jammer…


Bij dit warme weer doe ik mijn looptochtjes bij voorkeur ’s morgens. Dan loop ik een stukje langs de Schelde naar het Damvallei meer. Heel mooi, mocht het niet zijn dat sommige mensen natuur zien als een goedkoop containerpark.  Zoals hier bijvoorbeeld. Dan vraag ik me toch af hoe dit werkt. Hoe mensen ertoe komen om  verschillende zakken vuilnis in de koffer te laden en dan rond te rijden om ze te dumpen op een mooi plekje. (ik ga er vanuit dat dit niet door fietsers is gedaan)

Kunnen of willen ze geen vuilniszakken betalen? Is er geen huisvuilophaling in de straat waar ze wonen, of vergeten ze altijd de zakken buiten te zetten. Willen ze de stad proper houden en dumpen ze het afval daarom in de vrije natuur? Of zijn ze boos op alles en iedereen en is dit hun manier om wraak te nemen?

En wat zal er nu gebeuren? Zullen vrijwilligers van Natuurpunt dit opruimen of de stadsdiensten van Destelbergen? Zal het afval daar weken blijven liggen, naar de bodem zinken? Zullen stukjes plastiek in de maag van eenden en vissen terecht komen? Zal de politie een proces verbaal opstellen en proberen te achterhalen van wie het afval is – misschien zit er nog een geadresseerde envelop bij het afval. En stel dat de daders een boete krijgen, zullen ze dan plots modelburgers worden? Of gaan ze de volgende keer zorgen dat er geen sporen meer in de zakken zitten?

Ik weet het niet. Het maakt me boos en verontwaardigd, maar vooral verdrietig. Het toont hoe mensen helemaal losgekoppeld zijn van de natuur die uiteindelijk de basis is van alle leven. Iemand een voorstel hoe we de verbinding terug kunnen maken?

 

15 reacties op ‘jammer…

 1. Het is op andere plaatsen niet anders, hoor. Hoe euforisch de beleidsmakers ook zijn over de afval-vermindering na invoering van het diftarsysteem, wie af en toe een fietstocht maakt langs bijna onbetreden paden kan er niet naast kijken: het sluikstorten heeft een gigantische vlucht genomen de laatste jaren. Spijtig genoeg is het fenomeen moeilijk te bestrijden, volgens mij. Heel sporadisch zal er wel eens een aanwijzing gevonden worden, maar meestal zijn deze profiteurs erg beslagen en verwijderen ze elke mogelijke link.

  Like

 2. Ik deel jouw boosheid, verontwaardiging en verdriet en hoop ook dat meer en meer mensen opnieuw gaan inzien dat onze band met de natuur eigenlijk levensnoodzakelijk is!!!

  Like

 3. Misschien als de kost van de vuilniszak en het containerpark in de prijs van de aankoop zit en daardoor de vuilniszak en het containerpark ‘gratis’ zijn dat sluikstorten minder aantrekkelijk is?
  Maar ik weet niet of dat het oplost hoor. Sluikstorten zie ik als deel van een groot probleem: de gigantisch grote afvalproductie. Een creatie van ons huidig economisch model van wegwerpconsumptie.
  Dat model is niet houdbaar en moet veranderen, maar zo’n verandering vraagt een zware mentaliteitswijziging bij sommige mensen. Low impact leven moet dan de norm worden. Iedereen LIM dus 🙂

  Like

 4. is dat niet de idee achter dat groene punt ? er wordt vooraf al (mogelijks slechts voor een deel) door de producent betaald voor de afvalverwerking ?
  ‘de vervuiler betaald’ is de reden van die dure zakken én het sluikstorten.
  misschien moeten de intercommunales recupel/bel gewijs eerder bij de producenten gaan aankloppen iplv bij de consumenten.
  maarja, iplv ontwijkingsgedrag via sluikstorten krijg je dan misschien ontwijkingsgedrag via verminderde verkoop van rommel en dat is slecht voor het BNP en wat met de vrijheid tot het (ver) kopen van rommel ?
  het lijkt me dat de liberalen vooral over dat laatste zullen struikelen en de ratingbureaus over het risico voor het BNP …

