het einde


In de geschiedenisboeken over de eenentwintigste eeuw zal zondag 11 december 2011 wellicht vermeld worden als de dag waarop ‘de politieke wereld de laatste kans verkeek om de klimaatverandering te stoppen’. Voor zover de resultaten al duidelijk zijn is er in Durban afgesproken om het Kyoto akkoord nog even te verlengen (ps:  tijdens Kyoto is de uitstoot alleen blijven stijgen). Tegelijk wil men 3 jaar onderhandelen over een bindend akkoord dat dan in werking zou moeten treden in 2020!

Er is geen akkoord over de bescherming van de bossen, er is geen akkoord over het klimaatfonds dat de arme landen moet ondersteunen om de gevolgen op te vangen. Er is geen enkele zekerheid dat landen als de VS, India, Canada of China ooit bindende quota zullen aanvaarden. Het is ook niet duidelijk of Europa nu wel voor 30% reductie wil gaan tegen 2020. Kortom een totale afgang voor de internationale politieke leiders. Het feit dat men nu verder wil onderhandelen wordt een succes genoemd, terwijl we op weg zijn naar een catastrofale opwarming van 4 graden en meer.

Dus komen we in een andere fase. Is er nog hoop om de steeds sneller rijdende trein van klimaatchaos te stoppen?  Misschien moeten we vooral rekenen op de duizenden lokale initiatieven van steden en regio’s die wel verder gaande reducties willen uitvoeren? Misschien moeten we hopen op een zware en langdurige wereldwijde economische crisis, want ook dat doet de uitstoot flink verminderen. Of hebben we meer kans op verandering als ook de rijke landen getroffen worden door een paar stevige klimaatrampen zoals overstromingen of langdurige droogtes en hittegolven? Zal de natuur zelf ons tot de orde roepen en met één of andere vernietigende epidemie haar lastigste bewoner decimeren?

Of komt er toch nog een wereldwijde beweging op gang van burgers die de politieke mislukking aangrijpen om zelf het roer in handen te nemen? Door bijvoorbeeld deze generatie politici aan de kant te zetten, of misschien nog beter de macht van de grote bedrijven te beperken, want zij bepalen meer en meer de politieke agenda. Dit zou kunnen, als we bereid zijn ons luxeleven van consumeren en verspillen op te geven. Als we gaan nadenken over wat er nu echt belangrijk is, als we samenwerking verkiezen boven concurrentie. Als we iedereen die verhaaltjes komt vertellen over de noodzaak van groei, concurrentiekracht en marktpositie in het gezicht uitlachen en ons eigen verhaal gaan schrijven.

Een nieuw verhaal, vertrekkend vanuit andere waarden, andere doelen en andere methodes. Waarbij het gemeenschappelijke en lange-termijn belang primeert op het individuele korte-termijn belang. Zouden we dit kunnen? Op tijd en met genoeg mensen?  Elk einde is een nieuw begin. Benieuwd wat de geschiedenisboeken daar later gaan over vertellen…

18 thoughts on “het einde

 1. of misschien voor het gerecht actie “afdwingen”, zoals in lowtechmagazine wordt voorgesteld? Lijkt me een zinvol initiatief . We hebben enkel een paar goede, gedreven advocaten nodig, en geld uiteraard, en mensen/organisaties ( denk aan 11.11.11, Greenpeace, velt, de transitiebeweging????) die er zich achter willen zetten?
  Wat denk je?

 2. zeker een mogelijke piste, daar heb ik ook al aan gedacht, in Nederland is men er al mee bezig, ik zal eens polsen bij Jan Juffermans of er bruikbare pistes zijn

 3. Of het begin…. van inderdaad niet meer van mannentjes afhankelijk willen zijn wiens enige zorg het is om over vier jaar herkozen te worden.
  Er komen steeds meer initiatieven van onderaf en het is veel leuker, zinvoller om je hierbij aan te sluiten en kan je als individu echt een bijdrage leveren aan dit soort initiatieven. En dat voelt weer veel beter dan eens in de vier jaar een hokje rood kleuren en hopen dat iemand anders jouw problemen oplost!.

 4. Gisteren hoorde ik op de televisie de burgemeester van Brussel nog met trots overtellen over skipiste die op dit ogenblik in Brussel ligt. Terwijl dat ik de aanwezigheid van zo’n energieverslindende skipiste (nog meer bij de nog steeds hoge temperaturen) eerder iets om zich voor te schamen.

 5. Binnen enkele 10 tallen jaren heb ik een huisje aan zee in de Noorderkempen.

  Zoals Peter al zei, politiekers denken alleen maar aan hun eigen postje. Langst die weg moeten we dus geen verandering verwachten.

  De uitstoot zal pas stoppen als al de olie op is vrees ik.

 6. Ook vanuit het middenveld, waar Peter Tom Jones zo voor pleit, zie ik weinig echte aandacht voor het probleem. Ik had in elk geval méér verwacht van die piste.. Zelf was ik vandaag enthousiast over de mogelijkheid dat de juridische macht mogelijk nog iets kan forceren. Al vraag ik me af in hoeverre dat, voor mezelf, een laatste strohalm is om aan vast te hangen..

