22 mei 2030: brood en spelen


Wat brood betreft zit het vrij goed tegenwoordig. Er zijn het laatste jaar geen graantekorten geweest en je kan een heel assortiment van lekkere bio-broden kopen op de vele markten in de stad. In het Azaleapark waar ik vroeger naast heb gewoond, is nu ook een volks-oven. Deze houtoven in steen is van de gemeenschap en wordt drie tot vier keer per week gestoookt. Telkens zijn er ploegen van enkele mensen die dan een hele reeks broden bakken. Je kan er als buurtbewoner zelf je ongebakken brood afgeven en kan het ’s avonds vers gebakken terug ophalen. Vaak zijn er trouwens nog pizzafeestjes als met de restwarmte van de oven nog pizza wordt gebakken.

Naast brood heeft een mens natuurlijk ook nood aan ontspanning en dat ziet er toch alweer anders uit dan pakweg 20 jaar geleden. Een echte televisie bestaat niet meer, maar de meeste mensen kijken regelmatig op het scherm van hun computer naar een of ander programma. Erg populair is het samenbeamen, waarbij een aantal mensen samen komen en dan op groot scherm naar een of ander programma kijken. Om een of andere reden is het bij tieners bijvoorbeeld nu populair om in groep naar heruitzendingen van FC de Kampioenen te kijken. Voor mij hoeft dat niet echt, maar nostalgie komt altijd terug.

Er is heel veel lokale televisie, zoals het erg originele TV Ekkergem (ja, een beetje reclame voor mijn jongste broer mag wel) en daarbij worden de gekste programma’s bedacht. In Gent loopt een reeks met de titel ‘een huis in 36 uur’, waarbij ploegen van 5 moeten proberen een earthship te bouwen met afval dat ze vinden in een straal van 10 kilometer. In Limburg hadden ze vorige jaar nog een reality-show met als titel ‘LIM van het jaar’, waarbij ze op zoek gingen naar de man of de vrouw met de laagste voetafdruk. Een andere topper is: ‘wortel zoekt grond’, waarbij een team een gazon omvormt tot een volledige moestuin maken terwijl de familie op vakantie is. Zeer ontroerend om de thuiskomst van de bewoners in beeld te zien. In Brussel is er een reality show met als titel ‘mijn broodje is gebakken’; waarbij celebrities elkaar moeten overtroeven in het bedenken van nieuwe broodvariëteiten.

Sport is ook heel populair, vooral omdat wandelen en fietsen de meest voorkomende manieren zijn om ons voort te bewegen zie je dit ook in het sportaanbod. Overal worden nu elfstedentochten georganiseerd. Het kan te voet zijn, maar er zijn ook speciale edities voor bakfietsen, naaktfietsers, achteruitstappers of oorkaarswandelaars. Een echte voetbalcompetitie met zwaar betaalde prof. voetballers bestaat al een tijd niet meer. Maar elk stadsdeel heet een eigen ploeg, en de wedstrijden lokken altijd heel wat volk. De laatste jaren doet het Rabot het meestal erg goed, maar dat is natuurlijk omdat ze vooral Braziliaanse vluchtelingen hebben opgevangen. Met als gevolg dat andere wijken er nu op staan om vooral vluchtelingen op te vangen die goed op een bal kunnen sjotten.

Het leven is niet makkelijk, spel en plezier blijven een belangrijke rol spelen. Het gaat er nu niet meer om de beste of de slimste te zijn. Aangezien ook in het dagelijks leven competitie veel minder een rol speelt gaat de voorkeur nu naar genieten.

Om af te sluiten een filmpje van TV EKkergem, met de stem van mijn kleinzoon Klaas!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s