  Like

 5. Soms snap ik niet waarom er m’n altijd spreekt over die ‘dure afvalzak’. Als je goed sorteert kom je met 1 afvalzak van 1 euro toe voor een hele maand! Elke week een vuilniszak is inderdaad 52 euro per jaar. Maar dat wordt snel goedkoper door kippen, afvalarm winkelen, sorteren, hergebruik…

  Het sluikstorten is overal een drama. De gemeenten willen het ook liever anders zien. De sluikstorters lachen er gewoon mee. De gemeentediensten ruimen in de winter alle grachten en dag erna ligt het weer vol met zakken, banden, matrassen, stoelen, … Bij elk sluikstort geval wordt er (bij ons toch) gezocht naar persoonlijke gegevens en met succes. We hebben al regelmatig een brief kunnen schrijven met daarin de boete (375 euro). Deze mensen zullen het wel geen tweede keer meer doen.

  Zelf snap ik ook niet hoe dat de mensen dat durven doen. Ik voel mij al schuldig als er een snoep-papiertje wegwaait en ik het niet meer kan te pakken krijgen.

  Like

 6. In plaats van 375€ boete beter 100 uur afval opruimen, burgerdienst!
  Ik denk dat dat meer impact zou hebben op de sluikstorter. Bovendien treft dat rijke mensen even hard al arme mensen in tegenstelling tot een geldboete.

  Like

 7. Ja, ik vind het ook vreselijk! Vooral in de winter valt het nog meer op … er is dan geen begroeiing langs de wegkanten dat alles wat kan verdoezelen.
  Echt overal ligt zwerfvuil : op het strand, in het park, langs de stille en drukke wegen, in de zee, de beek of de rivier.
  Hondepoep wordt nu wel opgeraapt maar dan zie ik mensen hun plastic zakjes in de rioolputjes duwen … dat is toch ook niet de bedoeling, hé.
  Wat zou ik graag kunnen toveren en van onze wereld een schone, zuivere, paradijselijke plek maken.
  Ik weet niet of het waar is, want ik ben er nog nooit geweest, maar in scandinavische landen zouden ze dit probleem niet of veel minder hebben. Hoe doen ze het daar?
  Dat van die burgerdienst ipv boetes, vind ik ook een goed idee.
  Of waarom niet? Mensen die werkloos zijn, verplichten om een aantal uren burgerdienst te doen. Of is dit een brug te ver?

  Like

  1. Arbeid moet gebeuren onder arbeidsvoorwaarden, aan een gepast loon en met de nodige bescherming. Moch iedereen ook gewoon belastingen willen betalen, dan kon de overheid meer kortgeschoolden aanwerven om klussen te doen. Er zijn veel maatschappelijke noden, maar niemand lijkt er geld voor over te hebben. Misschien iets om bij stil te staan?

   Like

   1. Even off-topic, maar burgerdienst is geen arbeid. Maar daarnaast zie ik er weinig verkeerds aan om zowel overtreders hun eigen rotzooi te laten opruimen als mensen die een uitkering krijgen van de gemeenschap ook iets terug te laten doen voor diezelfde gemeenschap. Betekent uiteraard niet dat werkzoekenden fulltime aan de slag moeten, maar bijvoorbeeld 4u/week iets doen waar iedereen iets aan heeft, lijkt me toch problematisch te mogen zijn ?

    Like

 8. evenzo off topic : werklozen gelijkstellen met overtreders is een brug te ver.
  maar (gebaseerd op grondwetsartikel 10 http://nl.wikipedia.org/wiki/Belgische_Grondwet) er is niks op tegen om van iedereen die inspanning van de nodige tijd burgerdienst te vragen : iedereen ad random laten samen werken met dorpsgenoten en zo de sociale mix herstellen.
  met de tijd die je daardoor niet op je werk kan zijn, kan je die werklozen een job geven.
  Wat denk je ?

