feest in Gent


Aangezien ik maar een paar kilometer van het Sint-Jacobsplein woon kon ik het toch niet laten om even een kijkje te gaan nemen bij het grote volksfeest naar aanleiding van ons wereldrecord. Toch wel een hoogste bizarre bedoening. Een massa volk, uitgelaten en vrolijk. Een uitgekiend programma op het podium met veel absurde humor en de ontlading op het plein op het moment dat de klok naar twaalf uur aftelde. Alsof we wereldkampioen voetbal waren geworden. Het filmpje hieronder laat zien hoe het er aan toe ging.

En waarom eigenlijk staat iedereen zo te juichen? Omdat we zien dat ons politiek bestel er niet meer in slaagt tot een compromis te komen. Omdat het succes van politici  zo gebaseerd is op het creëren van een vijandbeeld van de ander dat op een bepaald moment alle vertrouwen weg is?

Tegelijk toch wel een ondertoon bezorgdheid bij veel (jonge) mensen bij deze en andere acties.  Meer en meer mensen vragen om een beleid, om leiderschap, om andere methodes en oplossingen. In een cruciale periode waarin we eigenlijk volop zouden moeten nadenken over de echte problemen zoals armoede, het financieel systeem, energievoorziening en klimaat hebben we te maken met 3 jaar immobilisme. (En wie denkt dat het op Vlaams niveau beter gaat moet maar eens kijken naar de mailtjes die ministers naar elkaar sturen…)

Maar uiteindelijk zorgt deze impasse ook voor het vrijmaken van nieuwe energie. Zoals uit de vele acties van de voorbije dagen is gebleken.  Dus wie weet, als het huidige schouwspel nog een tijdje duurt, komt er nog meer energie vrij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s