de oogst


Zo, eindelijk eens een rustige dag thuis na een paar drukke dagen met veel contacten in input. Tijd om de oogst van websites, folderjes, naamkaartjes enzovoort eens door te nemen en wat interessante dingen door te geven.

In de workshop over ‘visualisatie van duurzaam leven’ was ik erg onder de indruk van een klein filmpje uit de Verenigde Arabische Emiraten rond de ecologische voetafdruk. Je moet weten dat de VAE het land is met de hoogste voetafdruk per persoon ter wereld. Via skype kregen we te horen dat men daar nu iets wil aan doen, onder andere met dit filmpje:

Deze site is ook wel interessant, je kan er een heleboel verschillende korte ‘sketches’ bekijken die een mogelijk beeld geven van een duurzame toekomst. Francois Jegou van ‘Solutioning’ gaf daarmee aan op welke manier ze mensen laten nadenken over de toekomst.

Een andere interessante input kwam uit Australië, Rachel Botsman gaf ons een uiteenzetting over Collaborative Consumption. Een mooie naam voor een hele reeks initiatieven zoals Letsen en Spullen delen. Rachel was wegens zwangerschap niet aanwezig in Keulen, maar via internet kregen we een prima uitleg. Zeker de  moeite om haar site en een van haar filmpjes te bekijken.

Een bijzonder moment was ook de life conferentie met Dascho Karma Ura. De man die in Buthan bezig is met het Bruto Nationaal Geluk. Terwijl hij achter zijn laptop zat ergens in Buthan presenteerde hij het verhaal van de voetafdruk met toch wel een boeiende toelichting van hoe ze het geluk meten en welke relaties ze allemaal vinden bij hun onderzoek. Zo blijkt dat het beter is om alleen te zijn dan gescheiden, en dat boeren hun geluk danig wordt verstoord door de aanwezigheid van wilde dieren waardoor ze s’ nachts vaak hun velden moeten bewaken. Niet echt te veralgemenen naar hier dus. Wat uit hun onderzoek ook bleek is dat een goed evenwicht tussen slapen, werken en vrije tijd erg belangrijk is. De formule waarmee je gelukkigst bent is: 38% van de tijd werken, 34% slapen en 36% vrije tijd. (dit idee werd netjes geïllustreerd door de man naast mij die in slaap was gevallen tijdens deze lezing). Belangrijkste punt is echter dat de regering van Buthan bij al hun beslissing een ‘toets’ uitvoert om te kijken of de maatregelen bijdraagt tot het algemeen geluk.

De prijs voor de meest spectaculaire lezing ging naar Alan Atkisson. Wat deze Amerikaan precies doet is met niet duidelijk maar hij bracht een geanimeerd verhaal over de gevaren van exponentiële groei en het belang van halvering. Hij deed het zowaar met enkele liedjes die door het publiek werden meegzongen. Op zijn blog kan je zijn verslagje zien over de conferentie (met foto van Dasho Karma Ura)  hier lees je meer over de boeken en activiteiten van Alan Atkisson.

Tijdens de tweedaagse kon je ook een aantal stands bezoeken met allerlei ecologische producten en toepassingen. Origineel vond ik in elk geval de stekkerstop van Nika Rams, een jonge Duiste ontwerpster. Hieronder het beeld, en omdat ze mijn verhaaltje ook leuk vond heb ik een exemplaartje gekregen.

Een reactie op “de oogst

 1. Prachtige animatiefilmpje!
  Snel nlstalige versie op de markt brengen.
  Wij willen MEER van dit soort educatieve filmpjes.

  let”s change!

  In de krant worden wij hier al opgeroepen, geen water voor de voortuin te gebruiken. Wel zegt de weerman nog steeds ” vandaag helaas wat buiiig, en zondag weer mooi weer” . Zeg gewoon als weerman. “” Gelukkig vallen er vandaag wat buien,
  al is dat veel te weinig neerslag nog voor de planten etc.

  ‘en voed op: wijs op de anaschaf van regentonnen!
  Godelieve Engbersen, Transition Town Tilburg.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s