je bent 16 en je wil niks!


Vandaag wordt Marieke 16. Toch wel een behoorlijke stap in haar leven, en ook voor mij een moment om even terug te denken aan dat kleine kwetsbare wezentje dat precies 16 jaar geleden – op een zonnige dag zoals vandaag – ter wereld kwam.Ik ben bijzonder trots op wie ze ondertussen geworden is. Toen ik deze morgen bijvoorbeeld vroeg of ze een cadeautje wou zei ze ‘nee niet echt, ik heb niks nodig’. En dat zegt ze niet omdat ze al alles heeft, maar gewoon omdat ze tevreden is.

Het is trouwens een vraag die ik vaak krijg, hoe gaan je kinderen om met het Low Impact leven, komen ze daar niet tegen in opstand en dat soort dingen. Ik heb ze nooit gedwongen om hetzelfde te doen als ik (ze nemen bijvoorbeeld wel af en toe een bad en kopen met hun zakgeld wat ze willen) en ik geef ook geen lezingen aan de keukentafel. Ze zien natuurlijk hoe ik leef en nemen daar bewust en onbewust een aantal zaken van over. Zo hebben ze zelf beslist om vegetariër te worden, niet omdat ik dat wou, maar omdat ze na het zien van ‘Meat the thruth’ vonden dat er geen dieren moesten gedood worden voor hun voedsel.

Trouwens, alle argumenten van de heer Parmentier ten spijt, ik zie mijn dochter nog niet snel iets van bont dragen. Om dezelfde simpele reden, het is nergens voor nodig om dieren te kweken en te doden om er een jas van te maken. We leven niet meer in de tijd van de holenbeer, en kunnen ons perfect kleden met verantwoorde alternatieven. Dit geheel terzijde.

Je zou kunnen zeggen dat Marieke past in het profiel van de ‘vrijwillige eenvoud’. Een thema waarover Ovio net een onderzoekje heeft gepubliceerd.  Via een telefonische bevraging van 700 Belgen komt men tot voor mij toch wel verrassende resultaten.  Zo komen ze tot de bevinding dat 17% van de ondervraagden overtuigd zijn van het nut van vrijwillige eenvoud, en dagelijks handelingen stellen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Daarnaast zijn er 20% mensen die het eens met de principes van vrijwillige eenvoud maar er zelden naar handelen. De andere drie groepen  bestaan uit geëngageerde milieubeschermers (12%) karige verbruikers (25%) en de individualisten (26%): deze zijn materieel bevoorrecht en tonen nauwelijks interesse voor de vrijwillige eenvoud.  Maar dus op die manier zou bijna de helft van de bevolking op een of andere manier sober leven.

Het grafiekje hieronder is ook behoorlijk verrassend. Hieruit zou blijken dat minstens de helft van de respondenten al deze positieven handelingen stelt. En ik maar denken dat het over 5 tot 10% van de bevolking gaat. Laat ons er dus van uitgaan dat deze bevraging vooral de ‘intentie’ en dat er bij zo’n telefonische enquête toch wel een neiging is om je zelf iets positiever voor te stellen. Tenzij ik helemaal fout ben en de grote revolutie in ons gedrag volop bezig is. Het zou in elk geval eens interessant zijn om ook eens onderzoek te doen om het echte gedrag te meten.

In elk geval, vanavond is het hier pannekoekenfeest omwille van de verjaardag van Marieke en de opvallende resultaten van het Oivo onderzoek. We blijven hopen!

8 reacties op ‘je bent 16 en je wil niks!

 1. ‘Ik doe de vaat met de hand’, lees ik. Een tijdje geleden kwamen de mensen van Regent langs bij mij voor een energiescan en toen kreeg ik te horen dat het goed was dat ik een vaatwas heb, want dat het ondertussen bewezen is dat de afwas doen met de vaatwas minder verbruikt dan met de hand. Ziet het plaatje er anders uit als men de productie van de vaatwasser mee in rekening brengt misschien?

  Like

  1. Heel veel hangt ook af van de wijze waarop men met de hand wast. Sommige mensen hebben de gewoonte de kraan de hele tijd te laten lopen bij het afwassen met de hand (dan verbruikt men natuurlijk een zee van water), anderen vullen niet eens de afwasbak maar enkel een plastiek teiltje met enkele liters water. De een spoelt zijn afwas, de ander niet.

