de nieuwe verlichting


Ik weet niet of het toeval is – ik denk van niet eigenlijk – maar ik hoor meer en meer van mensen en groepen die allerlei initiatieven nemen om hun steentje bij te dragen aan een eerlijker en groenere samenleving.  Zo is er Bart bijvoorbeeld, gepassioneerd door licht en de manieren om daar een pak energie mee te besparen.  Met de site ‘goedlicht‘ wil hij nu meer mensen aanzetten om zich anders te verlichten.  Op de site is er heel wat informatie te vinden over wat licht nu precies is, welke soorten lampen de meest zuinige zijn enzovoort.

Maar er is meer, een van de drempels waarom mensen aarzelen bij het omschakelen naar Led-verlichting is dat ze niet zo zeker zijn wat het resultaat zal zijn. En in de winkel kan je dat soms moeilijk inschatten. Dus gaat Bart op stap met een koffer met verschillende soorten lampen om samen bij de mensen thuis uit te zoeken wat de beste oplossing is. Gezien de lage prijs (20 euro) voor dit advies vrees ik dat hij binnen de kortste keren overal naar toe mag. In elk geval een mooi initiatief en de moeite om eens de site te bezoeken.

Hier in mijn buurt zijn dan weer een paar actiegroepjes gestart, bijvoorbeeld om het opruimen van een stukje natuur naast de spoorwegberm of het opstarten van een openbaar moestuintje met een school en een seniorenclubhuis.  Soms een beetje jammer dat er niet 1 plek is waar we al deze groepen kunnen zien en met elkaar verbinden. Dat zou de impact nog veel groter maken.

5 reacties op ‘de nieuwe verlichting

 1. Belangrijk is ook om mee te geven dat je echt overal moet kijken, zoals in de afzuigkap van de keuken. Ook daar hebben we al lang spaarlampen steken, maar de mensen kijken over die plekjes vaak heen.

  Kijk bij LED-verlichting en Spaarlampen ook goed naar de Ra-Waarde, want anders gaat het licht vervelend zijn! Dat is zeker zo voor een keuken en een badkamer.

  Like

 2. Alleen een beetje vreemd dat ‘Goedlicht’ het klassieke gloeilamp-peertje nog als logo hanteert. Is dat nog steeds het iconische beeld dat we hebben hebben van een ‘lamp’?
  Misschien tijd om de ‘spaarlamp’ stilaan als standaardbeeld naar voren te schuiven. (Zodat er binnenkort in alle stripverhalen en tekenfilms een spaarlamp oplicht als een van de figuurtjes plots een briljant idee krijgt)
  Jacques M.

  Like

 3. Zeer mooi initiatief!

  Een centraal punt voor de coordinatie van milieuvriendelijke acties zou inderdaad zeer welkom zijn. Bij de gemeente olen coordineren ze bepaalde zaken via de gemeente, zoals bv de zwerfvuilpeters, natuurouders, paddenoverzetters etc.

  Er is een eenmalige zwerfvuilactie op 14-25 maart die landelijk gecoordineerd wordt, te vinden op: http://www.whatsupcleanup.be/nl/default.aspx

  Ik kom trouwens naar jouw low impact show te Westerlo deze avond. Tot straks 🙂

  Like

 4. Ik vind het heel fijn dat je voorbeelden van kleine initiatieven blijft posten, hoopgevend tussen zoveel slechte berichten die we dagelijks te horen krijgen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s