16 mei 2023: nog klimaatvluchtelingen


Een bizar bericht uit de regio’s Fairbanks (Alaska) en Baffineiland (Canada). De duizenden mensen die zich daar de voorbije jaren hebben gevestigd overwegen om de streek opnieuw te verlaten. Er worden namelijk steeds meer ‘Pizzlybears’ gesignaleerd. Met tientallen tegelijk gaan ze in nederzettingen op zoek naar voedsel en vallen daarbij regelmatig mensen aan. Vooral het grote aantal van deze gevaarlijke dieren baart zorgen, te weten dat het allereerste exemplaar is gezien in april 2006.

De Pizzly (soms ook grolar bear genoemd) is namelijk een kruising tussen Noord-Amerikaanse grizzlybeer en een ijsbeer. Het dier is een rechtstreeks gevolg van de opwarming van de aarde. De twee diersoorten leven normaal gezien op  grote afstanden van elkaar, maar de Grizzly beer trekt steeds Noordelijker en is daar in contact gekomen met de ijsbeer. Deze ontmoeting heeft nu voor een levensvatbare nieuwe soort gezorgd. En nu zijn de Pizzly’s een belangrijke concurrent aan het worden in de  Noordelijke zone die voor de mens steeds aantrekkerlijker wordt.

Er duiken trouwens nog meer diertjes op waar we ze niet verwachten. Een aantal Zuid-Europese steden zoals Sevilla, Madrid, Porto en Rome hebben de voorbije jaren al een flink deel van hun bevolking zien vertrekken. Zowel de jaarlijkse hitte als de waterproblemen maken het onmogelijk nog grote bevolkingsgroepen te huisvesten. De arme bewoners van deze steden worden nu echter belaagd door de bed bug (bedwants). Het akelige insect leeft in en rond het bed, en voedt zich met bloed: hij prikt met zijn steeksnuit door de huid en zuigt zich vol.

Waar de diertjes zich eerst lieten opmerken bij mensen thuis  zijn de bedwantsen steeds actiever in ziekenhuizen, bedrijven, instellingen en theaters. De bedbug is erg moeilijk te bestrijden, kan maanden zonder voedsel en verbergt zich in de smalste spleten. Op zich is het diertje niet zo gevaarlijk maar wie ze in huis heeft kan gek worden van de jeuk. Dit zou dus wel eens de doodsteek kunnen worden voor een aantal grote steden. Wat dan weer aansluit bij de tendens van de stadsvlucht, waarbij steeds meer mensen terugkeren naar landelijke gebieden.

Levensvormen (en niet alleen mensen) zijn volop aan het migreren, het tempo ligt daarbij rond 1,5 kilometer per jaar in de richting van de polen. De dag dat de Pizzlyberen op de vlucht zullen moeten gaan voor de bedwantsen is nog veraf, maar  nieuwe verrassingen zijn niet uit te sluiten.

Een reactie op “16 mei 2023: nog klimaatvluchtelingen

  1. om nog te zwijgen van de termieten die Parijs tegen dan wel zullen ontdaan hebben van houten houten dakgebintes en vloerbalken … geen probleem voor de Eifeltoren, maar allerlei woningen en oude paleizen daarentegen …

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s