goed gevonden


Gisteren was ik te gast op de wetenschapsexpo. Een evenement waar scholieren en studenten allerlei uitvindingen en onderzoeken voorstellen aan het grote publiek. Thema van dit jaar was ‘hernieuwbare energie voor iedereen’. Voor ik mijn praatje mocht houden kon ik ook even rondkijken en zag dat er toch behoorlijk wat leuke ideeën en ontwerpen tussen zaten. Een auto die rijdt op een combinatie van zonnecellen en windturbines, een vuilnisbak die geluid maakt als je er iets in gooit, een eetbaar bord, biogas van GFT-afval, een maquette van een daktuin, een serre met een verluchtingssysteem op zonne-energie, een turbine om energie op te wekken met golven van de zee, warmte uit het compostvat en zelfs een boekentas die zelf met een lichtje aangeeft als ze te zwaar geladen is.

Er waren niet echt werkende prototypes te zien, maar de vele stands gaven wel een goed overzicht van de richting waarin de leerlingen op zoek gingen naar oplossingen. Wat een beetje opviel, ik zag weinig uitvindingen die ons kunnen helpen om minder te consumeren of minder te verbruiken. Iedereen zoekt naar manieren om het groen te doen, maar het minder doen blijft een moeilijke kwestie. Niet te verwonderen natuurlijk want dit blijft ook nog steeds de richting waarin bedrijven en politiek zoeken. Onze levensstijl vergroenen, ok maar onze manier van leven in vraag stellen is natuurlijk nog een andere vraag.

Na afloop kreeg ik nog een interessante tip, de site instructables.com. Op het eerste zicht een bron met allerlei ‘doe het zelf’ technieken op vele vlakken. Er staan bijvoorbeeld ook een aantal bouwsystemen in voor energiefietsen, filmpjes en handleiding voor allerlei knutselwerkjes (zoals ook zonneboilers en windturbines). De moeite om nog eens verder te bekijken.

Een reactie op “goed gevonden

  1. Een gelijkaardige site: http://www.ifixit.com/
    En, verrassing, ze halen zelf de planeet aan als achterliggende motivatie:
    “Fix the Planet Repair is recycling! The best way to keep electronics out of landfills is to keep them working longer. Toxic electronic waste is a global problem that we are working to solve. Self repair saves you money and helps the environment!”

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s