   Ik heb het sterke vermoeden dat een zuinige handafwasser nog steeds veel beter scoort dan een vaatwasser, maar een moderne vaatwasser (in combinatie met de minst schadelijke vaatwasmiddelen) scoort wel veel beter dan vroeger. Er zijn sowieso enkele zaken die tegen een afwasmachine pleiten:
   – het gebruik van meer en relatief milieu-onvriendelijke producten (bij de handafwas heb je enkel een (relatief mild en onschadelijk) afwasmiddel nodig, voor de werking van een vaatwasser heb je een agressiever schoonmaakmiddel, spoelmiddel en afwaszout nodig.
   – bijna alle vaatwassers warmen het koude water elektrisch op (wat vanuit het oogpunt van energieverbruik aanzienlijk slechter is dan het opwarmen van water met aardgas)
   – de vaatwasser dient geproduceerd te worden en dient na afloop ook nog een hele verwerking te onder gaan, waarbij er geen garantie is dat het ding niet ergens op een stort in Afrika belandt

   Voor het totale plaatje lijkt me met de hand afwassen dus ook nu nog in bijna alle gevallen beter en ik vind de opmerking van die mensen van Regent dan ook wel heel erg kort door de bocht.

   Like

   1. Sinds 2 jaar hebben wij een vaatwas, aangezien er met 2 kleine kinderen en vers koken elke dag een hoop tijd in de afwas kroop.

    Om de impact zoveel mogelijk te reduceren gebruiken we eco tabletten
    en géén afwaszout of spoelmiddel (doodgewone azijn is hiervoor een prima alternatief, idem als wasverzachter voor de wasmachine !), staat de ECO knop steeds aan en gaat de vaatwasser enkel aan als hij helemaal propvol zit.

    Desondanks vermoed ik dat het globale plaatje inderdaad in het nadeel van de vaatwasser uitvalt (gezien de productie van het toestel en ontmanteling achteraf, daar moet je al een pak water voor verspillen met handwassen).

    De tijd die we dankzij de vaatwas winnen (2 voltijds werkenden, 2 jonge kinderen) kunnen we o.a. aan onze kinderen besteden ipv elke avond nog 45 minuten te moeten afwassen. Ook al vergroot dat onze voetafdruk een beetje. Daartegenover staan een pak andere keuzes die een veel grotere impact hebben (o.a. al 20 jaar lang een vleesloos dieet).

    Like

 2. Vrijwillige eenvoud is een levensstijl waarmee de kans op een lagere voetafdruk groot is, omdat je dan ‘minder’ van alles gebruikt of verbruikt. Maar voor de vaat is een vaatwasser echt zuiniger. Alleen past dat niet in ‘low tech’ en ‘vrijwillige eenvoud’. Een kritiek op het gebruik van technologische oplossingen, is dat het ons van vele externe factoren en van globale economie afhankelijk maakt. En omdat al die globalisering ook wel angst inboezemt , kiezen sommigen voor een eenvoudig en vooral ‘lokaal’ leven, waarbij ze hopen toch voldoende aan hun behoeften te kunnen voldoen, zonder grote en ingewikkelde keuzes…

  Like

  1. toch even nuanceren een vaatwas is niet steeds milieuvriendelijker dan wassen met de hand, je hebt inderdaad de productie (en ontmanteling van de machine zelf), je hebt schadelijker producten nodig voor een machine en veel mensen gebruiken hun vaat niet erg ecologisch…

   Like

   1. Daarom is er de LCA methodiek, zodat de hele kost niet ‘vaag ingeschat ‘ moet worden. En over een levensduur van 15 jaar , komt de vaatwasser daar goed uit 😉
    Maar ook hier is een goede middel doel verhouding wenselijk. En dus is het – opnieuw – een genuanceerd verhaal.

    Like

 3. Wij hebben een oude vaatwasser die bijna alleen gebruikt wordt in geval van ziekte of grote drukte (zoals verjaardagen). Energiezuinig zal die niet zijn, maar zolang hij het nog doet vinden we vervangen een nog slechtere optie qua energie.
  Ik heb toch de indruk dat met de hand afwassen beter is voor het milieu. De vaatwasser moet gemaakt worden, de blokjes etc zijn naar mijn idee toch slechter voor het milieu dan eco afwasmiddel.
  En de vaatwasser is hier sowieso duurder dan met de hand afwassen omdat deze veel energie verbruikt. Weet niet of er in België net zoveel energiebelasting wordt geheven als in Nederland.
  Qua water is het denk ik minder omdat er veel in een vaatwasser kan en onze cv-ketel op zolder staat. We laten de kraan hier niet lopen tijdens de afwas.

  Nog gefeliciteerd met je dochter!

  Like

 4. Gefeliciteerd met de 16 verjaardag van Marieke. Hmm mij jongens smullen ook zo van de die overheerlijke pannenkoeken. ( wij komen langs) 🙂 Leuke blog. En als iedereen kleine stapjes neemt dan kunnen we langer genieten van ons plekje op de aarde. Fijn weekend Steven. Enne die rolstofzuiger die werkt nog steeds! 🙂

  Groetjes Eveline!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s