4 juli 2020: naar het Oosten


Straks moeten we afscheid nemen van Adam. Hij wordt binnen enkele weken 22 jaar en hij wil een stukje van de wereld zien. Samen met zijn vriend Tore gaat hij een lange tocht maken, richting het Oosten van Europa. Na zijn humaniora heeft hij een opleiding houtbewerking gevolgd, wat een verstandige keuze was want er zijn de voorbije jaren heel wat schrijnwerkerijen opgestart.  De grote Ikea winkel in Gent heeft trouwens zijn deuren gesloten omdat de toevoer van de kant en klare pakketten was stilgevallen.

Adam zou direct aan de slag kunnen als meubelmaker maar hij wil dus eerst op reis. Het is met enige ongerustheid dat we hem laten vertrekken. We hebben niet zoveel nieuws over de situatie in Polen, Slovakije en Hongarije, maar de Permanente Crisis is overal en niemand weet wat er nog allemaal kan gebeuren. Maar goed, hij is gezond, heeft een goed stel hersenen en kan de handen uit de mouwen steken, ik vermoed dat hij zijn plan wel kan trekken. Hij heeft beloofd om regelmatig iets te laten weten via internet (een gsm meenemen heeft geen zin gezien de netwerken erg onbetrouwbaar zijn). Toen ik jong was heb wou ik ook de wereld zien, wat dat betreft kan ik hem geen ongelijk geven.

Zelf ga ik niet op reis tijdens deze vakantie (dat is trouwens al een flinke tijd geleden). Ik moet blijven werken om rond te komen. Ongeveer de helft van wat ik nodig heb kan ik verdienen via de Torekens, de lokale Gentse munt. Ik geef bijvoorbeeld workshops voor het maken van zonne-ovens en windmolentjes, met de Torekens die ik daarmee verdien kan ik het meeste voedsel dat ik nodig heb aankopen via de lokale boerenmarkten en zelfsoogstboerderij. Maar de huur moet nog steeds in Euro’s betaald worden, en daarvoor combineer ik een aantal activiteiten.

Af en toe geef ik nog een lezing al is het veel minder dan tijdens de jaren 2010-2011. Daarnaast werk ik een dag per week mee voor het Ministerie van Noodsituaties. Dit ministerie heeft afdelingen in alle provincies en daar wordt gewerkt aan mogelijke scenario’s van nieuwe crisissen. We zijn nu bezig met een inventaris van alle mogelijke lege gebouwen of ruimtes die kunnen gebruikt worden om mensen op te vangen. We hebben al een overzicht van alle vergeten waterputten in en rond de stad en mogelijke opvangreservoirs. Het werk voor het ministerie is soms wat deprimerend, maar het is wel een goede zaak dat er nu tenminste nagedacht worden over risico’s en hoe ze op te vangen. Ik hoop in elk geval dat we de plannen die we maken nooit uitgevoerd zullen moeten worden.

 

 

2 reacties op ‘4 juli 2020: naar het Oosten

  1. hey Godelieve,
    een beetje eng ja. Maar buiten het feit dat ik het boeiend vind om te lezen, en het een héle goede reeks vind, kan ik hier weinig op zeggen…..buiten dan dat ik hoop dat sommige zaken niet uit zullen komen…
    veel groetjes
    Maman Verte

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s