alle kennis om dit te maken via internet heeft bij elkaar gezocht, en wel wat toepassingen ziet voor lokale gemeenschappen. Zo hoopt hij ooit op die manier huizen te bouwen in de woestijn.

De E-cube kende ik al langer, maar de presentatie van Michael Arens en Toon Vermeir gaf een mooi overzicht van de mogelijkheden van dit modulair, passief en zelfbouw woon-pakket. Het gaat om een basiswoning die je snel zelf in elkaar kan zetten (zoals op dit filmpje te zien is). Deze manier van werken zou het mogelijke moeten maken een huis (van 60 m²) te bouwen voor zo’n 60 000 euro. De jongens en hun team zijn op zoek naar middelen om dit idee verder te commercialiseren, ik vermoed dat er wel wat mensen zijn die zo’n huis zien zitten.

Na de middag nog een paar goede lezingen gehoord. Over Anna Coote (van de New Economics Foundation), over hun plan om stilaan over te schakelen naar een 21 uren week schreef ik hier eerder al. Haar verhaal sloot goed aan bij wat ik probeer te vertellen. Door minder te werken kunnen we onze levenskwaliteit verhogen, sociale tegenstellingen verkleinen én de ecologische voetafdruk beperken. De ondertussen behoorlijk bekende Leo Bormans bracht nog een variatie op het thema. Na het verschijnen van zijn bestseller ‘Geluk’ reist hij de wereld rond om zijn verhaal te vertellen. Vanuit zijn invalshoek maakte hij duidelijk dat we tot hiertoe de verkeerde keuzes gemaakt hebben door te kiezen voor geld, status en materiële voldoening. Terwijl de echt belangrijke dingen de relaties zijn, gezondheid, tevredenheid, zekerheid en zinvol werk.

Tussendoor waren er enkele nogal technische lezingen en ook een paar goeroe-achtig sprekers die het vooral moesten hebben van show eerder dan van inhoud. Toch moet ik concluderen dat ook op zo’n ‘high level’ evenement er duidelijk een nieuwe wind aan het waaien is. Ik sprak er ook even over met Leo Borgmans, over een groeiend bewustzijn en de veelheid van initiatieven die overal opduiken, gericht op andere waarden, op respecteren van ecologische grenzen, samenwerking en delen in plaats van competitie en individualisme.

Tijdens de dag heb ik nog wat babbels gehad (onder ander met de voortreffelijke presentator Lieven Scheire) en enkele steunbetuigingen gekregen voor de komende kiescampagne. Als afsluiter nog een lezing van Hans Rosling, een briljante wetenschapper die heel wat thema’s op een boeiende manier kan brengen.  (het zal wellicht nog even duren voor de lezingen van deze dag op internet staan, maar als het zo ver is zal je het hier wel kunnen volgen)

Een reactie op “een vol hoofd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s