  Like

  1. Het was niet mijn bedoeling om werklozen en overtreders gelijk te stellen. Misschien niet ideaal geformuleerd, maar ik wilde de denkpistes van Bruno & Martine simultaan beantwoorden, ipv elk apart.

   Like

 9. Als ik op straat iemand (klein of groot) zie die afval zomaar op de grond gooit, dan zeg ik er meestal iets van. De meeste mensen reageren dan positief en rapen het op, maar sommigen halen letterlijk hun schouders op. Triest.

  Like

 10. In het parkje waar ik elke dag doormoet naar het werk, is het elke dag een stort. Al een paar weken denk ik eraan om een fotoboek te maken ‘Het grote afval(dag)boek’. Omdat ik daarmee de mensen eigenlijk zou willen duidelijk maken wat ze aanrichten in de natuur. Het afval dat ik in dat pakje vind, gaat van tv, computers, vuilzakken, kinderkoetsen, … je kunt het zo gek niet bedenken of het ligt er de één of andere dag wel bij. En als je dan ziet wat ze in de vijver gooien …
  Afschuwelijk gewoon. Hoe kan een mens de natuur zoiets aandoen?

  Like

 11. Als je geen werk hebt, geen job hebt of niet werkt (wat allemaal verschillende dingen zijn!) dan moet je daar niet voor ‘gestraft’ worden. Iedereen, dus de hele gemeenschap, vragen om samen iets op te kuisen – zonder onderscheid van rang en stand- dat is dan weer toe te juichen en zoals eerder op deze blog beschreven, ook best gezellig.
  Duurzaamheid is niet uitsluitend ‘ecologie’!!! Maar ook sociale duurzaamheid hoort daarbij.
  Dat betekent dat er naast de grondstoffen en energie ook een enorme schaarste is aan sociale ruimte waar een grote diversiteit aan mensen kan in bestaan op een menswaardige manier. Dat betekent ook dat mensen het ‘verdienen’ om , in het verlengde van hun kunnen en hun zijn, betaald te worden voor taken die ze doen en dingen die ze maken of diensten die ze verlenen. Misschien kunnnen we beginnen met ook de vuilnisman en de buschauffeur te begroeten, zodat wat minder mensen ‘ontmenselijkt’ worden?
  Het zwerfvuil is ook het gevolg van het feit dat we een groep ‘onzichtbare’ bewoners hebben in de stad. Mensen zonder connectie tot de gemeenschap, zonder statuut, zonder taal ook. Zonder geletterheid, zonder job, zonder geld, zonder toegang tot informatie of de mogelijkheid om informatie te verwerken….
  Steeds opnieuw lees ik tussen de regels de elitaire boodschap: wij doen het goed en jullie doen het fout. Het onbegrip voor niet-middenklassers druipt ervan af. Dat is heel pijnlijk voor een hele groep mensen die niet de kansen kregen en niet de vermogens hebben om een middenklasse bestaan op te bouwen, al dan niet met bakfiets en zonnepanelen…
  Ik vind zwerfvuil ook erg, maar dat fenomeen meteen koppelen aan ‘criminelen’ en ‘werklozen’ is ronduit fascistisch!
  “All animals are equal, but some are more equal dan others”?
  Een deel van de oplossing ligt in het aanspreken van die ‘onzichtbaren’ , van de ‘ontmenselijkte mensen’ , van ‘de offcieel onbestaanden’, van de ‘afhakers’ en niet in de eerste instantie op hun eventueel wangedrag (wat zwerfvuil wel degelijk is), maar op hun recht op bestaan. Want als je zelf geen recht op bestaan ervaart, geen verbinding hebt met jezelf, hoe kan je dan het recht van bestaan van iets of iemand erkennen of verbinding maken met een ander…
  Jullie hebben er geen idee van hoe ‘beestachtig’ hard het leven is in de marge van een zogenaamde ‘samen’leving…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s