  Of is de culturele evolutie van de mens gewoon te traag om dit probleem tijdig op te lossen ?

  Is het meest waarschijnlijke scenario, er een waarbij we eerst met z’n allen heel hard moeten crashen (economisch) om dan langzaam terug uit het dal te kruipen ? Ons ondertussen aanpassend aan de realiteit van 4 graden opwarming..

  En kan dat nog wel, kan de aarde dan die 9 miljard mensen dragen ? De optimist in mij denk van wel.

  De toekomstvisie die je tegenkomt bij permacultuur lijkt niet zo onrealistisch meer als pakweg 10 jaar terug.

 7. Er is één manier om de problemen echt fundamenteel aan te pakken. Hiermee herstellen alle oerwouden terug naar hun volle glorie, zullen de zeeën overlopen van leven, de lucht zal schoon zijn, de biodiversiteit zal opleven als nooit tevoren, radioactief afval zal uiteindelijk tot het verleden behoren, broeikaseffect zal zich herstellen op termijn, ….

  En hoe? TABULA RASA. Gewoon, we zijn goed bezig om onszelf uit te roeien en de planeet met een propere lei te laten herbeginnen. Ik heb het al in het verleden gezegd en blijft het herhalen, er zijn slecht 2 soorten problemen. Er zijn problemen die nooit opgelost geraken en problemen die zichzelf oplossen.

  Zijn we trouwens een ras dat het waard is om gered te worden???

  Voor elke Mozart of Einstein zijn er minstens 10.000 serieverkrachters, moordenaars, dieven enz. We zijn als mensenras gewoon niet goed bezig, maar vertel zo’n boodschap maar eens aan de man in de straat. Natuurlijk draait die persoon zijn hoofd en tracht dan het probleem te negeren, hopende dat we met een probleem zitten dat nooit opgelost geraakt in plaats van het tweede.

  Voor alle duidelijkheid, ik ben zeker niet voor een TABULA RASA, want ik heb ook 2 kinderen, maar ik vrees een toekomst die er verre van rooskleurig uit ziet.

  btw: Voor elke ecologist die hier op deze blog zit, zijn er eveneens tienduizenden die gewoon verder doen alsof er geen vuiltje aan de lucht is. Het KAN gewoon niet van onderuit komen, want we zijn met VEEEEL te weinig om echt een verschil te maken. Zoals ook mijn dagelijkse noodkreten, goed bedoeld, maar gaat weer even snel weg met de wind…

  Ik geef je een mooi citaat mee om op een T-shirt te kleven. Misschien slaat die boodschap WEL aan…

  The Dinosaurs fucked up but we are doing it FASTER!

 8. Ik zie het even compleet niet meer zitten. Di Rupo I kost mij en mijn vrouwtje 6000 Euro in 2012 – wegens extra belastingen, en geen enkele tegemoetkoming meer voor alle investeringen die we gepland hebben voor onze laag-energie-verbouwing. 6000 euro – daar moeten we 2 jaar voor sparen, en zijn we dus volgend jaar al kwijt. Is het eigenlijk nog wel de moeite waard om te proberen? Uiteindelijk doen we enorm veel moeite om een maatschappij te redden die er gewoon geen bal om geeft. De 1% hoeft zich nergens zorgen over te maken, want zij hebben reeds de nodige resources om de apocalyps te overleven. De 98% is blijkbaar gewillig slachtvee. En de 1% waar wij toe behoren – wat kunnen we eigenlijk nog doen? Mee ten onder gaan. Bovendien beseffend wat er gebeurt. God, wat is het leven wreed…

  Met mijn excuses voor de zwartgaligheid.

  1. Bruno,

   Ik begrijp je volkomen en zelf heb ik het ook steeds moeilijker om de pessimistische nootjes terug te dringen!!!
   Maar toch dat sprankeltje hoop…

   Griet

  2. Bruno,

   Energiebesparende maatregelen waarvoor voor 28/11/2011 een bestelbon werd getekend komen wel nog in aanmerking voor de belastingaftrek. Er bestaan dus creatieve oplossingen.

 9. Het is trouwens nog veel erger dan alleen het klimaatprobleem. In Durban zijn ze al niet in staat geweest om 1 probleem aan te pakken, terwijl er 5 crisissen op ons afkomen. Ik noem ze de VLOEK. De V.L.O.E.K. zijn de 5 crisissen die we in de nabije toekomst kunnen verwachten als we ons hier niet tegen wapenen:

  V staat voor Voedselcrisis. Als samenleving verspillen we nog altijd teveel voedsel, door het tijdens de productie en distributie te vernietigen, aangezien het soms niet aan de normen voldoet (vooral economische normen). Bovendien tolereren we nog steeds dat er gifstoffen in onze voeding zitten, wat ook tot grote problemen kan leiden. En aangezien we nog massaal vlees produceren, hebben we hiermee een impact op het klimaat en de watervoorraden.
  L staat voor Liberalisatiecrisis. De kans dat alle crisissen de politiek en onze samenleving zullen veranderen, en hierdoor onze vrijheden zullen beperken zijn zeer reëel. Voor de machthebbers is het in moeilijke tijden eenvoudiger (en soms gewenst) dan men de democratie laat varen om de economie recht te houden. We zien trouwens al economische belangen voorrang krijgen op mensenrechten of het welzijn van de gehele samenleving. (Een mooi voorbeeld zijn de technocraten die nu aan de macht zijn in Italië).
  O staat voor Oliecrisis. We blijven aan een ijl tempo olie en gas uit de grond halen, alsook steenkool, en hierdoor de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer verder doen stijgen. Bovendien maken we ons als samenleving afhankelijk van labiele regimes die onze politiek negatief beïnvloeden. En als de grootste hoeveelheden fossiele brandstoffen op zullen zijn (peakoil voorbij), dan zal dat een impact hebben op alle andere onderdelen van de vloek en deze verder negatief beïnvloeden. Voedselproductie komt dan verder in het gedrang, politiek gezien zal de democratie het moeilijk krijgen, de economie zal in elkaar storten en het klimaat is er nu reeds het slachtoffer van. (En dat we verslaafd zijn zien we aan het gedrag van de mensen. De olieproducten zijn nog nooit zo duur geweest, en we rijden met ze’n allen nog meer kilometers met de auto).
  E staat voor Economische crisis. Deze crisis is al sinds 2008 bezig, maar zal niet oplossen. Integendeel, de kans is groot dat de druk op landen en economieën nog verder zal toenemen, ook ten gevolge van de andere crisissen van de VLOEK, waar we voorlopig nog niet al teveel last van hebben. (En nu zit de EURO in een diepe crisis).
  K staat voor Klimaatcrisis. We weten allemaal dat het klimaat aan het veranderen is en we ondervinden dit ook aan den levende lijve. Maar er kan een nog veel grotere klimaatshift komen, die onze economie verder de dieperik kan induwen. Als de winters nog strenger worden en het transport hiervan last gaat ondervinden, zijn zij het eerste slachtoffer. Maar voedselproductie kan hier ook last van krijgen en ondervind nu reeds problemen. Zo heeft het slecht weer in het zuiden en onze warmte lente bij ons ervoor gezorgd dat alle groenten tegelijk op de markten kwamen en er zelfs vernietigd werden. Voedsel was het slachtoffer, maar ook de economie.

  We moeten ALLE crisissen NU en GELIJKTIJDIG aanpakken, maar we zijn als mensheid nog niet eens in staat om ons te engageren voor 1 oplossing.

  ps: Sorry voor die fatalistische toon, maar het ziet er gewoon slecht uit!

  1. Hallo Groenhuis,

   Ook jouw fatalistische toon kan ik perfect begrijpen. Zoals ik reeds hierboven zei, begin ik steeds meer en meer te wanhopen.
   En toch denk ik dat we ons moeten vasthouden aan dat ene strohalmpje dat het tij nog zal keren, maar dan moeten we het echt beginnen uitschreeuwen waar en wanneer we kunnen!!!

   Griet

 10. Hey allemaal,
  Ik herken heel goed het gevoel van wanhoop en onmacht waar velen hier mee worstelen. Maar probeer te onthouden : “we cannot afford to be anything but optimistic”.
  Als wij het al opgeven, war gaat het dan naartoe????
  Even een aanvulling op mijn 1-ste reactie, die van de het spoor van het gerecht dat we mss moeten bewandelen : waar blijven de grote herverzekeringsmaatschappijen? Ik las onlangs dat zij zich al schrapzetten voor grote verliezen owv klimaatwijziging en het bijhorende onheil. Zij hebben geld en macht, en zouden de verschillende overheden voor de rechtbank kunnen dagen voor onverantwoord beleid, en zo hun winst veilig kunnen stellen. Zij zouden mee op de kar kunenn springen. En ik weet het: velen zullen denken : die maatschappijen die geven geen z**k voor het klimaat, en ze zullen wel weer achterpoortjes kennen. Maar ik weiger te geloven dat ze zich van de aanstormende VLOEK niks willen aantrekken. Mooie (van een duistere schoonheid) trouwens, dien VLOEK!!! Heel toepasselijk!!!

 11. Er zijn dus wel degelijk redenen om ongerust te zijn, zelfs pessimistisch. Canada trekt zich terug uit het Kyoto protocol. de impact hiervan is veel groter dan die kleine lokale initiatieven! Staat vandaag te lezen in de krant.

  1. Canada trekt zich terug uit vrees voor financiële sancties vermits zij er niet in geslaagd zijn zich te houden aan de Kyotonormen.
   Vanaf nu hoeven ze zich dus helemaal niets meer aan te trekken van welke norm dan ook …

   Ik ben verder niet akkoord met de termen ‘pessimisme’ of ‘fatalisme’ die in deze rubriek nogal eens opduiken. Het gebruik van deze termen suggereert dat men feiten op een bepaalde manier ‘interpreteert’. Feiten nemen zoals ze zijn heet ‘realisme’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s