verkoeling


Nu de temperaturen weer de hoogte ingaan ben ik me terug aan het afvragen hoe ik de toekomst het koelen zal aanpakken. Sinds juni leef ik namelijk zonder koelkast en dat is tot hiertoe behoorlijk gelukt. Toch merk ik dat het wat moeilijker wordt om verse producten te bewaren of restjes van de vorige dag goed te houden. Dus ben ik al eens wat gaan kijken op een aantal websites naar de meest zuinige koelkasten. Tegelijk zit ik met een ander idee, wat ik even wil voorleggen aan mijn – zoals reeds meermaals is bewezen – verstandige bloglezers.

Zou het een optie zijn om de koelkast achterwege te laten, maar wel een kleine diepvries aan te schaffen? Want in de diepvries kunnen spullen langer bewaren. Je kan ook steeds een voorraadje ijsblokjes voorzien of gebruik maken van koelelementen om zo een ‘koude kast’ te gebruiken als koelkast. Zo’n koude kast heb ik nu al, en is een goed geïsoleerde kast waar ik nu bvb yohurt of kaas in bewaar, zo houden deze producten nog een tijdje hun koele temperatuur van de winkel. Met een diepvries zou ik ook iets meer kunnen bestellen bij het voedselteam (zoals de heerlijke seitan van de goede zaak die je kan invriezen)? Tijdens het oogstseizoen kan ik dan ook wat extra bio-groenten bestellen en invriezen. Ook brood kan je zo bewaren.

Ik zie trouwens dat er A+++ diepvriezers bestaan die meer dan 100 uren autonomie hebben als de stroom uitvalt. Als ik nu zo’n model slechts om de andere 24 uur opzet, bespaar ik dan niet de helft energie? Alleen zijn dat dan wat grotere kistmodellen en zoveel koelruimte heb ik niet nodig. Maar dan kan ik die ter beschikking stellen van buren of letsers of andere mensen die tijdelijk iets willen invriezen. De zuinigste koelkast die ik kan vinden op het weg is er eentje van 64 kWh per jaar (156 liter), de zuinigste diepvries van 195 liter verbruikt 117 kWh.

Er zijn dus heel wat mogelijkheden en ik ben er helemaal nog niet uit wat het zal worden. Maar ik ben er zeker van dat er nog interessante tips komen nu ik dit probleem aan de buitenwereld heb voorgelegd. En zolang er geen duidelijke oplossing is doe ik rustig verder zonder.

14 reacties op ‘verkoeling

 1. Om zuinige frigo/diepvries te bepalen, moet je het aantal liter plaats delen door het jaarverbruik. Meestal zal een groter model in verhouding zuiniger zijn. De juiste grote bepalen volgens je noden is belangrijk. Als je plaats over hebt, kun je dit delen met een buur of isomo in plaatsen. Als je de frigo opendoet, komt er minder warme lucht binnen. Hoe koeler je frigo staat, hoe zuiniger. Een frigo staat beter in de kelder, De warmte van de motor moet goed weg kunnen (zo kan in je kelder de warmte van de motor ervoor zorgen dat bij vriesweer je waterleiding niet bevriest). Je frigo telkens aan en uit zetten, lijkt me niet beter voor het verbruik. Tenzij je hem enkele dagen niet nodig hebt. Het verbruik dat in de winkel staat is een jaargemiddelde verbruik. Het echte verbruik wordt bepaald door veel open en dicht doen, warme dingen in plaatsen (laat je soep eerst afkoelen, anderzijds hoe sneller de soep afkoelt hoe minder kans dat ze slecht wordt), omgevingstemperatuur.

  Like

 2. hmmmm
  -kijk eens naar het energieverbruik van steriliseren in een bokaal voor die seizoensgroenten.(en dan zou je er 1 moeten gebruiken die op stoom werkt iplv onderdompeling, die gaat nog zuiniger werken. bestaat dat ondertussen al ?)
  -hoe lager de temperatuur die je wil bereiken, hoe slechter het rendement van alvast de koelgroep (de combinatie met isolatiedikte kan positief uitkomen)
  -tot een lagere temperatuur koelen om te bufferen lijkt me nuttig als je de elektriciteit haalt uit intermitterende bronnen zoals wind of zon.
  -je gaat geen energie besparen door een diepvries maar 1 keer per dag op te zetten om de reden dat je hem maar 1 x per dag opzet, enkel omdat de gemiddelde temperatuur hoger zal liggen.
  -is er al nieuws van die kleine ultra-zuinige stirling koelgroep voor koelkasten ?

  Like

 3. Voor in de kampeertent hebben we een frigobox in een kist gezet
  De ruimte tussen kist en frigobox is goed opgevuld met isomo.
  Ook het deksel van die kist is goed geïsoleerd en sluit perfekt.
  Ongelooflijk hoe lang alles nu koel blijft zelfs onder een warme tent in
  de zomer.
  Voor de koelte kunnen koelelementen gebruikt worden maar ook
  ingevroren eetwaar in de box laten ontdooien.
  Zo’n geïsoleerde kist kan ook als “hooikist” gebruikt worden.

