dadelen


Aangezien de Euro niet zijn beste tijden meemaakt kan het geen kwaad nog een paar andere munten achter de hand te houden.  Daarom was ik gisteren bij de lancering van een nieuwe munt. Deze bovenlokale complementaire munt wil vooral de transitie ondersteunen en vertrekt van de vaststelling dat er op veel plaatsen allerlei boeiende initiatieven bloeien die op verschillende manieren werken aan verandering.

De bedoeling is nu dat deze mensen die bezig zijn met diverse vormen van transitie elkaar kunnen versterken en ondersteunen door middel van deze nieuwe munt. Daarbij kan ik bijvoorbeeld beroep doen op de netwerken, de kennis en de expertise van tientallen andere mensen. Ik hoef er niks voor te betalen, maar ik moet tegelijk mijn ervaring en kennis ter beschikking stellen van de andere leden van het netwerk. Concreet verbinden de Dadelaars zich ertoe om op die manier 8 dagdelen per jaar te Dadelen.

Gisteren is bij de lancering vooral nagedacht over de manieren waarop Dadelen zou kunnen helpen om veranderingen te versterken en ik heb toch enkele interessante mogelijkheden ontdekt, waarbij ik door het Dadelen wellicht meer resultaten kan boeken. Een plan is bijvoorbeeld om het netwerk te gebruiken om een groep opinie-makers te bereiken en er op die manier voor te zorgen dat binnen de media de aandacht voor andere manieren van kijken en denken toeneemt.

Het moet allemaal concreet gemaakt worden, maar dat er gisteren ruim 60 mensen zijn opgedaagd voor dit initiatief wijst er al op dat er veel aan het borrelen is, en het wel is nuttig zou kunnen zijn deze borrelende potjes bij elkaar te brengen. Dit zou wel eens een paar pittige gerechten kunnen opleveren. Op deze site kan je alvast meer informatie vinden.

5 reacties op ‘dadelen

  1. wat is er dan mis met geld? Er worden andere dingen uitgevonden zoals dadelen en letsen maar dat klink bij mij gewoon als geld in een andere vorm. Mocht dit groot groeien zal de staat ook wel zijn aandeel willen hebben want dit klinkt voor mij als een vorm van belastingsontduiking

    Like

    1. Tja, als je je niet verdiept in alternatieve geldsystemen, dan lijkt het misschien enkel belastingontduiking, maar dat is het niet.

      In ieder geval is één fundamenteel verschil (maar er zijn er meer) tussen echt geld en die alternatieve systemen, is dat er bij het alternatief geld nog steeds iets echt tegenover staat. Bij het echte geld is dat ondertussen al lang niet meer het geval, dat kan verschijnen en verdwijnen zonder dat hier enige arbeid, kennis, materiaal, … tegenover staat. Klinkt misschien als een klein en niet relevant verschil, maar dat is wel degelijk heel belangrijk. Zo is het in die alternatieve systemen o.a. onmogelijk om rijk te worden of om geld te verdienen zonder een wezenlijke bijdrage te leveren. Twee zeer ongewenste zaken die in het normale economische systeem wel mogelijk zijn.

      Like

  2. Het is beter om te spreken van ‘complementaire munten’ dan ‘alternatieve geldsystemen’ omdat dan duidelijk wordt dat het geen of/of verhaal is maar en/en. Complementaire munten dienen eerst en vooral om transacties tussen mensen mogelijk te maken waarbij er geen of nauwelijks toegevoegde waarde ontstaat. Er zijn immers heel wat ‘jobs’ die onbetaalbaar zijn in euro’s omdat ze geen ‘winst’ opbrengen. In die zin kan er er ook geen sprake zijn van belastingontduiking omdat er geen meerwaarde is om te belasten en de transactie in de euro-economie toch niet zou plaats kunnen vinden. Vandaar dat die munten ‘complementair’ zijn, aanvullend dus.
    Dadelen past heel erg in het werken binnen de afspraken van de ‘creative commons’. Dat betekent dat we kennis en ideeën niet voor onszelf houden en vermarkten maar delen, tot nut van het algemeen!
    Het gaat er ook om de middel doel verhouding van ‘betaalmiddelen’ terug te brengen tot ‘juiste’ proporties. Heeft het zin al jouw levensprojecten te verbinden aan iets zo vluchtig als ‘geld op een bank’ , dat slechts bestaat bij gratie van een banksysteem en een virtueel getal?
    Ik betaal graag belastingen, want ik wil dat er systemen zijn voor solidariteit en herverdeling. Zelfs al ben ik het niet eens met de besteding ervan, ik blijf vrijwillig een bijdrage leveren en hoop de besteding ervan te kunnen beïnvloeden.
    Als letser doe ik transacties vanuit een genereuze houding, niet vanuit één of ander tekort of vrekkigheid. Het is het geven en krijgen van ‘burendiensten’ , zoals vroeger wel meer gebeurde, maar dan op een georganiseerde manier.
    Meer nog, de Lets munt bestaat slechts door iets te doen, want van zodra je ‘stropjes’ geeft, krijgt een ander stropjes en vice versa. De som van alle stropjes is NUL en de stropjes bestaan alleen binnen Lets Gent. Naast de ‘reële’ economie in euro’s, heb je ook een ‘virtuele’ economie in euro’s. En het is net de handel binnen die virtuele economie, en de grote stromen geld die dat naar zich toe trekt, dat ervoor zorgt dat de ‘echte’ economie droog komt te staan. Om je daar tegen te ‘wapenen’ kan je dus beter, voor bepaalde transacties, los komen van het geld en de geldmarkten die ons ‘chanteren’. Zo ontstaat een rijkdom aan uitwisselingen die op met een neutrale munt worden ‘gewaardeerd’. En dan doet geld waarvoor het bedoeld is: een nominale waarderingseenheid, een ruilmiddel.
    En omdat die basisfunctie niet meer goed werkt, rest ons niets anders dan andere ruileenheden te bedenken…

    Like

  3. In Brazilië of Japan – ik ben vergeten welk land het exact is – bestaat er een systeem waarbij jongeren vrijwilligerswerk doen (bv bijles geven aan andere leerlingen, helpen in een rusthuis, …) en zo bouwen ze krediet op waardoor ze bij een inschrijving aan de universiteit korting krijgen! Fantastisch!

    Like

Plaats een reactie