delen is de toekomst


Het was een trapkracht in de regen gisterenavond. Maar toch waren en zo’n goede twintig fietsers om onder begeleiding van 4 politieagenten (ook op de fiets) om een ritje door de stad te maken. Er was muziek, enkele mensen waren vrolijk verkleed en het was best gezellig.

Ondertussen heb ik al heel wat reacties gekregen in verband met de koelkastkwestie. Johan suggereert het ‘pot in pot’ systeem, een stroomloos model dat werkt met de warmte van de zon. Ik heb er zelf ook al wat mee geëxperimenteerd, maar in ons klimaat werkt dit niet echt goed. Het voorstel van Kris om mijn koelkast (of diepvries) in de kelder te zetten is zeker een goede actie, alleen heb ik geen kelder, dus dat lukt ook niet. Origineel was het idee van Koen om een deel van zijn diepvries aan mij af te staan zodat ik daar steeds een zestal pet-flessen water kan laten bevriezen die ik dan hier kan gebruiken om een koude kast koel te houden. Is in principe haalbaar, want Koen woont om enkele kilometer van hier dus met de fiets net te doen, hoewel misschien ook niet zo praktisch. Naast het dagelijks gesleur met de regenwateremmers zou er dan ook nog het ‘ijstransport’ bijkomen. Renaat stuurde me een interessante link over het ombouwen van een diepvriezer naar een koelkast. Dit lijkt me wel wat om eens uit te proberen, zeker ook gezien het lage verbruik van dit experiment. Daarnaast kreeg ik ook nog tips rond andere manieren van voedsel bewaren. Een ijskelder uitgraven zou in sommige omstandigheden ook nog een optie zijn. Of nog even langer zonder koelkast leven…ik hou jullie op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.

In elk geval mooi om zien hoe vele stukjes individuele kennis op zo’n manier plots gemeenschappelijke kennis wordt. Want ik vermoed dat andere lezers ook weer geïnspireerd kunnen geraken van deze voorbeelden. Als ik zie wat er op dit ogenblik aan het gebeuren is van de vele mensen die ideeën, spullen en energie delen krijg ik het wel eens warm van binnen. (en daarvoor is geen koeling nodig)

6 reacties op ‘delen is de toekomst

 1. Als je kiest om een diepvriezer om te bouwen kan je best meteen kiezen voor een versie met horizontale ipv verticale deur.
  Dit vraagt meer organisatiewerk, maar je zorgt er wel voor dat de koude niet uit het toetsel naar beneden valt als je hem opent.

  Like

  1. Voor iets dat uiteindelijk als koelkast moet dienen lijkt me dat niet zo’n goed idee. In een koelkast wil je – in tegenstelling tot in een diepvries – losse zaken kunnen leggen, geopende verpakkingen met vloeistoffen rechtop kunnen zetten, …

   Like

 2. Het brengt me trouwens op een idee om scheutjes en jonge planten meer te laten overwinteren en ze dan cadeau te doen. Ik heb nog altijd 80 jonge aardbeiplantjes in de aanbieding (gratis). Maar ook andere kruiden kan ik eigen gemakkelijk gaan vermeerderen, zodat anderen ervan kunnen genieten.
  Het is eigenlijk onaanvaardbaar dat mensen zoveel levensvatbare plantjes op een composthoop kieperen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s