weg met wegwerp


De kwestie van het zwerfafval en sluikstorten blijft actueel, zo zijn de stadsparken en recreatiedomeinen de voorbije dagen overspoeld door massa’s bezoekers die meestal ook weer massa’s afval achterlaten.  Zo klaagt de beheerder van de Blaarmeersen  terecht over het gebrek aan burgerzin. Het blijkt trouwens zo te zijn dat hoe groter het evenement (en dus hoe anoniemer de bezoeker zich voelt) hoe groter de kans dat mensen hun afval gewoon op de grond gooien. Zelfs al zijn er voldoende vuilnisbakken vlakbij.

Dit aanpakken via boetes of via werkstraffen (een park opruimen bijvoorbeeld) is op zo’n evenementen moeilijk haalbaar en als je ziet waar er overal afval te vinden is zou dit een gigantische inzet van parkwachters en of politie vergen. Het doen via preventie lijkt een andere piste. Stel dat er statiegeld zou gegeven worden op blikjes en pet-flessen, om nu maar twee van de meest voorkomende recipiënten te noemen. En dan gaat het niet over 10 cent ofzo, maar bijvoorbeeld een halve euro. Dan worden die producten al een pak duurder, wat op zich geen slechte zaak is. Stel dat je op redelijk wat plaatsen automaten hebt waar je deze recipiënten kan inwisselen voor geld (zoals ik die o.a. in Zweden heb gezien). Zelfs al zijn er mensen die rijk genoeg zijn om hun blikjes nog steeds weg te gooien, wellicht heb je dan anderen (kinderen) die een extra cent wel kunnen gebruiken en verzamelaars worden van dit leeggoed.

Dit zou misschien wel kunnen werken voor een aantal gevallen, maar het probleem zit ook dieper. Het heeft te maken met waarden en met mentaliteit Zo vinden de meeste rokers het normaal om hun sigarettenpeuk gewoon op de grond te gooien, op straat, op het perron of in het gras. Een grondige verandering van cultuur is natuurlijk niet evident, en zal er wellicht niet komen door campagnes en filmpjes (hoe goed ook bedoeld). Wellicht komt het respect voor de natuur er pas als we de rekening gepresenteerd krijgen voor alles wat nu fout loopt. Als het dan maar niet te laat is.

5 reacties op ‘weg met wegwerp

  1. Inderdaad, er is nog heel wat werk aan de winkel! Denk ook maar aan alle schoolfeesten nu. Hoeveel plastic bordjes, of, iets beter, kartonnen wegwerpbordjes worden er niet gebruikt? Vroeger gaf men op kermissen een dikke boterham als “bord”, en dat at je erna gewoon mee op. Of waarom geen “puntzak ” maken van een tortilla om een hapje in te serveren? Of een gefrituurd wontonvel? Allemaal alternatieven voor wegwerpborden. Of laat de mensen een eigen glas en bestek meebrengen, en geef ze er een bonnetje voor. Of verkoop glazen van gerecycleerd glas, die ze na het feest, terug kunnen komen omruilen tegen geld(of houden).Mogelijkheden zat, als je maar wat creatief wilt denken. Het festival Dranouter geeft vaak het goede voorbeeld, en laat zien dat het wel kan.

    Like

  2. Wij hebben inderdaad tijdens het schoolfeest 1 euro gevraagd voor een zakje chips, en de mensen kregen een halve euro terug als ze het lege zakje terug brachten … één minpuntje : er werd ruzie gemaakt om de lege zakjes te mogen terugbrengen!! Dat bewijst maar weer een keer dat we niet moeten hopen op een mentaliteitswijziging of het gezond verstand van de mensen : alleen geld telt blijkbaar, zelfs van jongs af aan.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s