Juliet Schor en de ‘sharing economy’


Zaterdag was Juliet Schor te gast in Brussel, op uitnodiging van o.a. Oikos en de Europese Groenen. De zaal zat helemaal vol voor deze  professor Sociologie verbonden aan Boston College. Ze is auteur van verschillende boeken die de overconsumptie, de prestatiemaatschappij en het ermee verbonden overwerken aankaarten. In Brussel kwam ze vooral haar laatste boek ‘Plenitude. The new economics of the true wealth’ voorstellen. Ik heb nog geen van haar boeken gelezen en was dus wel benieuwd naar haar verhaal.

Ter inleiding gaf ze nog enkele cijfers en slides die aantonen hoe ongelijk en verwoestend onze huidige consumptiepatronen zijn, een getal dat mij is bijgebleven is dat over het gebruik van grondstoffen en materialen. Zo gebruikt een Europeaan elke dag 43 kilogram grondstoffen en materialen. Daarin zit ook alle indirect materiaal gebruik dat samenhangt met ons consumptiepatroon. Inwoners van de VS gebruiken met 88 kilogram/dag trouwens het dubbele. Ze ging wat dieper in op het verhaal van textiel, en hoe dit in korte tijd is geëvolueerd van iets van waarde tot een product dat in steeds grotere hoeveelheden wordt gekocht en weggegooid. En waarbij tweedehandskledij nu bijna waardeloos is geworden (in economisch opzicht).

Toen kwam het deel waar ik het meest op zat te wachten. Wat is dan het alternatief voor het huidige kapitalistisch model. De basisprincipes zijn volgens Schor: minder werken (arbeidsduurverkorting), anders consumeren, grotere mate van zelfvoorziening, lokaal coöperatief ondernemerschap en versterken van sociaal kapitaal. Ze illustreerde het eerste punt met een aantal historische feiten die aantonen dat het verlagen van de arbeidstijd zowel een positieve invloed heeft op de werkeloosheid als op de ecologische impact. Tenslotte is minder werken ook een belangrijk element voor het verhogen van de levenskwaliteit. Vanuit mijn eigen ervaring kan ik die stellingen alleen maar bevestigen.

In het laatste deel gaf Juliet Schor voorbeelden van wat er in de Verenigde Staten allemaal bezig wat de nieuwe economie betreft. Daarbij de (ook hier gekende) voorbeelden van autodelen, stadslandbouw, letsgroepen, swapping, couchsurfing, freecycling, of fondsenwerven via het publiek zoals met Kickstarter. Wat hier een beetje ontbrak voor mij is toch de grote kloof die er nog is tussen deze opkomende lokale initiatieven en de ‘reguliere’ economie en hoe die zou kunnen overbrugd worden. In elk geval de lezing van Juliet Schor bevestigt nog maar eens de nood aan andere manieren van consumeren en produceren. En wie in 5 minuten de samenvatting van haar ideeën wil zien komt met dit filmpje al een stuk verder.

New Dream Mini-Views: Visualizing a Plenitude Economy from Center for a New American Dream

Wellicht niet toevallig, dit weekend kreeg ik nog een mail van een blog lezer (bedankt Brigitte) om me attend te maken op alweer een nieuw ‘sharing initiatief’: Traderoom,  een goed concept, de moeite om verder te bekijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s