  Like

 4. Het lijkt me geen goed idee om je toestel zo vaak aan en uit te zetten. Zo’n ding is niet gemaakt om zoiets te doen en zal daarvoor sneller kapotgaan. En nog een bedenking: als je in de diepvries plaats nodig hebt om ijs te maken om dan met dat ijs een ijskast na te maken, dan vraagt dat eigenlijk toch evenveel energie (of meer?) als een gewone kleine ijskast?

  Ik las deze week in een magazine van De Morgen over een Belgische kok met Koreaanse roots die experimenteert met een fermentatieproces (denk ik) waardoor hij groenten 3 jaar zou kunnen bijhouden! De smaak verandert natuurlijk wel, maar de kwaliteit van de groente niet. Misschien is dat iets voor jou!

  In elk geval succes met de zoektocht naar de juiste oplossing (en tot volgende week want dan kom je in onze school je show doen voor anderstalige volwassenen)

  Like

 5. 1. haal gratis een defecte vriezer bij een installateur.
  2. kom bij mij, of een buurman, wekelijks een tiental PETflessen met water in de diepvries plaatsen en neem 10 flessen ingevroren flessen (van vorige week) mee en plaats die in uw vriezer
  3. als je ze te voet of met de fiets komen halen dan is er alvast geen onnodige CO2-uitstoot
  4. met mijn overmaatse PV-installatie is ook het invriezen CO2-neutraal 🙂

  Like

 6. ik zou durven pleiten voor een zuinige vriezer. Omdat dit ook echt voedselverlies kan tegengaan. En omdat beperkt koelen , als afgeleide en zoals voorgesteld (langzaam ontdooien en enkele koelelementen) voldoende zullen zijn voor de verswaren. Je kan ook efficiënter koken. Ik maak grote hoeveelheden van enkele basisgerechten of bereidingen, en kan op die manier ook in drukke tijden toch snel een maaltijd op tafel krijgen, zonder veel extra aankopen of bewerkt voedsel aan te kopen. Dat vermindert heel wat voedselafdruk. Met een vriezer (1 toestel op stroom) kan je beide functies beter waarmaken dan omgekeerd natuurlijk . Een vrieskist is het meest zuinig bij openen. Het heeft geen zin om die voortdurend uit te zetten, dat zorgt voor ontdooiïng aan de randen van voeding en is niet voedselveilig.
  Bovendien verbruik je meer in energie in het herkoelen na onderbreking.
  Door een goed voorraad beheer zal je ook niet al te veel plaats over hebben, want mits wat ‘kooktips’ , zal je heel veel op die manier kunnen verwerken en bewaren…

  Like

 7. volgens mij de zuinigste oplossing:
  een buur-letser met een diepvries + een zeer goed geisoleerde kast + regelmatig diepgevrozen fles uitwisselen.
  * het meer energie verbruik voor de diepvries van de letser zal minder zijn dan het energie verbruik van een hele zuinig apparaat.
  * geen energie voor de productie van een nieuwe apparaat, die maar een halve verbruik heeft (omdat het zal toch gestopt zijn bij koud weer)

  Like

 8. Dag steven, mijn dagelijkse worstelling met opwarmen en afkoelen hebben me het volgende geleerd:
  – hoe hoger het temperatuurverschil, hoe meer energie je verbruikt. dus een diepvries is de woonkamer verbruikt meer dan een diepvries in de kelder.
  – afkoelen kost 7 keer meer energie dan opwarmen (da’s niet uit ondervinding maar dat heb ik gelezen)
  – ik probeer zo weinig mogelijk met energie te koelen. Ik zet een pot soep een nacht buiten en zet hem dan in de frigo ipv van kamertemperatuur naar frigo.
  – ik probeer zo veel mogelijk energie-loos te bewaren (bv. groenten in de kelder ipv in de frigo, da’s natuurlijk moeilijk afwegen want sneller slecht is ook verlies natuurlijk) confituur met suiker bij kamertemperatuur en confituur met agave wel in de frigo (ai, een moeilijke afweging voor jou)
  – nog over punt 1: dat is eigenlijk een wet van de thermodynamica. Maar dat wil ook bijvoorbeeld zeggen: water voor de douche warmen tot 60°C en er dan koud bij mengen verbruikt meer energie dan de boiler op 40°C zetten en niet bijmengen. En dat betekent ook dat diepvriesblokken gebruiken om iets te koelen meer energie vraagt dan gewoon koelen.
  – de grootste verbruiker in een gemiddeld gezin is de diepvriezer. die staat 24 uur maal 365 dagen te draaien. Die zit dan propvol met voorraad en als je een grotere koopt zit die na een tijd ook propvol. Het lijkt een beetje een universele wet. Mijn advies: zo weinig mogelijk invriezen. Niet hamsteren in de winkel, enkel het eten kopen dat je op kan eten voor het slecht wordt. Ik diepvries enkel overschotten om te vermijden dat ze in de vuilbak moeten.

  mijn advies: net genoeg kopen en een kleine zuinige frigo nemen zodat je zo min mogelijk moet weggooien. dingen ’s nachts buiten afkoelen en dan in de frigo.

  veel plezier ermee

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s