23 oktober 2018: hoop in Gent


De gemeenteraadsverkiezingen van vorige zondag hebben voor een aardverschuiving gezorgd. De rechtse coalitie die in 2012 de macht nam is nu overtuigend weggestemd. Een gezamenlijke lijst met mensen van Groen!, het vroegere SP-A en een heleboel middenveld-organisaties heeft bijna zestig procent van de stemmen behaald. Een duidelijk keuze van de Gentenaar voor een sociaal en ecologisch beleid. Elke De Cruyenaere is de eerste vrouwelijke burgemeester van de stad sinds 1804 (!) en kiest meteen voor een ander beleid. Zo zijn er enkele verrassende namen opgenomen in het kabinet, Annelies Beke is schepen van cultuur geworden, Marleen Temmerman schepen van welzijn en geluk, Tom Balthazar is schepen van autonome energievoorziening en CO2 reductie en boer Michiel is de nieuwe schepen van stadslandbouw. Met Debbie Eraly is voor het eerst in Vlaanderen ook een schepen van transitie en herstel aangeduid.

Het nieuwe college wil volop inzetten in ‘het vergroten van de lokale veerkracht van de stadsdelen in de moeilijke overgang naar een olie-onafhankelijke samenleving’. De bekommernis is op termijn een stad ‘waar actief gekozen wordt voor het bestrijden van ongelijkheid en het benutten van het aanwezige menselijk kapitaal. Geluk en welzijn zijn belangrijk dan status en rijkdom’. Deze fragmenten uit het beleidsakkoord geven alvast de toon aan. In elk stadsdeel wordt begin volgend jaar een burgerparlement verkozen. Ik denk erover na om me hiervoor ook kandidaat te stellen.

Op verschillende plaatsen in de wereld wordt trouwens heel verschillend gereageerd op de PC (dit is de afkorting die meestal gebruikt wordt om de Permanente Crisis te beschrijven die ondertussen al zes jaar bezig is).  In de Verenigde staten zijn er honderden groepen van Survivalist ontstaan. Het gaat om kleine groepjes blanken die stukken grond bezetten en volledig zelfvoorzienend zijn voor water en energie. Ze hebben grote voorraden voedsel, wonen gedeeltelijk in bunkers en zijn zwaar bewapend. Er zijn al verschillende incidenten gemeld waarbij uitgehongerde mensen uit te steden werden neergeschoten in een poging om wat voedsel te bemachtigen.

Het filmpje hierboven toont hoe wanhopig sommige individuen zijn in hun poging om te overleven. Voor zover de berichten volledig en betrouwbaar zijn is de chaos het grootst in de Verenigde Staten, een land waar ongeveer 200 miljoen vuurwapens circuleren!  In de meeste Latijns-Amerikaanse en Afrikaanse landen blijkt het gemeenschapsgevoel te zorgen voor meer overlevingskansen. In Europa is het plaatje nogal verdeeld. Er is enerzijds sprake van meer en meer Gated Communities, anderzijds zijn er ook brede bewegingen van onderuit waar solidariteit en verbondenheid de belangrijkste waarden zijn.

Ik ben in elk geval opgelucht dat er hier in Gent een nieuwe dynamiek van hoop is ontstaan. Vele deskundigen gaan ervan uit dat de PC nog meer dan een decennium kan aanslepen en nog een stuk erger kan worden, de beste kansen hebben die gemeenschappen die kiezen voor samenwerking.

Een reactie op “23 oktober 2018: hoop in Gent

  1. ‘k Heb toch wel twijfels of een lijst van Groen!, SP-A en middenveld-organisaties zo gunstig is. Zeker met de middenveld-organisaties daar nog ’s bij. Die hebben een andere rol. Indien ze allemaal op één lijst staan, wie zal dan nog de spiegel zijn voor de linkse partijen? Vanwaar moeten dan nog de kritische stemmen komen?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s