1 april 2027: vers uit de nieuwsautomaat


De kranten met dikke bijlage’s en veel reclame bestaan al een tijdje niet meer. Zowel het instorten van de advertentiebudgetten als de stijgende kosten van papier en transport hebben de traditionele krant uiteindelijk de das omgedaan. De meeste informatie kan je nu online bekijken, maar in zowat elke straat is er ook een nieuwsautomaat. Eerst moet je via een scherm kiezen voor- lokaal – regionaal – mondiaal als filter.  Daarna kan je een aantal rubrieken aanklikken zoals samenleving, economie, cultuur, sport en levenskwaliteit.  Je kan ook nog kiezen hoe groot het lettertype moet zijn, wat echt wel handig is voor mensen als ik die niet meer zonder leesbril kunnen.

Op basis van je opties print de automaat dan snel het meest recente nieuws af in een handig bundeltje. De prijs is afhankelijk van je keuzes, en wie wil kan het hele pakket ook via Bluetooth laten doorsturen naar zijn of haar PDA. Omdat ik vandaag een lange treinrit had richting Overpelt voor een lezing over ‘autonoom wonen in strobalen’ heb ik alle opties aangeklikt en de bundel meegenomen op de trein. De impact van drukken en papier wordt automatisch van mijn klimaatbudget gehaald, maar ik zit al maanden onder mijn quotum dus dat is geen probleem. Als ik het  bundeltje later in het recycleerbak van een nieuwsautomaat stop krijg ik nog enkele CO2 equivalenten terugbetaald. Het oude leeggoed systeem dus.

Het treinreizen is trouwens best gezellig geworden sinds de NMBS toestemming heeft gegeven aan jonge ondernemers om allerlei vormen van treincatering toe te staan. Je weet niet op voorhand wat er komt maar in de meeste treinen zijn er 2 of 3 mensen die zich uitsloven om de lekkerste hapjes en drankjes aan te bieden op de trein. Tijdens de heenreis heb ik bijvoorbeeld genoten van een heerlijke kruidenthee met stadshoning, in het terugkeer kon ik niet weerstaan aan veganistische cupcake.

Ik verslikte me bijna in de kruidenthee toen ik door mijn krant aan het bladeren was. Er stonden opvallend veel ongewone berichten in. Bijvoorbeeld dat er een nieuw pretpark zou geopend worden in Mechelen met als naam ‘consumer paradise’, het zou de bezoeker meenemen in de ‘unieke beleving van het ongebreideld consumeren en verspillen zoals in de goede oude tijd‘. Op de lokale pagina lees ik dat er een probleem is met de drinkwatervoorziening in Gent en dat wie jonger is dan 16 geen kraantjes water mag drinken omdat er te veel alcohol inzit. Verder zou het wel gezond zijn. Toen ik las dat het volgende wereldreferendum zou gaan over de verkiezing van de mondiale hymne met als een van de  kandidaten ‘Dos cervesas’ uit 2009 viel mijn frank. 1 april vandaag. Ik heb me weer eens goed laten vangen… Oppassen dus beste lezer, wat je vandaag leest is niet noodzakelijk waarheidsgetrouw…

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s