mijn aandelenportefeuille


Na een heerlijke fietstocht in de zon, even tijd om in kader van de politieke transparantie mijn aandelen bekend te maken. In afwachting van een vermogenskadaster vertel ik met plezier wat er met mijn centen gebeurt.

Zo heb ik net 2 aandelen (waarde 250 euro/stuk) gekocht van het stroburo, een nieuw initiatief rond het bouwen van huizen van strobalen. Een paar ondernemende mensen hebben een mooi plan uitgewerkt en zijn nu de eerste huizen aan het bouwen. Ik hoop er zelf ook ooit klant te kunnen worden.

Wat hernieuwbare energie betreft is de portefeuille goed gevuld, ik heb enkele aandelen bij Beauvent en Ecopower, twee coöperatieves die vooral in windenergie investeren.  Tevens heb ik een aandeel van ‘energie voor meer natuur‘ een coöperatieve vooral gericht op zonne-energie en tevens een manier Natuurpunt aan  middelen helpen.

Op culinair gebied is mijn investering beperkt tot een aandeel bij de natuurfrituur. Een rijdende biologische vegetarische frituur die het verhaal van bio via de maag aan de man brengt. Tenslotte heb ik nog een aandeel bij het Gents Ecologisch Centrum, al jarenlang een centrum voor ecologische levensstijl.

Al bij al een bescheiden aandelenportefeuille met weinig risico. De rest van mijn spaargeld staat op een rekening van Triodos, waar het ook nog eens gebruikt wordt voor ecologische en maatschappelijke projecten. En alle financiële crisissen ten spijt, ik ben nog geen cent kwijtgespeeld van mijn beleggingen. Als je trouwens benieuwd bent wat met je geld gebeurt kan je altijd hier even checken.

En nu hoorde ik een paar dagen geleden dat de Belgen samen 222 miljard spaargeld hebben! Stel dat daarvan slechts 0,01 procent anders zou geïnvesteerd worden. Dat is zo maar even 22,2 miljoen euro. Als je dit bedrag nu zou injecteren in ecologische en sociale coöperatieves zou dit meteen een enorme boost geven, met een hoop tewerkstelling tot gevolg. Stel dat we 0,1 procent of gewoon maar 1 procent van al dit geld uit het gewone bankencircuit halen, dan spreken we al over 2,22 miljard…

Kortom we hebben met zijn allen een bijzonder krachtige hefboom in handen om de economie die we echt willen een serieuze steun te geven.  Dus laat ons niet te veel klagen over de wantoestanden bij de banken, maar er gewoon ons geld weghalen. Dat zal een stuk meer impact hebben.

3 reacties op ‘mijn aandelenportefeuille

  1. Dit jaar hebben wij ook een flink deel van ons spaargeld overgezet naar een rekening bij Triodos bank.
    In onze directe omgeving zijn er mensen die dat helemaal niet kunnen begrijpen. Maar wij zijn tevreden met onze keuze.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s