nog steeds spoorloos: klimaatminister


foto: Gino Cocquyt

Op de druk bijgewoonde nieuwjaarsreceptie van groen-sp.a waren twee politieke kopstukken aanwezig die elk een behoorlijk deel van de regerings- onderhandelingen hebben meegemaakt. Wouter Van Besien en Bruno Tobback hadden nog enkele kartel-recepties voor de boeg en kwamen dus in de Vooruit in Gent even dag zeggen.  Dit leek me dus het ideale moment om de vraag te stellen die al enige tijd mijn gemoed bezwaart. Wie is nu eigenlijk de nieuwe federale minister bevoegd voor klimaat?

Wouter Van Besien was duidelijk verrast door mijn vraag, en moest na een tijdje nadenken toegeven dat hij het niet wist.  Net zoals ik dacht hij tenslotte dat er geen klimaat minister meer is. De aarzeling is te begrijpen natuurlijk, want toen de formatiegesprekken over de ministerposten gingen waren de Groenen al een tijdje aan de deur gezet. Bruno Tobback was er echter wel bij in levende lijve, maar moest toch ook even goed nadenken. ‘Meneer Tobback, kunt u mij zeggen wie in de nieuwe regering minister van klimaat is?’

– ‘Klimaat, dat is die van milieu zeker?’

– ‘Maar bij de titels van de ministers heb ik nergens klimaat gezien’

-‘Dat kan, er is wel een van milieu natuurlijk’

-‘Dus, er is geen federale minister voor klimaat?’

-‘Nee, want dat is toch geen echte bevoegdheid, het zijn de gewesten die daarvoor verantwoordelijk zijn’

-‘Aha, maar ‘ bracht ik voorzichtig in, ‘er is toch zoiets als een federaal klimaatplan?’

-‘ja dat is waar, maar klimaat is geen federale bevoegdheid, de gewesten moeten dit doen, behalve misschien het aankopen van schone lucht in de emissiehandel’

-‘maar een beleid moet de federale regering daar niet rond voeren?’

-‘nee, de gewesten. maar we hebben wel een minister van milieu, wie is dat nu weer?’

-‘ik denk iemand van CDH’

-‘juist, Wathelet’

Tja, en dan werd Bruno Tobback alweer ingepalmd door vurige fans. Waardoor ik niet de kans kreeg mijn volgende vraag te stellen. Aangezien klimaat dus blijkbaar helemaal een bevoegdheid is van de gewesten, is er dan een Vlaamse minister van klimaat?   Wie mij het juiste antwoord kan bezorgen krijgt gratis een exemplaar van mijn laatste boekje (over het klimaat…)

5 reacties op ‘nog steeds spoorloos: klimaatminister

 1. Hoi Steven,

  Het is inderdaad Wathelet. Hieronder de analyse van BBL over het stukje klimaat in zijn beleidsnota.

  Klimaat

  Het stuk over klimaat is iets concreter, maar er staan zo goed als geen beleidsinitiatieven in vermeld. Lichtpunt: “De Staatssecretaris voor Leefmilieu zal elk beleid ondersteunen dat een drastische vermindering van het verbruik van natuurlijke hulpbronnen en energie (vooral van fossiele brandstoffen) beoogt. Hij zal hiervoor de twee belangrijke beleidshefbomen aanwenden waarover hij beschikt: het klimaatbeleid en de productnormen.” Meer concreet zal “de Staatssecretaris voor Leefmilieu met overtuiging blijven pleiten, zowel bij de gewesten als op internationaal vlak, voor een reductiedoelstelling op EU-niveau van 30% van de uitstoot van broeikasgassen in 2020 en van 80 tot 95% in 2050 ten opzichte van 1990.” Daarmee staat de milieubeweging dus niet langer alleen.

  Daarnaast geeft de beleidsbrief nog aan dat er een ‘snelle en objectieve’ verdeling over de gewesten komt van de Belgische reductie-inspanningen en de opbrengsten van de veiling van CO2-rechten, dat de staatsecretaris gaat voor een goede werking van de Europese emissiehandel in de luchtvaart en zich keert tegen windfall profits en dat hij initiatieven voor gedragsverandering die passen in de klimaatstrijd in de mate van het mogelijke zal steunen.

  Kortom: vier jaar communautair gebakkelei en de Europese schuldencrisis, heeft alle aandacht en energie vanuit het beleid opgeslorpt. Daardoor brengt deze beleidsbrief weinig nieuws over de aanpak van de verkeersemissies of de klimaatverandering en vervalt hier en daar zelfs in gemeenplaatsen

  Like

 2. Hmmm, naar een Vlaamse klimaatminister kunnen we blijven zoeken.

  Mevr. Joke Schauvliege is dan wel bevoegd voor milieu en natuur, maar behoort jammergenoeg niet tot Groen.
  En Freya Van den Bossche zag haar middelen om tot een deftig energiebeleid, lees klimaat- of CO2beleid te komen serieus geamputeerd.
  En de klok, die tikte verder.

  Like

 3. http://bd.nl/nieuws/tilburg-stad/klimaatneutraal-de-prullenbak-in-column-smaakmakers-1.138171

  Wat dacht je hier van, gewoon onzin verhaaltjes in een brabants dagblad. Het krijgt allemaal zoveel aandacht en mensen denken dus, dát valt wel mee. Tja wij zien dat anders. De hoopvolle visie is nu juist belangrijk. Alle nieuwe realisten verzamelen!

  http://transitiontowns.nl/archief/10012
  Graag de aankondigings informatie in jullie agenda

  Georganiseerd door Godelieve Engbersen.
  Nachtburgemeester/V Tilburg

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s