9 september 2023: huisje weltevree


Ik voel mijn rug niet meer, maar het is gelukt. Mijn strohuisje is bijna klaar. De voorbije maanden heeft Adam samen met een aantal van zijn collega’s het houten skelet van het huis op een stevige fundering gezet. Een moeilijkheid was om het skelet stevig genoeg te maken voor de daktuin. Daarvoor waren een aantal extra balken nodig. De voorbije weken hebben we dan met een ploeg van een tiental mensen de strobalen muren gebouwd en geleemd. De deuren en ramen konden we recupereren bij de afbraak van de nutteloos geworden Media Markt in Oostakker.

Het ontwerp van de woning is bijzonder eenvoudig, het is een kubus van 7 op 7 op 7 meter geworden, met bovenop een tuin van 8 op 9 meter. Het platte dak biedt op die manier beschutting voor slagregen en oververhitting. Het dak bevat naast een klein terrasje plaats voor 2 zonnepanelen, een zonneboiler, een fietswaterpomp en een moestuin van ongeveer 40 vierkante meter. Mijn ondertussen ook al wat oudere vriend Werner heeft een fantastisch systeem bedacht waarmee ik het regenwater dat via het dak in een grote regenwaterton terecht komt naar boven kan pompen via een energiefiets op het dak (systeem Maya-Pedal). In het huis is de enige verwarmingsbron de tegelkachel die ik kocht in 2010 en die het nog prima doet. Verder heeft Werner 14 oude autobatterijen in serie geplaats waarmee ik toch voldoende elektriciteit kan opslaan voor 3 tot 4 dagen.

De benedenverdieping bevat een inkomsas, een composttoilet en verder een open ruimte met kookhoek, zithoek, een eettafel en de vleugelpiano. Op het eerste verdiep is dan een kleine badkamer een slaapkamer en een werkkamer die ook als logeerkamer kan gebruikt worden. Het is niet bijzonder groot (want de muren zijn natuurlijk wel erg dik), maar er is behoorlijk wat licht en het huis is volledig autonoom. Naast de voorzieningen voor warm water en elektriciteit is er een waterzuiveringssysteem waarmee het regenwater drinkbaar wordt gemaakt. Het afvalwater gaat dan weer dan de gemeenschappelijke rietzuiveringsinstallatie van het sto-housing project.

Er is langs de buitenkant een toegangstrap tot de eerste verdieping en het dak, en alle voorzieningen zijn aanwezig om indien nodig de woning in twee de splitsen. Eenmaal ik te oud ben om trappen te doen kan ik prima leven op het gelijkvloers en kan iemand anders zijn intrek nemen op de eerste verdieping.

In het project zullen uiteindelijke een twintigtal woningen komen. Enkele kleinere zoals dat van mij, maar ook grote modellen voor jonge gezinnen met kinderen. Ik probeer trouwens ook Marieke en Gert-Jan te overhalen om hier hun intrek te nemen. Dan kan ik gerust op Klaas letten indien nodig; Maar mijn dochter twijfelt toch een beetje of ze zo dicht bij haar papa wil wonen. En dat kan ik wel begrijpen. Voorlopig zijn er nog maar drie andere woonunits klaar, maar binnen pakweg een jaar zullen hier een dertigtal mensen samen leven.

Nu is er nog wat werk voor de afwerking en hopelijk kan ik binnen enkele weken verhuizen. Dan ben ik erg benieuwd hoe comfortabel het zal zijn tussen mijn dikke stromuren. En ga ik bij de warmte van de houtpellets een teeltplan tekenen voor het moestuintje boven mijn hoofd waar ik dan in het voorjaar kan mee starten…

3 reacties op ‘9 september 2023: huisje weltevree

 1. lijkt me idd huisje weltevree!!!
  ik vraag me af wie er op het briljante idee gaat komen om die handaangedreven huishoudtoestellen hier op de markt te brengen ( voor de niet zo handigen onder ons;-)
  Ik zag ooit zo’n keukenblok met erin een mixer/foodprocessor enz verwerkt, aan te drijven via pedalen….
  groetjes
  MV

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s