the best of (3)


Nu ik een weekje in Praag zit heb ik voor de bloglezers een aantal fragmentjes geselecteerd uit de voorbije blogjaren, het gaat om de berichtjes die het meest gelezen zijn.  Niet dat het plan is om FCdekampioenen-gewijs alles te herhalen. Maar ik wil de regelmatige blogbezoekers geen week lang in de steek laten. Je krijgt er telkens een actuele commentaar bij. (vanaf 9 januari ben ik helemaal terug)

24 juli 2008: het luciferdilemma…

Tja, de lucifer of de aansteker? Dat soort kwesties worden hier grondig onderzocht door het LIM research center. Alvast enkele gegevens:


Bic is wereldleider voor wegwerpaanstekers en produceert jaarlijks 1,8 miljard stuks (om af te ronden ga ik verder uit van een totale productie van 3 miljard aanstekers per jaar)

 • de wegwerpaansteker heeft 80% van de markt in handen
 • 70% van alle wegwerpaanstekers worden gemaakt in Wenzhou (China)
 • uit de levenscyclus analyse (bron Bic) blijkt dat 84% van de impact het gebruik van het basismateriaal omvat, 11% de productie, 4,7% de distributie, en slechts 0,3% de verwerking als afval
 • aanstekers horen bij restafval, wat wil zeggen dat er niks van het materiaal wordt gerecycleerd
 • gezien een wegwerpaansteker 20 gram weegt zorgen de 2 miljard aanstekers voor 60 miljoen kilogram restafval per jaar.
 • als je alle weggegooide aanstekers van een jaar op een rij zou leggen kan je er 5,5 keer mee rond de planeet (alleen is de vraag waarom je dit zou doen natuurlijk)
 • de brandstof (butaan of benzine) zorgt voor CO2 uitstoot en is een niet-hernieuwbare bron

 

Lucifers worden gemaakt van snelgroeiende populieren uit plantagebossen. Het gaat dus om een hernieuwbare grondstof.

 • hakmachines maken ongeveer 10 miljoen lucifers per uur, een flinke boom is goed voor 400 000 lucifers
 • de stokjes worden ondergedompeld in een bad van gesmolten parafinne-wax
 • het uiteinde wordt in een chemische mix gedoopt, met onder zwaveldioxide die vrijkomt bij ontbranding
 • in Nederland worden naar schatting 10 miljard lucifers per jaar gebruikt, goed voor twintigduizend kilo zwaveldioxide. ( 0,01 % van de totale jaarlijkse uitstoot in Nederland)
 • de meeste lucifers worden in Zweden (!) geproduceerd, Swedish Match heeft nu ook een zwavelvrije lucifer ontwikkeld, daarbij wordt gewerkt met een milieuvriendelijke ijzer-fosforverbinding
 • de lucifer is ook een uitstekend middel om alle chemische ontgeurders in het toilet te vermijden. gewoon een lucifer aanstrijken en het luchtje is verdwenen

Op basis van deze gegevens denk ik dat Martine gelijk heeft, de lucifer wint het van de aansteker! (niet vergeten, voor gas bestaan er ook andere duurzame oplossingen). Beste koop is natuurlijk de groene lucifer. Aangezien ik nergens informatie kan vinden over verkooppunten van deze groene lucifer zal ik alvast een gesprek aanvragen met de CEO van Swedish Match (die zitten Stockholm). Wellicht breng ik dan ook een doosje mee!        

De CEO heb ik toen niet gezien in Zweden, maar ik heb wel een pakje met Zweedse lucifers meegebracht (en ze zijn nog steeds niet op). Nu maak ik me geen gewetensprobleem meer van het aansteken van de gasoven weze het met een lucifer of een aansteker. Trouwens, ik vind regelmatig een halflege aansteker op straat en dan kan je beter de nog aanwezige energie daaruit benutten toch?

8 reacties op ‘the best of (3)

 1. Om mijn impact tot een minimum te reduceren gebruik ik mijn boog en een stokje in het stro zoals de indianen vroeger. De rest van het stro gooi ik dan in mijn compost toilet. Voor de rest geeft mijn psychiater me de nodige pillekes.

  Like

  1. Is er iets mis met je vragen te stellen bij de gevolgen van bepaalde keuzes?

   (Overigens zal een stokje ‘met stro’ echt niet werken. Om vuur te maken met een vuurboog is een plankje nodig. Pas daarna is tondel nuttig en noodzakelijk. Stro is echter geen goede tondel en hooguit geschikt als fase tussen de tondel het het hout.)

   Like

 2. nu nog cijfers over de kwestie van papieren zakdoeken versus katoenen, en dan zijn echt àl mijn existentiële vragen opgelost! bedankt en prettige reis met de kinderen!

  Like

  1. Ook daar weer een ingewikkelde vraag met veel factoren die een rol kunnen spelen in de afweging.

   – Hoe worden de papieren zakdoekjes gebleekt?
   – Hoe zit het met de verpakking van die zakdoekjes?
   – Worden de papieren zakdoekjes ‘echt’ gebruikt? (Hoeveel van die zakdoekjes zouden er niet per ongeluk mee gewassen worden of zo …)
   – Zijn de katoenen zakdoeken van bio-katoen?
   – Op welke temperatuur worden de zakdoeken gewassen?
   – Hoe zuinig is de gebruikte wasmachine?
   – Hoe milieu(on)vriendelijk is het gebruikte wasmiddel?
   – Worden de zakdoeken gestreken?
   – Worden de zakdoeken aan de lucht gedroogd (of met een wasdroger)?
   – …

   Ik vermoed dat stoffen zakdoeken er het beste kunnen uitkomen, maar ik heb niet onmiddellijk cijfers om dat te onderbouwen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s