consumer power?


Interessante ontwikkelingen op de energiemarkt de voorbije weken. Vooreerst een regering die een vuist maakt tegen de hoge energieprijzen, al zal er toch niet veel aan te doen zijn als de olieprijzen op de wereldmarkt opnieuw gaan stijgen door een economische opleving, een internationaal conflict of het kleiner worden van de reserves.

Maar dan de reactie van de monopoliespeler Electrabel die haar beste juristen inzet om ondanks de regeringsmaatregelen op de valreep een prijsverhoging aan te kondigen. En dan, de massale reactie van de klanten die met duizenden tegelijk hun contract met Electrabel opzeggen. Waardoor deze laatste een charme offensief inzet, en een kleine tegemoetkoming voorstelt als een groot gebaar.

Wat leren we hieruit?  Dat het dan toch mogelijk is dat consumenten een vuist kunnen maken (al is Electrabel wel heel ver is moeten gaan voor de ogen opengingen) en dat zelfs het arrogantste bedrijf klanten nodig heeft om te overleven. Anderzijds is de motivatie van 99% van de mensen de financiële winst, al vermoed ik dat er heel wat meer van de overstappers zijn die nu ook kiezen voor groene stroom.  Tenslotte is in heel het debat niet gesproken over de noodzaak van een flinke besparing op ons energieverbruik zelf. En dat is natuurlijk jammer, want zelfs al kunnen we tijdelijk de factuur even drukken,de echte energiecrisis moet nog komen. Laat ons hopen dat consumenten dan niet enkel naar de portemonnee kijken.

 

Een reactie op “consumer power?

 1. En wat leren we daaruit? Dat we in een consumptiemaatschappij leven en door anders te consumeren we bedrijven kunnen afstraffen.

  Enkele pittige details over Electrabel. Ik lees ondertussen verhalen van klanten die na contact met Electrabel geen verlaging maar een verhoging krijgen aangesmeerd. Ze krijgen dan een vast contract van verschillende jaren (met dus een vaste prijs), maar die blijkt dan hoger te zijn dan het voorgaande contract. Citaat Tom Demeester op Twitter: Energiekost (gas) gem. gezin @Electrabel Optibudget €1242. ‘Verlaagde vast prijs’ FixPlus €1248. Waar zit die 2,5% korting dan? Mis ik iets?
  Klanten moeten ook contact opnemen of ze krijgen de korting niet aangeboden.
  Test-Aankoop en de Creg weten ook te zeggen dat ze nog steeds 35% te duur zijn, zelfs na de prijsdaling die ze met veel show hebben aangekondigd.

  En toch zijn er mensen die bij Electrabel blijven, ook binnen mijn eigen familie. Je hebt dus mensen die graag honderden euro’s teveel betalen per jaar.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s