365 dagen zonder luiers?


Dat er heel wat creatieve ideeën opduiken als het gaat om ecologischer leven mag duidelijk zijn. Na dagen zonder vlees en dagen zonder suiker kan je nu ook meedoen aan ‘stoppenmetshoppen’. Dit lijkt me niet zo’n simpele opgave, aangezien winkelen voor velen van ons een kleine verslaving is. De bedoeling van deze actie is vooral gebruik maken van je netwerken om toch aan voldoende kleren te geraken. Hieronder de spelregels:
* 365 dagen stoppen met shoppen vanaf 1 april 2012
* ondergoed, sokken en nylonkousen zijn toegestaan (maar niet overdrijven)
* je mag kledij lenen van vriendinnen
* je mag kledij die je niet draagt ruilen op kledingruilevents
* je mag zelf kledij en accessoires maken

Wie meedoet krijgt twee keer per maand een aanmoedigende nieuwsbrief met tips en opdrachtjes, die het ‘shopdieet’ een beetje gemakkelijker maken Vind je 365 dagen te lang, maar wil je de diehard non-shoppers toch een hart onder de riem steken? Steun hen dan door één maand te Stoppen met Shoppen.

Inschrijven kan via www.stoppenmetshoppen.be.

Van heel andere aard is deze wereldrecordpoging ‘katoenen luiers verversen’. Jawel je leest het goed. Het gaat om een internationale actie die bij ons georganiseerd wordt op 21 april om 18u30. Met deze ‘Great Cloth Diaper Change’ plaats willen de organisatoren de aandacht vestigen op de impact van wegwerpluiers, en tegelijk het alternatief promoten.

De Great Cloth Diaper Change is een initiatief van de Amerikaanse Real Diaper Association, een non-profit organisatie rond herbruikbare luiers, of zoals zij het noemen ‘real diapers’. Met de actie brengt de vereniging de wasbare luier in de media. En met succes. Vorig jaar haalde de Great Cloth Diaper Change het Guinnes World Records boek, en dit jaar wil de organisatie het nog beter doen dan de 5.023 baby’s die toen verschoond werden op 127 locaties.

In Gent neemt het Gents Milieu Front het voortouw voor deze actie.  Naast het feit dat herbruikbare luiers goedkoper zijn dan wegwerp en ze beter zijn voor de baby’s billetjes, zijn ze vooral beter voor het milieu. Wegwerpluiers veroorzaken een gigantische afvalberg van 1.000 kg per kindje, of één extra vuilniszak per week. In herbruikbare luiers worden geen grondstoffen gebruikt die niet hernieuwbaar zijn, zoals petroleum. Er worden ook geen bomen voor omgehakt (bij wegwerpluiers zijn dat zes bomen per kind!).

Het Belgische evenement vindt plaats in Basisonderwijs Désiré Van Monckhoven in de D. Van Monckhovenstraat 34 vlakbij het Sint-Pietersstation in Gent onder het goedkeurend oog van schepen Tom Balthazar. En we hebben geluk, bij ons valt de luierwissel om 18.30 uur, en niet in het midden van de nacht zoals in sommige andere landen.

Wil je helpen dit record mee helpen breken? Neem dan een kijkje op www.klein-spook.be voor de details, voorwaarden en inschrijvingen. En als we het record halen, komen we in het Guinness World Records!

Dus als je deze acties gaat combineren kom je als vanzelf bij de volgende uitdaging ‘365 dagen zonder luiers’, en het zou met niet verwonderen mochten er mama’ s (of papa’s) zijn dit principe toepassen…

4 reacties op ‘365 dagen zonder luiers?

 1. ik gebruik voor mijn dochter, die intussen 11 maand is, ook wasbare luiers. We hebben 2 merken die we afwisselend gebruiken omdat de machine niet elke keer half leeg zou moeten draaien. Maar in de creche kunnen ze er toch niet zo goed mee om. Tegenwoordig heeft mijn dochter bijna elke avond een andere outfit aan. Het wordt tijd dat de herbruikbare luiers meer ingeburgerd raken…
  Nuja, zelf zondigen we af en toe ook. Als we een uitstapje maken, gebruiken we wegwerp omdat het gemakkelijker is voor de mama en papa…

  Like

 2. Het stoppen met shoppen principe pas ik al toe sinds 1 januari. Sindsdien heb ik 2 maal ‘gezeurd’, maar ik heb dan telkens twee gelijkaardige stuks in ruil naar de kringloopwinkel gedaan (zo is mijn garderobe ondanks de aankopen toch kleiner geworden). Mijn kast is vol genoeg om het zeker een jaar vol te houden. Ook voor andere spullen als boeken en zo probeert ik zoveel mogelijk voor tweedehands te gaan. Lukt aardig…

  Like

 3. Echt zonder luiers kan ook! Als je googled op Baby zindelijkheidscommunicatie (BZC) vind je meer info. Het gaat er om de signalen van je baby te leren kennen en hem op het juiste moment een potje aan te bieden of boven het toilet te houden. In grote delen van de wereld (vb delen van China) gebruiken ze niet eens luiers en hebben ze zelfs aangepaste babykledij.

  We hebben voor ons beide zonen herbruikbare luiers gebruikt. En met onze oudste zoon een tijd BZC gedaan en hij was heel snel zindelijk.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s